spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ15 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΣΤΡΟΜΠΡΑΜΣΚΑΣ ΣΤΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΜΑΡΙΝΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
  
10.02.12

agia_marinaΤην Κυριακή 12 Φεβρουαρίου με όρθρο που θα εκκινήσει στις 7:30 και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τιμήσουμε στην ενορία της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, την ανάμνηση της καταθέσεως του εικονίσματος της Θεοτόκου Οστρομπράμσκας στο Ναό μας. Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα συμμετάσχουν Πολωνοί κληρικοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι της Πολωνικής κοινότητας Αθηνών.


Επιπλέον στις 15 Φεβρουαρίου θα τελεσθούν Μικρός Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Παναγίας στις 5:30μ.μ. και Μέγας Εσπερινός με Όρθρο κατά το σλαβόνικο τυπικό στο Ναό της Αγίας Μαρίνης στις 6:00 μ.μ. Την επομένη 16 Φεβρουαρίου στις 7:30 π.μ. θα αναγνωσθούν οι Ώρες και θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία.

Στα πλαίσια του εορτασμού λειτουργεί έκθεση με μνημεία της Ουνέσκο στην Πολωνία, που φιλοξενείτε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού μας. Ώρες επισκέψεως καθημερινά μετά τον Εσπερινό και Κυριακή μετά την Λειτουργία έως τις 13:00μ.μ. Λήξη εκθέσεως 19 Φεβρουαρίου.

Ιστορικό

Με έντονη διάθεση μνήμης για σταθμούς σημαντικούς στην ιστορία της εκκλησιαστικής μας κοινότητος εορτάζουμε την συμπλήρωση 15 ετών από της καταθέσεως στο ναό μας αντιγράφου της εικόνος της Παναγίας της επονομαζόμενης Οστρομπράμσκα, που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου του 1997.

Στα χρόνια εκείνα με την αγαθή διάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, για ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο τότε Αρχιγραμματέας Της Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, σήμερα Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου και ο τότε συνεργάτης της Επιτροπής Διορθοδόξων, σήμερα Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, με την αρωγή και άλλων κληρικών και υπηρεσιακών παραγόντων, έστησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, το όποιο είχε εκκλησιαστική εξάρτηση, το Οικοτροφείο αλλοδαπών φοιτητών Θεολογίας. Από εκεί αναπτύχθηκαν αρκετές γνωριμίες μεταξύ Ελλήνων και άλλων ομοδόξων αδελφών και προκλήθηκαν πολλές ανταλλαγές επισκέψεων κληρικών και λαϊκών από και προς την Αθήνα.

Με αφορμή την συνάντηση με τους πολωνούς φοιτητές Διάκονο Γεώργιο Πανκόφσκι, σήμερα Επίσκοπο Σιμιατίτσε, και Πέτρο Ναζάρουκ σήμερα πρεσβύτερο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έφτασε στην Αθήνα ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Σάββας, συνοδευόμενος από τον Αρχμανδρίτη Μύρωνα, καθηγούμενο της Μονής Σούπραλς, και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χαϊνόφκα (+10.4.2010). Στα πλαίσια εκείνης της επισκέψεως συλλειτούργησαν στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, οι Ιεράρχες Σάββας και Δαμασκηνός και ο δεύτερος μάλιστα χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον έως τότε διάκονο του Ναού μας Νικόδημο Πριάγγελο, σήμερα Επίσκοπο Νιτρίας, ενώ παρουσίασε ως νέο διάκονο του Ναού τον σήμερα πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού μας, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου. Στο τέλος της λειτουργίας οι Επίσκοποι αντήλλαξαν δώρα και ο Επίσκοπος Δαμασκηνός προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Σάββα μία ποιμαντορική ράβδο και αντίστοιχα ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας μία μεταλλική εικόνα της Παναγίας της Οστρομπράμσκας.

Αυτή η εικόνα παραδόθηκε από τον Επίσκοπο Δαμασκηνό, στον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό για να παραμείνει εις το διηνεκές ως κειμήλιο στο Ναό. Η εικόνα τοποθετήθηκε στο γραφείο του Ναού και παρέμεινε εκεί έως τα τέλη του 2000, οπότε σε ανακαίνιση του γραφείου από τον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο  Σπυρίδωνα Μανταδάκη τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Ιερού Βήματος μαζί με άλλες εικόνες. Από εκεί αφαιρέθηκε από άγνωστο άτομο και κατακρατήθηκε εκτός Ναού έως τις αρχές του 2003 οπότε διαπιστωθείσης της απουσίας της από τον χώρο, ανακοινώθηκε στην κοινότητα και προκλήθηκε προσευχή, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Ναό και να παραδοθεί από άγνωστη γυναίκα στους επιτρόπους με διευκρινιστικό σημείωμα.

Από τότε η εικόνα τοποθετήθηκε σε προσκηνυματικό θρόνο και αργότερα δημιουργήθηκε σε παρακείμενο του καμπαναριού χώρο, παρεκκλήσιο προς τιμήν της Θεοτόκου της Οστρομπράμσκας,  του οποίου τα θυρανοίξια τέλεσε στις 25 Μαΐου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και ενθρονίστηκε στην καθέδρα των Αθηνών 16 Φεβρουαρίου 2008 ημέρα της επετείου καταθέσεως στο Ναό μας της Ιεράς Εικόνος. 

 

Το τμήμα Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,

του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου

Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB