spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Η αλήθεια για τη συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα για ευάλωτες ομάδες PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.03.12
Για την ενημέρωση των συμπολιτών μας και για την αποκατάσταση της αλήθειας, σε σχέση με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική εφημερίδα «City of ilioupolis», με τίτλο «Σε λάθος χρονική στιγμή», που υπογράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Νέα Δημοτική Κίνηση και μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π. «Κ.Α.Φ.Α.Δ.Ηλ. - Π. Πεντάρης, κ. Γαβριήλ Αραμπατζής, το οποίο αποδεικνύει αν όχι σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας, τουλάχιστον άγνοια και επιφανειακή αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

 

            Το Υπουργείο Εργασίας, με πρόσκλησή του, που απευθύνεται σε φορείς όλης της χώρας, καλεί μόνο τις Αναπτυξιακές Συμπράξεις, που θα συσταθούν αποκλειστικά για το σκοπό αυτό -σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος 4019/2011-, να υποβάλουν προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες».

            Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ σε ποσοστό 100%, δεν απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, ούτε γενικά σε πολιτιστικούς ή άλλους φορείς, αλλά μόνο σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (οι οποίες προσδιορίζονται ρητά στην πρόσκληση), με όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής, που καθορίζονται από το Υπουργείο, και όχι από το Δήμο.

            Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου  «Κ.Α.Φ.Α.Δ.ΗΛ. - Π. Πεντάρης», στο πλαίσιο της νομικής και λειτουργικής  του αυτοτέλειας, με την υπ' αρ. 21/1-3-2012 Απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία (με μία αρνητική ψήφο και μία αποχή) τη συμμετοχή του στην υπό σύσταση Αναπτυξιακή Σύμπραξη, όπως απαιτείται από την πρόσκληση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή αίτησης χρηματοδότησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

            Η πρόταση που θα υποβληθεί στο Υπουργείο διεκδικεί τη χρηματοδότηση του έργου «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων», συνολικού προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, και αφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης κοινωνικά ευπαθών ομάδων.

            Οι 80 περίπου ωφελούμενοι της πρότασης θα προέρχονται από 4 συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, οι οποίες επελέγησαν από τις 14 συνολικά κατηγορίες ευπαθών ατόμων που απαριθμούνται στην πρόσκληση. Οι επιλεγείσες κατηγορίες είναι:

  • Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
  • άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχιας ή απειλούμενα με φτώχια,
  • μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών,
  • παλιννοστούντες.

Η επιλογή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προέκυψε ύστερα από συνεργασία με τη Δ/νση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με στόχο αφ' ενός την κάλυψη πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφ' ετέρου την ενίσχυση της επιλεξιμότητας της πρότασής μας.  

Η Συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη ενός κοινωνικού φορέα με έδρα το Δήμο, που ασχολείται με τα προβλήματα κάποιας από τις ωφελούμενες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι ο Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Ηλιούπολης, αναμένεται να προσδώσει οφέλη στην πρόταση, ενώ  παράλληλα δεν αποκλείει την ένταξη στο πρόγραμμα ατόμων που προέρχονται από άλλες χώρες.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι δεν προβλέπεται η συμμετοχή των ΑμεΑ στην πρόταση, γιατί ο Δήμος, σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ, διεκδικεί ήδη τη συμμετοχή του σε άλλο πρόγραμμα, επίσης χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, που θα αφορά αποκλειστικά στα ΑμεΑ. (Η σχετική απόφαση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5/3/2012).

Συμπερασματικά ο Δήμος, μέσω του «ΚΑΦΑΔΗΛ -Π.Πεντάρης», σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία είναι επιβεβλημένη αφ' ενός η με κάθε τρόπο στήριξη των ευπαθών ομάδων και αφ' ετέρου η αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό κάθε δυνατής χρηματοδότησης:

ü  Στηρίζει, με τη συμμετοχή του σ' αυτό το πρόγραμμα, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

ü  Παράλληλα στηρίζει την τοπική επιχειρηματική δραστηριότητα, που επίσης πλήττεται από την οικονομική κρίση.

ü  Δεν διαθέτει δικά του χρήματα, αλλά αξιοποιεί την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση των δράσεων από το ΕΣΠΑ.

ü  Επιλέγοντας τις ωφελούμενες ευάλωτες ομάδες μέσα από μια συγκεκριμένη και στοχευμένη διαδικασία, επιτυγχάνει τη μεγιστοποίηση του αναμενόμενου οφέλους για το Δήμο.

ü  Όχι μόνο δεν αδιαφορεί για τα ΑμεΑ, αλλά αντίθετα επιδεικνύει ειδική μέριμνα γι' αυτά.

Κλείνοντας να τονίσουμε, πως όταν εγκριθεί η πρόταση, θα υπάρξει ευρεία δημοσιότητα, προκήρυξη και απολύτως διαφανής διαδικασία συμμετοχής - επιλογής με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια των ενδιαφερομένων που θα προέρχονται από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να γίνει η τελική επιλογή των ωφελουμένων ατόμων.

7/3/12

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB