spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Συνέδριο ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ
Συνέδριο ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.05.08
Η μελέτη των δυνατοτήτων της τοπικής και της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα επίπεδα της μεταξύ τους συνεργασίας και η συμμετοχή τους στον έλεγχο της ποιότητας και της προστασίας των υδατικών πόρων είναι οι στόχοι του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ στην Καλαμάτα.

Θέμα του συνεδρίπου είναι «Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση και την προστασία των υδατικών πόρων».
«Σήμερα ο άνθρωπος καλείται να προστατεύσει το περιβάλλον από τον ίδιο του τον εαυτό» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ τόνισε πως το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ έρχεται να υπογραμμίσει την υποχρέωση της τοπικής και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αποδείξει στην πράξη την «κυρίαρχη ευθύνη μας για τη συνετή χρήση και διαχείριση των υδατικών πόρων». Ταυτόχρονα, το συνέδριο «έρχεται να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά αλλαγές για την ενιαία διαχείριση των υδατικών πόρων, τη βιώσιμη χρήση τους, την καταπολέμηση της σπατάλης, τη χρήση συστημάτων εξοικονόμησης νερού, την επέκταση συστημάτων αφαλάτωσης, την επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων, τη σταθερή απογραφή των εστιών ρύπανσης και την αντιμετώπισή της, και, τέλος, την ενημέρωση των πολιτών, ο κ. Κακλαμάνης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ όπου σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ και το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών προχωρά στην υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος ελέγχου της ποιότητας των νερών ύδρευσης με βάση τις επιταγές του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου αλλά και της οδηγίας πλαίσιο 60/2000 της Ε.Ε. «Μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να καταδείξει πώς πρέπει εφεξής να λειτουργούν οι δήμοι για να διασφαλίσουν επάρκεια και ποιότητα νερού» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ.

Στη συνεργασία αυτή αναφέρθηκε με τη σειρά του ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Πάτροκλος Γεωργιάδης κάνοντας λόγο για «διαρκή διάθεση στήριξης» των ΟΤΑ εκ μέρους του υπουργείου, και τονίζοντας τη σημασία της κοινής συνδιοργάνωσης του συνεδρίου.

Η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας πλαίσιο 60/2000, ο ν. 3199/2003 και το Π.Δ. 51/2007, η πρόσφατη κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων της χώρας, η συγκρότηση των κατάλληλων υπηρεσιών, είναι όλα σημαντικά βήματα για τη διαχείριση των υδάτων, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ και νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκο. «Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει λόγο, έχει ευθύνη, έχει και την πρόθεση να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» είπε ο κ. Δράκος.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ πρότεινε, στη συνέχεια, ορισμένα μέτρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της απώλειας ύδατος, της υποκατάστασης των υπόγειων υδάτων με επιφανειακά, της εφαρμογής μέτρων μείωσης των σημειακών πηγών ρύπανσης, της υιοθέτησης ορθών γεωργικών πρακτικών για τη μείωση και των διάχυτων πηγών ρύπανσης, αλλά και της εξοικονόμησης ύδατος μέσω της επεξεργασίας λυμάτων, της αντιπλημμυρικής προστασίας και της διακρατικής συνεργασίας.

Χαιρετισμό, απηύθυναν ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Μεσσηνίας Παναγιώτης Νίκας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχος Λαμιέων Γιώργος Κοτρωνιάς, καθώς και οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπατζιώτης (ΝΔ) και Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ).

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB