spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Δελτίο Τύπου - "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ" PDF Εκτύπωση E-mail
  
12.03.12

anexartiti_koinwnia_politwnΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ
Ηλίου φαεινότερο είναι πλέον, ότι το μόνο «πράσινο» που γνωρίζει και υπερασπίζεται ο Δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βαλασόπουλος είναι ο πράσινος ήλιος της κομματικής παράταξης που τον ανέδειξε. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη "σφαγή" των δένδρων και θάμνων στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης εις το όνομα του τελούμενου "έργου" της Δημοτικής Αρχής, που έμελλε να βαπτιστεί ως «Εργασίες συντήρησης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης» προς παραπλάνηση των πάντων;

Και ενώ σύσσωμες οι δημοτικές παρατάξεις, που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο αντιδρούν σθεναρά εδώ και εβδομάδες στη δίχως μελέτη και έγκριση και σχεδόν ολοκληρωτική αλλαγή χρήσης αυτού του δημόσιου χώρου ζητώντας να έρθουν στο φως με πάσα λεπτομέρεια απτές αποδείξεις για τη νομιμότητα του "έργου", ο κ. Βαλασόπουλος αρκείται αρχικώς σε ένα Δελτίο Τύπου εκδήλωσης της δυσφορίας του. Κατηγορεί τους επικεφαλής των παρατάξεων για μικροκομματισμό και παλαιού τύπου λαϊκισμό, ενώ τους προσάπτει πρόθεση να εμποδίσουν μια... αποκλειστικά αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Οι αντιδράσεις όμως πυκνώνουν, καθώς πολίτες, φορείς και επαγγελματίες της τοπικής αγοράς - που και μάτια έχουν και βλέπουν και βαθιά υποψιασμένοι είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ - διαμαρτύρονται ανοιχτά διερωτώμενοι ποια εικόνα πλατείας έχει στο μυαλό του ο Δήμαρχος. 

Ως εκ τούτου, ο κ. Βαλασόπουλος αναδιπλώνεται και αναγκάζεται να παρουσιάσει στις 5 Μαρτίου ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ένα υποτυπώδες αρχιτεκτονικό σχέδιο για τις - θυμίζουμε - εργασίες συντήρησης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Τί όμως ή μάλλον ποιους ακριβώς επιδιώκει να "συντηρήσει" ο κ. Βαλασόπουλος; Ποιοι πέριξ της πλατείας επιθυμούν μονοπωλιακά κέρδη εις βάρος μιας ορθής περιβαλλοντικής, αισθητικής και λειτουργικής παρέμβασης όπως θα άρμοζε στην περίπτωση της κεντρικής μας πλατείας;

Ασφαλώς και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης χρήζει ολικής ανάπλασης, ώστε και προσβάσιμη να είναι και λειτουργική για όλες τις ηλικίες. Η μετατροπή της όμως σε μία τεράστια ροτόντα φλυτζανιών και μαχαιροπίρουνων με μια ιδέα πρασίνου για να θυμίζει κάτι από πλατεία είναι απόφαση προσβλητική για κάθε δημότη της πόλης μας.

Όταν ο Δήμαρχος Ηλιούπολης μιλούσε για αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών, ουδείς φανταζόταν τη μεταμόρφωση της πλατείας σε υπαίθρια σάλα τραπεζοκαθισμάτων! Εξάλλου, ποιος λόγος βιασύνης εμπόδισε τον κ. Βαλασόπουλο να προβεί σε ανοιχτή πρόσκληση για την εθελοντική κατάθεση προτάσεων αναμόρφωσής της από λαμπρούς αρχιτέκτονες που κατοικούν στην Ηλιούπολη; Τί καλύτερο από το να ακουστούν όσες περισσότερες προτάσεις και να γίνει συνδυασμός των καλύτερων ιδεών προς όφελος όλων των δημοτών;

Είναι αλήθεια, ότι την Τρίτη 13 Μαρτίου, οπότε και συγκαλείται εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης είναι υποχρεωμένος να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα, που σκιάζουν το προαποφασισμένο έργο αλλαγής χρήσης της πλατείας Εθνικής Αντίστασης. 

Προειδοποιούμε όμως: Το νομιμοφανές δεν είναι νόμιμο. Αλλά ακόμη και το νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και ηθικό. Το έργο που τελείται στην πλατεία ασφαλώς και δεν έχει να κάνει μόνο με την αντικατάσταση πλακών. Είναι ξεκάθαρα ένα έργο ανάπλασης και ως τέτοιο οφείλει τουλάχιστον να το ανακηρύξει ο κ. Βαλασόπουλος ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες με το αντίστοιχο πραγματικό οικονομικό κόστος. Αυτό σημαίνει πως ξεφεύγει της δικαιοδοσίας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και οφείλει, ως είθισται, να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προκήρυξη και διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, συντεταγμένο προϋπολογισμό δημοσίου έργου, εμπεριστατωμένη αρχιτεκτονική μελέτη με τις απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες των αρμόδιων θεσμικών οργάνων, σαφές χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης του έργου κ.λπ.

Αναμένουμε τις απαντήσεις του Δημάρχου υπενθυμίζοντας, ότι η κεντρική πλατεία όπως και κάθε πλατεία της πόλης μας ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες Ηλιούπολης. Και πάνω απ' όλα ανήκει στην ίδια την Ηλιούπολη ως καθρέφτης μιας ανεπτυγμένης τοπικής κοινωνίας. Ας μην γίνει ο καθρέφτης μιας λοξοδρομημένης δημαρχιακής θητείας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

"ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ"
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB