spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Επετειακή Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου από την Ιωνική Στέγη Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
28.03.12
25_3_2012_ioniki_stegiΛαμπρή εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου διοργάνωσε ανήμερα της Επετείου η Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης και το Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας της Ακαδημίας Αθηνών με τους Ηλιουπολίτες να κατακλύζουν την αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου. Στην επιτυχία της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με θεματικό τίτλο «Η Ελλάδα μετά το 1821. Ανεξαρτησία, Ανάπτυξη και Δάνεια», συνέβαλε καθοριστικά ο Καθηγητής κ. Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Ριζάς, ως κεντρικός ομιλητής, έκανε μία εξαιρετικά διαφωτιστική αναδρομή στο παρελθόν ξεφυλλίζοντας την ιστορία εξωτερικού δανεισμού της Ελλάδας, ήδη από τις ημέρες της Επανάστασης του ΄21 και φθάνοντας έως το σήμερα, αποδεικνύοντας πόσο πρόθυμες υπήρξαν ανέκαθεν οι "ξένες δυνάμεις" να δανειοδοτήσουν τους Έλληνες υπό όρους εξοντωτικούς με στόχο τη δημιουργία μίας μόνιμης σχέσης ισοπεδωτικής οικονομικής εξαρτήσεως του Έθνους.

Στην εναρκτήρια εισήγησή της, η Πρόεδρος της Ιωνικής Στέγης Ηλιούπολης, κα. Αργυρώ Πίκουλα, τόνισε μεταξύ άλλων: "Την 25η Μαρτίου εορτάζουμε δύο σπουδαία πανανθρώπινα γεγονότα: Την απελευθέρωση του ανθρώπου από τα δεσμά της θρησκευτικής αμαρτίας, της εσωτερικής δουλείας, και την απελευθέρωση από τα δεσμά της δουλείας τεσσάρων αιώνων στους Τούρκους. Η ελευθερία επομένως είναι η κυρίαρχη έννοια και σύνδεση στη διπλή αυτή εορτή, τη θρησκευτική και εθνική. Η αποτίναξη του ζυγού της εθνικής υποδούλωσης ήταν κατάκτηση, που βάφτηκε με το αίμα Ελλήνων πατριωτών. Η ελευθερία κατακτάται, αλλά και διατηρείται με θυσίες. (...) Οι σελίδες της Ιστορίας των δύο τελευταίων αιώνων είναι γραμμένες με χρυσά γράμματα, άλλοτε όμως είναι λευκές. Το ζητούμενο σήμερα είναι να γνωρίζουμε όλες τις πτυχές της Ιστορίας, θετικές και αρνητικές".
Ηχηρό όμως ήταν και το μήνυμα, που επέλεξε να στείλει η κα. Πίκουλα προς κάθε κατεύθυνση εν όψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας: "Υποχρέωση των σημερινών Ελλήνων, όλων ανεξαιρέτως, είναι η διαφύλαξη τόσο της εθνικής μας συνείδησης όσο και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, καθώς και η διάσωση και διατήρηση των ιερών ηθικών αξιών. Αυτό που πρωτίστως καλούμαστε να 'πολεμήσουμε' στις μέρες μας είναι ακριβώς αυτή την έκπτωση ηθικών αξιών και την απαξίωση θεσμών, δηλαδή την κύρια αιτία της κρίσης, που βιώνουμε σε κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες καταστάσεις, όμοιες με αυτές των προπολεμικών και μεταπολεμικών περιόδων δανεισμού".
Την εκδήλωση πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το 40μελές νεανικό χορευτικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων της Ιωνικής Στέγης υπό του χοροδιδασκάλου Νίκο Κουστωγιαννόπουλο με την παρουσίαση δημοτικών παραδοσιακών χορών, συνοδεία ηρωικών δημοτικών τραγουδιών από τον κ. Γιώργο Μαντζούνη.
Στο πλαίσιο στήριξης της σπουδαίας ανθρωπιστικής δράσης, που αναπτύσσει η Εκκλησία ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων, αξίζει να σημειωθεί, ότι η κα. Πίκουλα, από τη θέση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», αποφάσισε, αντί στεφάνου, τη δωρεά χρηματικού ποσού υπέρ του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Ηλιούπολης. Η δωρεά έγινε προς ενίσχυση της δράσης σίτισης ατόμων, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της πόλης μας. Η κα. Πίκουλα απηύθυνε έκκληση σε όσους μπορούν να υποστηρίξουν το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, καθώς θλιβερή διαπίστωση των ανθρώπων, που βοηθούν τους ευάλωτους συμπολίτες μας, είναι η συνεχής αύξηση του αριθμού των ατόμων, που στρέφονται σήμερα στα συσσίτια των Ιερών Ναών αναζητώντας στην κυριολεξία ένα πιάτο φαγητό είτε μεμονωμένα για τους ίδιους είτε και για τα μέλη των οικογενειών τους.

Τέλος, η κα. Πίκουλα κάλεσε τους δημότες Ηλιούπολης ενωμένοι να μην επιτρέψουν στο μέλλον τη διεξαγωγή παρελάσεων υπό την παρουσία υπερβολικά ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά φέτος
στο δήμο μας κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB