spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Στην Ηλιούπολη τα μυστικά του "Μηχανισμού των Αντικυθήρων" PDF Εκτύπωση E-mail
  
29.06.12

anexart_antikythirwnΤο ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας βιβλίο με τίτλο "Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων" του Καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής κ. Ξενοφώντα Μουσά, παρουσίασε η  δημοτική παράταξη "Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών" την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.
Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, που εκδόθηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (2011), είναι ένας βασικός οδηγός, αλλά και η πρώτη παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από έναν πρωταγωνιστή των νέων μελετών του αρχαιότερου υπολογιστή, του αρχαιότερου γνωστού επιστημονικού οργάνου, του αρχαιότερου μηχανικού σύμπαντος.

 

Οι δημότες Ηλιούπολης κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και πολλοί φοιτητές, είχαν την ευκαιρία να "ξεναγηθούν" στα πολλά απίστευτα όσο και ενδιαφέροντα μυστικά του Μηχανισμού, από τον ίδιο το συγγραφέα, που όπως αποκάλυψε σκοπεύει, μαζί τη συνεργαζόμενη ειδική επιστημονική του ομάδα, να συνεχίσει τις έρευνες και μελέτες αναζητώντας όλα τα μυστικά, που κρύβει ο Μηχανισμός.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος της παράταξης "Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών", κα. Αργυρώ Πίκουλα, έδωσε έμφαση στην ισχυρή γοητεία που ασκούσε το παράξενο αυτό αντικείμενο στον Ξενοφώντα Μουσά, όταν ο ίδιος - παιδί ακόμα - επισκεπτόταν συχνά το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου εκτίθετο ο Μηχανισμός, για να θαυμάζει τους πολύτιμος θησαυρούς μεταξύ των οποίων και ο Αστρολάβος, όπως ονομαζόταν τότε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Όπως είπε η κα. Πίκουλα, ο Μηχανισμός, αυτό το μικρό, φορητό μηχάνημα που αποτελεί την επιτομή της ελληνικής Φιλοσοφίας, της Τέχνης και της Επιστήμης, όχι μόνο σαγήνευε το συγγραφέα ως παιδί, αλλά τον ενέπνευσε καθοριστικά ως προς την επιλογή της επιστήμης που θα ακολουθούσε, κάτι που εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Μουσάς καταθέτει στις σελίδες του συγγραφικού του έργου.  

 

Αντλώντας υλικό από το βιβλίο, η κα. Πίκουλα ανέφερε πως "ο Μηχανισμός - ο οποίος βρέθηκε το 1900 από σφουγγαράδες της Σύμης σε τεράστιο αρχαίο ναυάγιο του Α΄ αιώνα π.Χ. και ανασύρθηκε από το βυθό των Αντικυθήρων - ήταν ένας φορητός αστρονομικός υπολογιστής της αρχαιότητας, ένα αυτόματο αστρονομικό μηχάνημα, που αποτελεί τον πρώτο γνωστό και αρκετά πολύπλοκο υπολογιστή, από αυτούς που σήμερα ονομάζουμε αναλογικούς υπολογιστές. Η πατρότητα του Μηχανισμού θα μπορούσε να αποδοθεί στο σπουδαίο αστρονόμο και μαθηματικό Ίππαρχο το Ρόδιο, ενώ ο παππούς του μηχανήματος πιθανολογείται πως είναι ο μέγας πανεπιστήμων, αστρονόμος και μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός Αρχιμήδης.  

 

Τη βιβλιοπαρουσίαση τίμησαν με την παρουσία και τις εισηγήσεις τους ο κ. Παναγιώτης Φιλντίσης, Φυσικός, Καθηγητής Δ.Ε., Α΄ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο Δρ. Χισάμ Νταρουίς, Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα και ο Καθηγητής Μωσαλάμ Σαλτούτ, Αστρονόμος και Διευθυντής Αστεροσκοπίου του Καΐρου.

 

Παράλληλα με την εκδήλωση η οποία πραγματοποίηθηκε με την ευγενική χορηγία των "Φροντιστηρίων Κεφαλά" λειτούργησε και έκθεση ζωγραφικής των μελών της Πανελλήνιας Εταιρίας Λόγου και Τέχνης. Οι δημιουργοί που εξέθεσαν τα έργα τους είναι οι: ΑΝΝΙΝΟΣ Οδυσσέας, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ Σοφία, ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ Ελένη, ΛΕΝΗΣ Γιώργος, ΛΙΠΗ - ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΥ Μαριάννα, ΜΑΝΤΟΥΔΗ Αναστασία, ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ Νίκος, ΜΗΝΑΡΙΤΖΟΓΛΟΥ Μιχάλης, ΜΠΑΡΑΚΟΥ Νάντια, ΜΠΙΤΟΥΝΗ Αικατερίνη, ΠΑΠΑΚΑΝΕΛΟΣ Σπύρος και ΠΕΝΝΑ Ειρήνη.

 

Να σημειωθεί ότι η βιβλιοπαρουσίαση έλαβε χώρα στο πλαίσιο της 9ης Έκθεσης Βιβλίου, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης.

 

Η δημοτική παράταξη "Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών" ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως δε την κα. Μαρίνα Μορφοπούλου, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών για την πολύτιμη συνδρομή της στην όλη διοργάνωση.   

 


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB