spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΗΛΙΟΥ – πόλις ανθρώπινη πόλη PDF Εκτύπωση E-mail
  
10.09.12

logo_iliou_polis        Η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε όλους τους τομείς της είναι δραματική. Για τον λόγο αυτό  οι Δήμοι, έκλεισαν στις 29/8 και 30/8, με στόχο περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Στις 30-8-2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ και επακολούθησε μαζική πορεία των εργαζομένων στους Δήμους στο κέντρο της Αθήνας.

Και αυτή τη φορά με συλλήψεις και χρήση χημικών οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτούργησαν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ διαδήλωναν ειρηνικά τόσο για τα δίκαια αιτήματά τους όσο και για την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και της στοιχειώδους ύπαρξης κοινωνικών δομών.

Στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ:

  • Ουσιαστικά ακόμη και οι δήμαρχοι, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με στήριξη των μνημονιακών κομμάτων, παραδέχτηκαν ότι η αυτοδιοίκηση ήταν ο θεσμός που δέχτηκε τη μεγαλύτερη αφαίμαξη στη χώρα, αφού οι πόροι που δικαιούνται οι δήμοι μέσω των ΚΑΠ τα τελευταία 3 έτη μειώθηκαν κατά 60% περίπου και από τον Αύγουστο του 2012 υφίσταται περαιτέρω μείωση 29% περίπου.
  • Επισημάνθηκε ότι τα 214.000.000,00 ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους που έπρεπε να καταβληθούν από την κεντρική διοίκηση τον Ιανουάριο 2012 δεν έχουν δοθεί ακόμη (ο υπουργός κος Στυλιανίδης υποσχέθηκε ότι θα δοθούν τέλος του έτους)
  • Η πολιτεία οφείλει στους Δήμους τη ΣΑΤΑ, ανερχόμενη στο ποσό 299.000.000,00 ευρώ για τη χρήση 2012. Ο κος Στυλιανίδης και πάλι υποσχέθηκε ότι θα δοθεί μέχρι τέλος του έτους.
  • Το πρόγραμμα <<βοήθεια στο σπίτι>> το οποίο εξυπηρετεί 75.000 ηλικιωμένους στη χώρα μας (στην πόλη μας περίπου 100) λήγει στις 30/9/2012. Από 1/1/2012 οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι απλήρωτοι. Ο κος Στυλιανίδης υποσχέθηκε αλλά χωρίς να πείσει ότι θα καταβάλλει προσπάθεια για 6μηνη παράταση του προγράμματος χωρίς να εγγυηθεί πώς θα γίνει αυτό και πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
  • Το σπουδαιότερο: Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, μια άλλη τραγική υπόθεση, κινδυνεύουν να μην λειτουργήσουν φέτος λόγω οικονομικών προβλημάτων. Από τις 86.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, εγκρίθηκαν αντίστοιχες για 42.000 παιδιά περίπου, ενώ υποσχέθηκαν να καλύψουν άλλες 20.000 περίπου. Οι υπόλοιπες;
  • Οι σχολικές επιτροπές σε όλη τη χώρα έχουν λάβει έως σήμερα μηδαμινά ποσά για να καλύψουν τρέχουσες σχολικές ανάγκες. Με το δεδομένο ότι η τιμή μόνο του πετρελαίου θα φτάσει σε αστρονομικά ύψη, καταλαβαίνει κανείς τί θα συμβεί. Μόλις χθες έφτασε στο Δήμο μας η δεύτερη από τις πέντε δόσεις (των 111 χιλ), του 2012 για τις σχολικές επιτροπές . Πέρυσι στα σχολεία δεν υπήρχαν βιβλία με υπαιτιότητα της τότε υπουργού Παιδείας και ήδη αποπεμφθείσας από την λαϊκή ψήφο. Φέτος είναι πιθανόν τα σχολεία να μη λειτουργήσουν στην ουσία καθόλου.

Από τα ανωτέρω φαίνεται το μέγεθος σε γενικές γραμμές των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και που καθιστούν το έργο τους στην ουσία ανεφάρμοστο.

Πρέπει να πούμε ότι στο παραπάνω συνέδριο αρκετοί συστημικοί δήμαρχοι παραδέχτηκαν πως για την τραγική παραπάνω κατάσταση ευθύνεται το μνημόνιο, η ακολουθούμενη πολιτική, αλλά και ο  «Καλλικράτης».

Τα δάκρυα που έχυσαν συστημικοί δήμαρχοι, αναγνωρίζοντας τα λάθη τους και τις ευθύνες του μνημονίου, αλλά και του «Καλλικράτη» είναι κροκοδείλια. Οι διαπρύσιοι κήρυκες του «Καλλικράτη» και αυτοί που, παρά το ότι γνώριζαν που θα οδηγηθούν οι Δήμοι, υποστήριξαν ότι «εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να εφευρεθεί», δεν δικαιούνται τώρα να ομιλούν. Καταλαβαίνουμε τη σπουδή τους, αφού προφανώς θα ζητήσουν την επανεκλογή τους, αλλά οι μάσκες έχουν πέσει και ο λαός πλέον γνωρίζει.

Αυτοί που στήριξαν τα άθλια μνημόνια  και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ, την λειτουργία ακόμη και κοινωνικών παντοπωλείων μέσω και πάλι ΜΚΟ, αυτοί που δεν έχουν αντιταχθεί στην απειλούμενη εφεδρεία των υπαλλήλων των Δήμων, αυτοί που κοιτάζουν λοξά προς την πλευρά των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των Δήμων, αυτοί που συμπορεύτηκαν με όσους κατεδάφισαν κάθε δομή του Ελληνικού κράτους, που σφαγίασαν μισθούς και συντάξεις και εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη, δεν μπορούν τώρα να ανακαλύπτουν την πραγματικότητα. Αυτοί οι κύριοι ουσιαστικά στήριξαν ενώ ήδη μερικοί έβαλαν μπροστά και τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων  και ακόμη και τώρα  δεν έχουν αντιταχθεί στην απειλούμενη εφεδρεία των υπαλλήλων των δήμων. Δεν μπορεί τώρα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να εκφράζει παράπονο προς την κυβέρνηση, ότι δεν εκτίμησε η πολιτεία τις τεράστιες θυσίες της αυτοδιοίκησης έως τώρα και αντί να υπάρχει στήριξη, η αφαίμαξη των πόρων των δήμων μεγαλώνει περαιτέρω. Δεν θα πρέπει  ο κ. πρόεδρος της ΚΕΔΕ να απορεί αφού η έλλειψη διεκδίκησης και αντίστασης στα άθλια αυτά μέτρα δεν υπήρξε από την πλευρά της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος της πόλης μας κ.  Βαλασόπουλος, όπως και η πλειοψηφία των Δημάρχων που στηρίχτηκαν από τα μνημονιακά κόμματα, δεν προστάτευσε επί της ουσίας τον θεσμό της αυτοδιοίκησης αφού αποδέχτηκε άκριτα τον Καλλικράτη, τις μνημονιακές πολιτικές, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ΜΚΟ, δεν έκανε το παραμικρό για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί στο σκοπό που υπηρετεί έναντι των δημοτών.

 

Η δημοτική μας παράταξη «ΗΛΙΟΥ - πόλις, Ανθρώπινη πόλη» από την πρώτη στιγμή καθαρά και δυναμικά τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και κινηματικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών μας, ήταν πρωτοπόρα. Στυλίτευσε τον «Καλλικράτη», ανέλυσε το που θα οδηγήσει τους Δήμους η εφαρμογή αυτού του Νόμου, στάθηκε αντίθετη στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας που κατακρεουργούσαν και έκλειναν δημοτικές επιχειρήσεις, μείωναν το προσωπικό των παιδικών σταθμών, κατάρτιζαν αντιλαϊκούς και γραφειοκρατικούς και κατ' επέκταση αντιδημοκρατικούς προϋπολογισμούς και οδήγησαν τον Δήμο σε μαρασμό.

 

Όμως ανεξάρτητα από τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που είναι τεράστιες και θα κριθούν γι' αυτές από τον λαό, δεν πρέπει να μας διαφύγει η ουσία.

        Η κυβέρνηση και η Τρόικα με τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση που εφαρμόζουν στους δήμους, είναι λογικό να τους οδηγήσουν σε λίγο διάστημα σε στάση πληρωμών προς τρίτους και προς τους εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά και στην εξαφάνιση του κοινωνικού έργου που ασκούν. Μετά από αυτά το επόμενο στάδιο θα είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων, κάτι που αποτελεί στόχο και σκοπό της εξωτερικής αλλά και της εσωτερικής Τρόικας.

Στην ουσία δηλαδή το τελευταίο προπύργιο, όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να εφαρμόσει έστω και κάποιες κοινωνικές πολιτικές σήμερα, θα εξαφανισθεί.

Η δημοτική μας κίνηση πιστεύει ότι στη σημερινή περίοδο, που εφαρμόζονται οι άθλιες μνημονιακές πολιτικές και που η Τρόικα αποφασίζει ακόμα και σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, ο αγώνας των πολιτών  για μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι δημοκρατική, διεκδικητική, που θα στηρίζει το κοινωνικό κράτος, θα βοηθά τους αδύναμους και θα προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες, δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πολιτικό αγώνα  για κατάργηση των μνημονίων και των πολιτικών που μας έφεραν ως εδώ, ώστε να υπάρξει μια αναγέννηση στη χώρα μας και μια κοινωνία που να στηρίζει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων (καταπολέμηση ανεργίας, υγεία , παιδεία κλπ).

Εμείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, σε κοινό μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, - πρώτα απ όλα των δήμων- με άλλες συλλογικότητες και με όλους  τους συνδημότες μας, ώστε να σταματήσει αυτή η κατρακύλα και να αναγεννήσουμε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρα από τα αρνητικά που την βαρύνουν και την απαξίωση που δέχεται, είναι ο πλησιέστερος θεσμός στις ανάγκες των δημοτών και φυσικά πρώτα απ όλα των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

 

Το   Γραφείο Τύπου
Αμαλίας 3 Ηλιούπολη 163 45 Τηλ.: 210 99.26.352 Fax : 210.99.26.352 www.iliou-polis.gr e-mail:info@iliou-polis.gr

 

Τελευταία ανανέωση ( 10.09.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB