spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΟΣΤΡΟΜΑΠΡΑΜΣΚΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.02.12
agia_marina_12_2Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 15η επέτειος από της καταθέσεως της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου της επονομαζομένης Οστρομπράμσκα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
Των λατρευτικών εκδηλώσεων προεξήρχε ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ως εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου ενώ μαζί του συλλειτούργησαν οι εκ Πολωνίας επί τούτο προσελθόντες κληρικοί πρεσβύτερος Michal Czykwin και Διάκονος Adam Jakuc, εκ των εφημέριων του Ναού οι Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, πρωτοπρεσβύτεροι Εμμανουήλ Βασιλάκης και Λάμπρος Ξεσφύγγης, Ιερομόναχος Ευσέβιος Meandzija, καθώς και ο διάκονος Φώτιος Καραδήμας του Ιερού Ναού Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι Πολωνοί διπλωμάτες Andrzej Jankowski, αναπληρωτής Πρέσβης της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα μετά της συζύγου του Hanna Jankowska, ο Piotr Strutyński, Γενικός Πρόξενος η Beata Sniegocka, Α΄ Γραμματέας της Πρεσβείας και εκπρόσωποι της Πολωνικής κοινότητας Αθηνών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ηλιουπόλεως, Γαβριήλ Αραμπατζής και Ιωάννης Πούλος και πλήθος κόσμου.

Προ της απολύσεως, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του Αρχιεπισκόπου Χαινόφκα Μύρωνος και των συν αυτώ τελειωθέντων Πολωνών πολιτικών και στρατιωτικών κατά το αεροπορικό δυστύχημα στις 10.4.2010 στο Σμολένσκ. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Μύρων ήταν συλλειτουργός ως Αρχιμανδρίτης στην Θεία Λειτουργία κατά την οποία παρεδόθει η Ιερά Εικόνα της Οστρομπράσκα στην ενορία της Αγίας Μαρίνης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο εορταζόμενο γεγονός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο εν τω προσώπου του Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου και καλωσόρισε τους Πολωνούς επισκέπτες. Στην συνέχεια ο αναπληρωτής Πρέσβης ανέγνωσε χαιρετισμό του Βουλευτού Eugeniusz Czykwin, εκ μέρους του Πολωνικού κοινοβουλίου, ενώ ο πρεσβύτερος Μιχαήλ μήνυμα του προϊσταμένου της ενορίας Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μπιαλίστοκ Marek Wawreniuk, εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας. Τέλος ο Επίσκοπος Φαναρίου μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου προς του Πολωνούς αδελφούς, και προέβαλε προς του πιστούς μήνυμα ελπίδας εν μέσω της κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά «η αγάπη μας πρέπει να ξεκινά από την γη και με πίστη να φτάνει στον ουρανό στο κατώφλι της θείας ευσπλαχνίας και από εκεί θα έρχεται η ελπίδα».

Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Μανταδάκης» στην οποία παρακάθισαν εκτός των επιτίμων προσκεκλημένων και πλείστοι εκ των εκκλησιασθέντων ενοριτών, ενώ στην συνέχεια σε παρακείμενο του Ναού εστιατόριο παρατέθηκε γεύμα στους Πολωνούς κληρικούς και διπλωμάτες. Την διακονία των μεταφράσεων υπηρέτησε ο Πολωνός φοιτητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Patryk Panasiuk, μέλος της επιτροπής Διορθοδόξου επικοινωνίας της ενορίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο θα συνεχισθούν καθ' όλη την διάρκεια του 2012 με εκθέσεις, ανταλλαγές επισκέψεων, φιλοξενία νέων από την Πολωνία και άλλες εκδηλώσεις.

Στα πλαίσια των εορτασμών, ανακοινώθηκε ήδη ότι στις 15 Φεβρουαρίου θα τελεσθούν Μικρός Εσπερινός στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Οστρομπράμσκα στις 5:30μ.μ. και Μέγας Εσπερινός με Όρθρο κατά το σλαβονικό τυπικό στο Ναό της Αγίας Μαρίνης στις 6:00 μ.μ. Την επομένη, 16 Φεβρουαρίου στις 7:30 π.μ. θα αναγνωσθούν οι Ώρες, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία και στις 6:00μ.μ. θα ψαλεί το πρώτον Παρακλητικός κανόνας αφιερωμένος στην Παναγία Ὀστρομπράσκα, ποίημα της Καθηγουμένης Μοναχής Ισιδώρας Αγιοιεροθεϊτίσης που καταγράφηκε και δημοσιεύθηκε στο εγκόλπιο ημερολόγιο 2012 της ενορίας. Παράλληλα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ναού, θα λειτουργεί έως τις 19 Φεβρουαρίου, φωτογραφική έκθεση με μνημεία της Ουνέσκο στην Πολωνία, και με ώρες επισκέψεως καθημερινά μετά τον Εσπερινό και Κυριακή μετά την Λειτουργία έως τις 13:00μ.μ.

Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,
του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου
Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Ιστορικό καταθέσεως της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου της επονομαζομένης Οστρομπράμσκα στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Με έντονη διάθεση μνήμης για σταθμούς σημαντικούς στην ιστορία της εκκλησιαστικής μας κοινότητος εορτάζουμε την συμπλήρωση 15 ετών από της καταθέσεως στο ναό μας αντιγράφου της εικόνος της Παναγίας της επονομαζόμενης Οστρομπράμσκα, που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου του 1997.
Στα χρόνια εκείνα με την αγαθή διάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, για ανάπτυξη των διορθοδόξων σχέσεων και με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο τότε Αρχιγραμματέας Της Επίσκοπος Διαυλείας Δαμασκηνός, σήμερα Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Ορεστιάδος και Σουφλίου και ο τότε συνεργάτης της Επιτροπής Διορθοδόξων, σήμερα Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, με την αρωγή και άλλων κληρικών και υπηρεσιακών παραγόντων, έστησαν σε ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο, το όποιο είχε εκκλησιαστική εξάρτηση, το Οικοτροφείο αλλοδαπών φοιτητών Θεολογίας. Από εκεί αναπτύχθηκαν αρκετές γνωριμίες μεταξύ Ελλήνων και άλλων ομοδόξων αδελφών και προκλήθηκαν πολλές ανταλλαγές επισκέψεων κληρικών και λαϊκών από και προς την Αθήνα.
Με αφορμή την συνάντηση με τους πολωνούς φοιτητές Διάκονο Γεώργιο Πανκόφσκι, σήμερα Επίσκοπο Σιμιατίτσε, και Πέτρο Ναζάρουκ σήμερα πρεσβύτερο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έφτασε στην Αθήνα ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μπιαλύστοκ και Γκτάνσκ Σάββας, συνοδευόμενος από τον Αρχμανδρίτη Μύρωνα, καθηγούμενο της Μονής Σούπραλς, και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Χαϊνόφκα (+10.4.2010) και τον Διάκονο Aleksander Lysynkiewicz. Στα πλαίσια εκείνης της επισκέψεως συλλειτούργησαν στο Ναό της Αγίας Μαρίνης, οι Ιεράρχες Σάββας και Δαμασκηνός και ο δεύτερος μάλιστα χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον έως τότε διάκονο του Ναού μας Νικόδημο Πριάγγελο, σήμερα Επίσκοπο Νιτρίας, ενώ παρουσίασε ως νέο διάκονο του Ναού τον σήμερα πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού μας, Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου. Στο τέλος της λειτουργίας οι Επίσκοποι αντήλλαξαν δώρα και ο Επίσκοπος Δαμασκηνός προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Σάββα μία ποιμαντορική ράβδο και αντίστοιχα ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας μία μεταλλική εικόνα της Παναγίας της Οστρομπράμσκας.
Αυτή η εικόνα παραδόθηκε από τον Επίσκοπο Δαμασκηνό, στον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Ξυνό για να παραμείνει εις το διηνεκές ως κειμήλιο στο Ναό. Η εικόνα τοποθετήθηκε στο γραφείο του Ναού και παρέμεινε εκεί έως τα τέλη του 2000, οπότε σε ανακαίνιση του γραφείου από τον τότε πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο  Σπυρίδωνα Μανταδάκη τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Ιερού Βήματος μαζί με άλλες εικόνες. Από εκεί αφαιρέθηκε από άγνωστο άτομο και κατακρατήθηκε εκτός Ναού έως τις αρχές του 2003 οπότε διαπιστωθείσης της απουσίας της από τον χώρο, ανακοινώθηκε στην κοινότητα και προκλήθηκε προσευχή, με αποτέλεσμα να επιστραφεί ένα Κυριακάτικο πρωινό στο Ναό και να παραδοθεί από άγνωστη γυναίκα στους επιτρόπους με διευκρινιστικό σημείωμα.
Από τότε η εικόνα τοποθετήθηκε σε προσκηνυματικό θρόνο και αργότερα δημιουργήθηκε σε παρακείμενο του καμπαναριού χώρο, παρεκκλήσιο προς τιμήν της Θεοτόκου της Οστρομπράμσκας,  του οποίου τα θυρανοίξια τέλεσε στις 25 Μαΐου 2008, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος και ενθρονίστηκε στην καθέδρα των Αθηνών 16 Φεβρουαρίου 2008 ημέρα της επετείου καταθέσεως στο Ναό μας της Ιεράς Εικόνος.
Η εορτή για την ενορία της Αγίας Μαρίνης, ως ανάμνηση της καταθέσεως στο Ναό, αντιγράφου της Εικόνος της Παναγίας Οστρομπράμσκας, καθιερώθηκε υπό του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου κυρού Χριστοδούλου.
Το πρωτότυπο της Ιεράς Εικόνος, βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Άννης, στην παλαιά πόλη της Βίλνας, πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Κατά την παράδοση είναι τεταρτημόριο παλαιάς εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δωρίθηκε στον βασιλιά της Πολωνίας και Λιθουανίας ως δώρο γάμου με πριγκίπισσα της αυλής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην βάση της υπάρχει ένα ασημένιο μισοφέγγαρο που είναι αφιέρωμα του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Olgierd, για την νίκη του εναντίον των Τατάρων την Κριμαία.

Τελευταία ανανέωση ( 14.02.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB