spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Σε επτά δόσεις η καταβολή του φόρου εισοδήματος έως και το Φεβρουάριο PDF Εκτύπωση E-mail
  
08.08.12
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ από το υπουργείο Οικονομικών η νέα ρύθμιση για την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε έως και 7 μηνιαίες δόσεις αν και το μέτρο προβλέπει πολλούς περιορισμούς για τους φορολογούμενους.
Για να ενταχθεί κάποιος στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να έχει δηλώσει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ. Ο συνολικός φόρος προς ρύθμιση θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 300 ευρώ ενώ δεν μπορούν να ρυθμιστούν ποσά που έχουν βεβαιωθεί ως ληξιπρόθεσμο χρέος.
Η δυνατότητα πληρωμής με 7 δόσεις αφορά τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν έως τις 31 Ιουλίου. Για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν από την 1η Αυγούστου και μετά ο αριθμός των δόσεων μειώνεται ανάλογα με το μήνα μέσα στο οποίο έγινε η εκκαθάριση. Στο καθεστώς των πολλών δόσεων δεν μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δήλωση φορολογίας εισοδήματος. 

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου 2013 (ώστε τα έσοδα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011) ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα εξής:
    Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση έως τις 30 Ιουνίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 31 Αυγούστου
    Οι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικό και πλήρωσαν την πρώτη δόση στις 30 Ιουλίου μπορούν να ρυθμίσουν το υπόλοιπο ποσό σε 6 δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου
    Οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό και δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση μπορούν να ρυθμίσουν μόνο το υπόλοιπο ποσό του φόρου καθώς η πρώτη δόση θεωρείται ληξιπρόθεσμο χρέος
    Οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που έλαβαν εκκαθαριστικά μέσα στον Ιούλιο θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής του φόρου σε 7 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στις 31 Αυγούστου
    Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31 Αυγούστου 2012 ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι το Φεβρουάριο 2013.
Για την ένταξη στη νέα ρύθμιση δεν χρειάζεται συμπλήρωση αίτησης ή επίσκεψη στις εφορίες. Θα μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.
Εναλλακτικά όσοι επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν το φόρο με το ισχύον καθεστώς των 3 διμηνιαίων δόσεων προσκομίζοντας τα κλασικά κουπόνια που συνοδεύουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ θα έχουν  έκπτωση 1,5% επί του φόρου.

«Τσουχτερός» φόρος
στα νέα εκκαθαριστικά


Μέσο φόρο 2.656 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν 548.400 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν τα χρεωστικά σημειώματα της 8ης παρτίδας εκκαθαριστικών που ταχυδρομήθηκε χθες. Συγκεκριμένα η 8η παρτίδα εκκαθαριστικών περιλαμβάνει:
    548.000 εκκαθαριστικά σημειώματα χρεωστικά που αναγράφουν φόρους 1,4 δισ. ευρώ   
    58.000 πιστωτικά σημειώματα που προβλέπουν επιστροφή φόρου 50,7 εκατ. ευρώ
    144.298 σημειώματα μηδενικά.
Σημειώνεται ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα περιλαμβάνουν έως και τρεις φόρους: το φόρο εισοδήματος,  την εισφορά αλληλεγγύης (που υπολογίζεται με συντελεστές 1%-4% σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και το τέλος επιτηδεύματος (για όσους έχουν μπλοκ αποδείξεων). Συνολικά, η ΓΓΠΣ έχει εκδώσει 4.512.316 εκκαθαριστικά. Από αυτά:
    Τα 3.110.535 είναι χρεωστικά με φόρο 5,8 δισ. ευρώ
    Τα 371.494 είναι πιστωτικά με επιστροφή φόρου 223,8 εκατ. ευρώ
    Τα 1.030.287 είναι  μηδενικά.
Στους 4,5 εκατ. φορολογούμενους που έχει γίνει η εκκαθάριση έχουν καταλογιστεί 1,18 δισ. ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης ενώ οι υπόχρεοι σε τέλος επιτηδεύματος θα καταβάλουν και άλλα 237,7 εκατ. ευρώ. 
Τελευταία ανανέωση ( 08.08.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB