spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών PDF Εκτύπωση E-mail
  
03.12.11

akpΜε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία της Αργυρώς Πίκουλα, επικεφαλής της υπερκομματικής δημοτικής παράταξης «Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών» να πραγματοποιήσει εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011. Με θεματικό τίτλο «Οικονομική Κρίση και Απαξίωση Θεσμών. Το ευρώ, η δραχμή και οι πρόωρες εκλογές», η εσπερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συνδημοτών μας και γέμισε την αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους τρεις εκλεκτοί προσκεκλημένοι οι οποίοι και πλαισίωσαν το πάνελ των ομιλητών:
Ο κ. Κώστας Ε. Μπέης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας

Η κα. Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος και διευθύντρια της ηλεκτρονικής
εφημερίδας  «Ελεύθερη Ζώνη»
 
Ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, οικονομολόγος - Πρόεδρος του Οικονομικού

  • Ο κ. Κώστας Ε. Μπέης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας στο

Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας όπως αυτή λειτουργεί στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χαρακτήρισε το πολίτευμα «ψεύτικο» και «κάλπικο», και προτρέποντας στην κοινή αυτή παραδοχή, υπερτόνισε την ανάγκη κατάργησης του υφιστάμενου καθεστώτος. «Χρειαζόμαστε καινούριο Σύνταγμα, που θα περιορίσει πρώτα απ’ όλα τον αριθμό των βουλευτών. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα που θα πατάξει την κληρονομική οικογενειοκρατία στην πολιτική και τη ρουσφετολογία ως αποκλειστική απασχόληση των βουλευτών. Ο βουλευτής πρέπει να ασχολείται με το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τίποτε άλλο. Αυτό σημαίνει, ότι 100 βουλευτές είναι υπεραρκετοί», υπογράμμισε ο κ. Μπέης και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε καινούρια ρύθμιση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας, που θα εκλέγεται απευθείας από το λαό, που θα λογοδοτεί στο λαό, που θα έχει εκ των προτέρων δεδομένους συμβούλους, πολιτικούς συμβούλους, απ’ όλα τα κόμματα, που θα τον πλαισιώνουν και θα διασκέπτονται. Να πάψει πια το πολίτευμα να είναι διακοσμητικό. Πρέπει να είναι ουσιαστικό. Βεβαίως, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν είναι μόνο το πολιτικό σύστημα που νοσεί. Όλη η δημόσια διοίκηση είναι νοσηρή. Τί γίνεται χωρίς λάδωμα; Τί γίνεται χωρίς ρουσφέτι; Χρειαζόμαστε λοιπόν μια πραγματική, ειρηνική επανάσταση».

  • Η κα. Σοφία Βούλτεψη, δημοσιογράφος και διευθύντρια της ηλεκτρονικής

εφημερίδας  «Ελεύθερη Ζώνη» η οποία μίλησε για μια «χώρα δέσμια μιας σειράς ψυχαναγκαστικών καταστάσεων, που έχουν προκληθεί από την εξουσιομανία και έχουν οδηγήσει σε αποφάσεις, που είναι αδύνατον να μας βγάλουν από την κρίση». Κάνοντας σύντομη αναδρομή στα γεγονότα που ακολούθησαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 26ης – 27ης Οκτωβρίου έως την 16η Νοεμβρίου, οπότε και δόθηκε η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, η κα. Βούλτεψη μίλησε για «20ήμερο ντροπής», για «σειρά σύγχρονων μύθων που αποτελούν θεσμική εκτροπή και ανωμαλία», καθώς και για «άλλη μια απόπειρα διάσωσης όχι μόνο του πολιτικού συστήματος, αλλά και της διατήρησης υπουργικών και βουλευτικών θώκων». Μεταξύ άλλων τόνισε πως ούτε η 6η δόση, ούτε τα χρήματα από το ‘κούρεμα’ και το επόμενο δάνειο μπορούν να σώσουν τη χώρα, καθώς το «προδοτικό», όπως είπε, χρέος έχει ξεπεράσει τα 360 δις. ευρώ και οι λήξεις ομολόγων ως το 2015 ξεπερνούν τα 182 δις. ευρώ. Η κα. Βούλτεψη κατέληξε λέγοντας πως «όταν μια χώρα έχει τόσο σοβαρά προβλήματα, που οδηγούν στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, δεν έχει ανάγκη από τεχνοκράτη στην κεφαλή και στο τιμόνι της. Έχει ανάγκη από ηγέτη, που με αποφασιστικότητα, τόλμη και δυναμισμό θα υπερασπιστεί τη χώρα του, ακόμη και ανορθόδοξους τρόπους».

  • Ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, οικονομολόγος - Πρόεδρος του Οικονομικού

Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο οποίος έκανε λόγο για κρίση συστημική και κατέκρινε το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, που όπως είπε «αδυνατεί να αντιδράσει απέναντι στους χρηματοοικονομικούς κύκλους οι οποίοι έχοντας ως μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία, επιχειρούν τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους φορτώνοντας τις ζημιές στους πολίτες». Ο κ. Καλλίρης αναφέρθηκε στην ατιμωρησία των φοροφυγάδων και την  άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, που ενισχύουν την πρόθεση φοροδιαφυγής στη χώρα μας, ενώ τόνισε την ανάγκη να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης για να μπορέσει να αποπληρώσει το καινούριο χρέος το οποίο μετά την αναδιάρθρωση ύψους 50%, θα ανέλθει στα 238 δις. ευρώ, ενώ το χρέος που διαγράφεται είναι περίπου στα 105 δις. ευρώ. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα για την αδυναμία επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 τόσο λόγω της ύφεσης, που αντί του 2,5%, θα «τρέχει» με πάνω από 5%, όσο και λόγω της μονόδρομης οικονομικής πολιτικής, της καθολικής μείωσης των μισθών, των συντάξεων και της αύξησης της φορολόγησης. Ο κ. Καλλίρης έδωσε έμφαση στην ανάγκη τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ για πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, εξέφρασε δημόσια τη θέση του για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης, προκειμένου η Ε.Ε. να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

 

Καίριες για το ακροατήριο της εκδήλωσης και γενικότερα για την τοπική κοινωνία της Ηλιούπολης υπήρξαν οι σύντομες εισηγήσεις των επικεφαλής και εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της πόλης οι οποίοι με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της κας. Πίκουλα να λάβουν μέρος στον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες. Οι ίδιοι τοποθετήθηκαν απέναντι στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και την απαξίωση θεσμών, διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους, ενώ εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους για εύρεση λύσης εξόδου από τη σημερινή κρίση, αισιοδοξία που πηγάζει από τη δύναμη και τη θέληση των ενεργών πολιτών.

Από την πλευρά της, η κα. Αργυρώ Πίκουλα ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και απευθυνόμενη στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τόνισε: «Είναι βέβαιο, ότι η Ηλιούπολη και οι δημότες της έχουν να κερδίσουν μόνον, όταν οι δημοτικές παρατάξεις της πόλης, πέρα από στεγανά και κομματικές αγκυλώσεις, συμβάλουν από κοινού στον κοινωνικό διάλογο, που τόσο έχει ανάγκη η τοπική μας κοινωνία για να μπορέσει να σταθεί ‘όρθια’ απέναντι στην πολύμορφη κρίση που όλοι βιώνουμε».

 

Οι δημοτικές παρατάξεις που τίμησαν την εκδήλωση είναι:

  • «Πρώτα η Ηλιούπολη», δια του αντιδημάρχου κ. Κώστα Παπαδόπουλου
  • «Νέα Δημοτική Κίνηση» δια του επικεφαλής της και τ. Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Γιάννη Αναγνώστου
  • «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης – ΕΝΑΚ», δια του επικεφαλής της κ. Δημήτρη Πανταζόπουλου
  • «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση - Χρώμα στην Πόλη», δια του επικεφαλής της κ. Παναγιώτη Πατσαβού
  • «Ηλίου-Πόλις – Ανθρώπινη Πόλη», δια του επικεφαλής της κ. Χρήστου Κοκοτίνη
  • «Αριστερή Πρωτοβουλία – Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης», δια του επικεφαλής της κ. Γεωργίου Σόφη
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB