spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Επετειακή Εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης από την Ιωνική Στέγη Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.05.12

ioniki_stegi_2012Λαμπρή εκδήλωση μνήμης για την 559η Επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης διοργάνωσε την Κυριακή 27 Μαΐου η Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης με πλήθος κόσμου, μελών και φίλων της Στέγης να ανταποκρίνονται μαζικά στην πρόσκληση κατακλύζοντας την αίθουσα θεάτρου του Δημαρχιακού Μεγάρου.
Ιστορικά δημοτικά τραγούδια αφιερωμένα στην Άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, ταξίδεψαν μουσικά το ακροατήριο της εκδήλωσης υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του μουσικολόγου κ. Γιώργου Μαντζούνη. Ανάμεσά τους και ο "Θρήνος της Αλώσεως", γνήσιο δημιούργημα της λαϊκής έμπνευσης, που με βαθιά συγκίνηση ερμήνευσε η κα. Βάσω Σαββίδη, μέλος του Συλλόγου. Θερμό ήταν και το χειροκρότημα που απέσπασε η μεστή περιεχομένου ομιλία της επίσημης προσκεκλημένης κας. Αικατερίνης Καμηλάκη, Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: "Αιτίες της Αλώσεως και οι επιπτώσεις της στα Βαλκάνια".  

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Ιωνικής Πολιτιστικής Στέγης Ηλιούπολης, κα. Αργυρώ Πίκουλα. Στη σύντομη ομιλία της, η κα. Πίκουλα τόνισε μεταξύ άλλων: «Η άλωση της Κωνσταντινούπολης την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 ήταν ξεκάθαρα μία πολιτική άλωση, μία στρατιωτική κατάληψη. Η πτώση της Πόλης της Ελληνισμού, που σηματοδότησε και την έναρξη της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα δεν παρέσυρε σε άλωση ούτε την ψυχή, ούτε το φρόνημα ούτε το πνεύμα των Ελλήνων. Η ηρωική αντίσταση των πολιορκουμένων, η θυσία τους και ο μαρτυρικός θάνατος του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου έμειναν βαθιά χαραγμένα στην καρδιά και στο μυαλό του υπόδουλου Γένους καλλιεργώντας μέσα του την πίστη στην απελευθέρωση και δημιουργώντας την εθνική συνείδηση στους τέσσερις αιώνες σκλαβιάς. Αυτή την εθνική συνείδηση που οδήγησε στην εθνική εξέγερση του 1821. (...) Ας εμβαθύνουμε σήμερα στα διδάγματα των προγόνων μας. Είναι το ιστορικό μας χρέος. Είναι το εθνικό μας χρέος. Ας αντλήσουμε σήμερα τις δυνάμεις που μας κληροδότησαν, ηθικές και πνευματικές, για να σταθούμε με εθνική περίσκεψη και ευθύνη, με εθνική σοφία και καθαρή ελληνική ψυχή στις τεράστιες προκλήσεις και πολύμορφες σύγχρονες πολιορκίες, που αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά η πατρίδα μας. Το ένδοξο παρελθόν μας δεν μας επιτρέπει να αφεθούμε σε συμπεριφορές ανοχής. Οι Έλληνες έχουμε μάθει να υπερασπιζόμαστε την τιμή και τα χώματά μας με κοινό αγώνα. Ενωμένοι. Έτσι κερδίζαμε πάντα. Έτσι οφείλουμε να κερδίσουμε σήμερα και αύριο τη μάχη απέναντι σε όσους 'ονειρεύονται' έναν Ελληνισμό διαιρεμένο και όχι μόνο».

Το κλείσιμο της επετειακής εκδήλωσης πλαισίωσε καλλιτεχνικά το 100μελές χορευτικό τμήμα της Ιωνικής Στέγης με παραδοσιακούς χορούς της Πόλης.

Τελευταία ανανέωση ( 30.05.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB