spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - LIFE ‘‘FOREST CITIES’’ PDF Εκτύπωση E-mail
  
26.07.12
life_dhmotiko_symboulio

Την Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης το Πρότυπο Σχέδιο Δράσης- πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών του Δήμου Ηλιούπολης το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE ‘‘FOREST CITIES'' και αναδεικνύει τον Δήμο μας στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών ως πρωτοπόρο στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Το εν λόγω έργο αναφέρεται στην προστασία των δασών από ενδεχόμενες πυρκαγιές και αφορά στην ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών με τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Στο έργο, εκτός του Δήμου Ηλιούπολης συμμετέχουν ως εταίροι, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Δήμος Σερρών καθώς και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) με ρόλο συντονιστή για το έργο το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, εκπονήθηκε από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών), σε συνεργασία με  το Δήμο μας ( ομάδα εργασίας του έργου καθώς και αρμόδιες υπηρεσίες), το Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών για το Δήμο Ηλιούπολης.  Για την εκπόνηση του Σχεδίου έγινε χρήση των τελευταίων τεχνολογιών γεωπληροφορικής (GIS) τόσο για την ανάλυση των παραμέτρων σχεδιασμού - πρόληψης όσο και για την ανάλυση κινδύνου.  Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό της αντιπυρικής δράσης γίνεται χρήση του Δυναμικού Συστήματος εκτίμησης κινδύνου δασικής πυρκαγιάς  (DFF RISK ΤΟΟL) που αναπτύχθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης με τo οποίo δημιουργείται χάρτης εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιάς (χάρτης επικινδυνότητας) σε τοπικό επίπεδο.  Το Σχέδιο καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί αποτελεσματικά η πρόληψη δασικής πυρκαγιάς στο τμήμα του Υμηττού που διοικητικά ανήκει στον Δήμο μας.

Η παρουσίαση του εν λόγω σχεδίου έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριο Παπανικολάου, τέως Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, εμπνευστή και δημιουργό του Ν.3013/02 για την Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας της χώρας.  Για την  συμβολή και την παρουσία του στην πόλη μας εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας.

Από τον Δ/ντή Τοπικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού - Γραφείο Υποστήριξης ΟΤΑ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κ. Σπύρο Αρβανιτάκη, υπεύθυνο του έργου έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου, για την ενημέρωση του Σώματος.

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκτός του κοινού, ο επικεφαλής της Εθελοντικής Υπηρεσίας Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης του Δήμου μας κ. Λούσκας καθώς και μέλη των ομάδων εργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της ΠΕΔΑ.

Το σχέδιο αναγνωρίστηκε από όλα τα μέλη του ΔΣ ως άκρως ενδιαφέρον και επιστημονικά άρτιο. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους τους συντελεστές.

Στο τέλος της παρουσίασης έγινε παράδοση του πρότυπου σχεδίου στον Δήμαρχο της Πόλης Βασίλη Βαλασόπουλο.

Το σχέδιο Δράσης και οι παρουσιάσεις που έγιναν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του έργου www.forestcities.gr.

Από το ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB