spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Συνέδριο ΚΕΔΚΕ - Ομιλίες αρχηγών κομμάτων - Ραγκούσης - Κακλαμάνης
Συνέδριο ΚΕΔΚΕ - Ομιλίες αρχηγών κομμάτων - Ραγκούσης - Κακλαμάνης PDF Εκτύπωση E-mail
  
18.01.10
Με τις επιφυλάξεις της ΝΔ και την ουσιαστική απόρριψη των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Οικολόγων-Πράσινων, αν και δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, έγινε σήμερα μια πρώτη γενική συζήτηση για το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο αναφέρεται στη νέα αρχιτεκτονική της χώρας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Αφορμή για αυτή τη συζήτηση στάθηκε το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, η έναρξη των εργασιών του οποίου έγινε στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία και ομιλία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, των αρχηγών όλων των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των προέδρων της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, αφού χαρακτήρισε το συνέδριο ως το σημαντικότερο στην ιστορία του θεσμού της ΚΕΔΚΕ, ανέφερε πως οι αιρετοί κατά τα 2/3 τους έθιξαν το θέμα της αυτοκατάργησής τους, αφού με το νέο σχέδιο ο αριθμός των Δήμων από 1.054 συρρικνώνεται στους 370.


Τα δύο κύρια ζητήματα που προκαλούν ανησυχία στους αιρετούς είναι αφενός, ο συγκεκριμένος αριθμός, αφού όλοι θέλουν να γνωρίζουν το χωροταξικό συλλογισμό βάσει του οποίου θα συνενωθούν οι Δήμοι. Σε αυτό το ερώτημα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης που έκλεισε με την ομιλία του την πρωινή συνεδρίαση, δεν έδωσε απαντήσεις, αφού μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει καθοριστεί, αλλά τους διαβεβαίωσε πως σε αυτό η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της αποκλειστικά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι κομματικά.

Το δεύτερο ζήτημα που διαχρονικά αποτελεί πηγή ανησυχίας στην Αυτοδιοίκηση είναι αυτό των πόρων. Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, στην ομιλία του, επεκτάθηκε στο θέμα αυτό, λέγοντας πως για τη βιωσιμότητα του νέου θεσμού είναι αναγκαία η σύνδεσή του με τη φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών. Επίσης, ζήτησε την καταβολή από το κράτος όλων των πόρων προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ώστε να μην μετακυληθούν τα χρέη στο νέο θεσμό.

Ο κ. Κακλαμάνης στην κύρια ομιλία του υπήρξε σαφής προς την κυβέρνηση πως η Αυτοδιοίκηση σαφώς επιθυμεί μια νέα διοικητική μεταρρύθμιση, όπως έχει επισημανθεί έως τώρα από τα προηγούμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και τη Θεσσαλονίκη, όμως διεκδικεί και τα οφειλόμενα από την κεντρική διοίκηση. Αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα για 20.000 θέσεις εργασίας σε ανέργους που είχε προγραμματιστεί με το υπουργείο Απασχόλησης της προηγούμενης κυβέρνησης - πρόγραμμα το οποίο η σημερινή κυβέρνηση "πάγωσε" και ζητεί την επιστροφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ που η Αυτοδιοίκηση είχε ήδη καταβάλει για την υλοποίηση του προγράμματος. Επί του προγράμματος ειδικότερα, ο κ. Κακλαμάνης είπε πως η ΚΕΔΚΕ ζητά να καθιερωθεί ο 2ος βαθμός Αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη που να υλοποιεί αναπτυξιακές πολιτικές, να συγκροτηθεί μητροπολιτική διοίκηση στις μεγάλες πόλεις και οι νέοι Δήμοι να συγκροτηθούν με διάλογο και διαφάνεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους. Τέλος, ζητά την καταβολή των 330 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν σε δαπάνες και μισθούς για το 2009 και δεν έχουν ακόμη δοθεί. Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ σε διάλογο, τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Μετά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, το λόγο πήρε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε πως το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο "Καλλικράτης" όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με το σχέδιο "Καποδίστριας 1" δεν αποδίδουν, όπως είπε. Η κ. Παπαρήγα τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειαρχικο Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα. Το ΛΑΟΣ ζητά επίσης συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων και συγκεκριμένα 25 σε κάθε περιφέρεια.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε δημοψήφισμα για το θέμα της ιθαγένειας οικονομικών μεταναστών, γιατί με τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση αλλοιώνεται το εθνικό φρόνημα, όπως είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μια ενιαία ολοκληρωτική Διοικητική Μεταρρύθμιση του κράτους, με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των αυτοδιοικητικών θεσμών.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ανέλυσε το πρόγραμμα λεπτομερειακά. Τόνισε πως πρόκειται για μια καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμβαίνει μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης του αυτοδιοικητικού κινήματος, αλλά και πολλές μεταβολές, αναβολές, δισταγμούς και καθυστερήσεις από πλευράς κράτους, το οποίο "δεν ήθελε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες του".

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε τη συνδρομή της Αυτοδιοίκησης για να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα από 1/1/2011.

Απαντώντας για τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων ο κ. Ραγκούσης είπε πως με τον "Καλλικράτη" δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσει και να θεσπίσει την οικονομική ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Επέκρινε επίσης τη ρητορική πολιτικών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν τα 330 εκατ. ευρώ, τώρα, τη στιγμή που εκείνοι χειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια τα θέμα Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Ραγκούσης μίλησε επίσης και για το θέμα που αφορά τους μετανάστες. Οπως είπε, χρήση του δικαιώματος για την ψήφο των μεταναστών έχουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες, δηλαδή συμφωνα με τα στοιχεία, όσοι είχαν εισέλθει στην Ελλάδα ως το 2004 και είχαν νομιμοποιηθεί το 2005 και 2007.

Το συνέδριο συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB