spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Aνακοίνωση φορέων - χρήση εγκαταστάσεων άλσους PDF Εκτύπωση E-mail
  
03.02.12
Έχουν περάσει πάνω από οχτώ μήνες, από τότε (Μάιος του 2011) που η σημερινή δημοτική αρχή επιχείρησε να παραχωρήσει τη χρήση του αναψυκτηρίου του δημοτικού άλσους «Δ. Κιντής» σε ιδιώτες. Μεσολάβησε μια ισχυρή αντίδραση πολιτών, φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης, που κατάφερε να αποτρέψει αυτήν την προοπτική. Με δική τους πρωτοβουλία, και με την αμήχανη ανοχή της δημοτικής αρχής, ο χώρος ξανάνοιξε, άρχισε να χρησιμοποιείται από τους φορείς και να αποκτά ζωντάνια. Δημιουργήθηκε, έτσι, η ιδέα της χρήσης του χώρου για κοινωνικούς - πολιτιστικούς σκοπούς, μακριά από οποιαδήποτε λογική εμπορικής εκμετάλλευσης, και, ιδιαίτερα, για τη χρήση του από τους φορείς της πόλης σαν κοινωνικό - πολιτιστικό στέκι. Η ιδέα συνάντησε ευρεία απήχηση και έχει αρχίσει, ήδη, να υλοποιείται στην πράξη, από δεκάδες φορείς και συλλογικότητες της πόλης, παρά τα προσκόμματα και την αμφίσημη στάση της δημοτικής αρχής. Εκείνο, όμως, που αποτέλεσε και αποτελεί πραγματική πρόκληση, όχι μόνο για τους φορείς, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία της Ηλιούπολης, είναι η ανοχή και η συγκάλυψη της δημοτικής αρχής στο γεγονός της παράνομης κατάληψης του στεγασμένου χώρου και της λειτουργίας του σαν κυλικείου, από ιδιώτη, στον οποίο ρητά έχει παραχωρηθεί, αποκλειστικά, η χρήση του εξωτερικού χώρου.

Μόλις πρόσφατα (28/12/2011), και μετά από ισχυρή πίεση φορέων και πολιτών, ήρθε το ζήτημα της χρήσης των εγκαταστάσεων του πρώην αναψυκτηρίου στο δημοτικό συμβούλιο. Υπήρξε αναβολή στη λήψη απόφασης, που τη ζήτησε ο κ. δήμαρχος για να φέρει συγκεκριμένη πρόταση. Η νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 30/1/2012. Παρά την εξαντλητικά λεπτομερειακή πρόταση, που κατέθεσαν έγκαιρα ορισμένοι από τους πιο δραστήριους, κοινωνικά, φορείς της πόλης (και υποστήριξαν τρία δημοτικά σχήματα), η πρόταση του κ. δημάρχου, η οποία έγινε και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπήρξε πλήρως απογοητευτική. Αποδείχθηκε αναντίστοιχη, όχι μόνο των προσδοκιών και των φιλοδοξιών των φορέων που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα της ανοιχτής λειτουργίας του χώρου, αλλά και της ίδιας της πραγματικότητας, όπως διαμορφώνεται από την μαζική χρήση του για τις ανάγκες των πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όλων των φορέων της πόλης, χωρίς καμία εξαίρεση ή αποκλεισμό.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, πιο συγκεκριμένα:
• αντί της λειτουργίας του χώρου σαν κοινωνικό - πολιτιστικό στέκι, επιφυλάσσει έναν περιορισμένο ρόλο απλής φιλοξενίας εκδηλώσεων των φορέων «σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες»
• παραλείπει, σκόπιμα, να περιγράψει την επιθυμητή, από τη δημοτική αρχή, χρήση του χώρου, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για την επανάληψη προσπαθειών εκχώρησής του σε ιδιώτες, για εμπορική εκμετάλλευση
• διαχωρίζει τεχνητά το χώρο, σε ένα τμήμα που μπορούν να κάνουν περιορισμένη χρήση οι φορείς και στο υπόλοιπο που θα το διαχειρίζεται ο ΠΑΟΔΗΛ, για τον προσπορισμό εσόδων
• αντιμετωπίζει το θέμα της συνεννόησης με τους φορείς με πλήρως απαξιωτικό τρόπο, μιλώντας για μια κοινή επιτροπή φορέων - δήμου - ΠΑΟΔΗΛ, χωρίς καμία αρμοδιότητα, ενώ επιφυλάσσει για τη δημοτική αρχή και τον ΠΑΟΔΗΛ ρόλο τελικού κριτή των εκδηλώσεων των φορέων, δείχνοντας μια λογική ποδηγέτησης των δραστηριοτήτων τους
• τέλος, αποφεύγει να τοποθετηθεί στο θέμα της κατάληψης και παράνομης χρήσης των εγκαταστάσεων σαν κυλικείου, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες γι αυτό, αφού δίνει σαφές μήνυμα ανοχής στις βλέψεις πιθανών μελλοντικών σφετεριστών της δημόσιας περιουσίας

Οι φορείς, οι συλλογικότητες και οι πολίτες της Ηλιούπολης, που έχουμε κάνει δική μας υπόθεση το άνοιγμα του χώρου των εγκαταστάσεων του πρώην αναψυκτηρίου στο σύνολο της κοινωνίας της Ηλιούπολης, δεν αποθαρρυνόμαστε από αποφάσεις σαν αυτή του δημοτικού συμβουλίου, που επιχειρούν να συρρικνώσουν τις δραστηριότητες των φορέων και να τις υποτάξουν σε μια πελατειακή λογική εξυπηρετήσεων της δημοτικής αρχής.

Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις δραστηριότητές μας, μέσα από την ανοιχτή επιτροπή των φορέων, στην οποία κρατάμε πάντα θέση για όλους τους φορείς και τους συμπολίτες μας, που θα θελήσουν στην πορεία να βαδίσουν μαζί μας στο ενδιαφέρον και ανιδιοτελές εγχείρημα της συνύπαρξης όλων των ζωντανών δυνάμεων της πόλης, σε ένα δημόσιο χώρο δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης. Και, βεβαίως, περιμένουμε και τους εκπροσώπους του δήμου και του ΠΑΟΔΗΛ να συμμετάσχουν, στο βαθμό που επιθυμούν να βοηθήσουν τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις των φορέων, χωρίς διάθεση επιβολής ή ελέγχου.

Ότι κερδίσαμε, σε όφελος ολόκληρης της κοινωνίας της Ηλιούπολης, με αγώνα, σκληρή προσπάθεια, άπειρη υπομονή και ειλικρινή διάθεση εξασφάλισης ευρύτερων συναινέσεων, δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο. Καλούμε όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες της πόλης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, σε μια κοινή προσπάθεια έμπρακτης υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και των υποδομών της πόλης μας.

Συνέλευση φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Ηλιούπολης


Ενημερωτικά

Οι φορείς και οι συλλογικότητες, που επεξεργάστηκαν την πρόταση για τη χρήση του χώρου των εγκαταστάσεων του πρώην αναψυκτηρίου του άλσους «Δ. Κιντής», σαν κοινωνικό - πολιτιστικό στέκι, καθώς και τα δημοτικά σχήματα, που την υποστήριξαν, είναι:

Φορείς και συλλογικότητες
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
"ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ" ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Κι.Π.Η. - ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ "ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ"
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Δημοτικά σχήματα
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ
ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB