spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Να επιστραφεί ο φόρος κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων PDF Εκτύπωση E-mail
  
02.11.12

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) αυξάνεται από τα 60€ στα 330€  ανά 1000 λίτρα!

Η αύξηση αυτή δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα, στο θέμα της προμήθειας πετρελαίου για τη θέρμανση των σχολείων, δεδομένης και της κατά 50% μείωσης της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων.

Ήδη ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας, κ. Γ. Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Μ. Σκουλάκης και ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δ. Γιάννου έχουν αναδείξει το θέμα, με  επιστολές και διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς.

Στις παραπάνω φωνές έρχεται να προστεθεί ο Δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Θ. Κοτσαμπάς, ο οποίος με επιστολή του προς την ΠΕΔΑ και την ΚΕΔΕ, ζητεί να επιστραφεί ο φόρος πετρελαίου για τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς στις κατά τόπους Σχολικές Επιτροπές.

Ας σημειωθεί ότι ήδη υπεγράφη απόφαση για την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες για το έτος 2012. Επίσης υπάρχει ρητή και δημόσια δέσμευση κατόπιν σχετικής επερώτησης, του Υφυπουργού Οικονομικών, κου Γ. Μαυραγάνη, για καταβολή 15.000.000€ στους Δήμους, για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, κ. Βασίλης Βαλασόπουλος, προσυπογράφει και υποστηρίζει το αίτημα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των σχολείων και των παιδικών σταθμών στις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων και η διενέργεια των μαθημάτων με τις ελάχιστες συνθήκες πολιτισμού και υγιεινής για τα παιδιά μας, δηλαδή σε αίθουσες με θέρμανση!

Παραθέτουμε την επιστολή του Δημάρχου Πετρούπολης, κου Θ. Κοτσαμπά, και την απόφαση της Ε.Ε. της ΠΕΔΑ, με τις οποίες συντάσσεται η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης.

1/11/12

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ           Πετρούπολη 24 Οκτωβρίου 2012           

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                          Αρ. πρωτ.             

ΔΗΜΟΣ  ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ        

-----------------------------------                 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου

-----------------------------------

 Κ. Βάρναλη 76-78,Πετρούπολη

Τ.Κ 132 31

Τηλ. :  2132024402, 2132024415

FAX:  2132024414                                            

ΠΡΟΣ:

- Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), Πρόεδρο κ. Ασκούνη

-Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Πρόεδρο κ. Σαράντη

E-mail Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε                                               

 

 


ΘΕΜΑ: «Επιστροφή του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στις Σχολικές Επιτροπές».

Κύριοι,

    Λίγο πριν την ψήφιση και του νέου πακέτου δυσβάσταχτων αντιλαϊκών μέσων από τη βουλή των Ελλήνων και με δεδομένη την ασφυκτική οικονομική κατάσταση των Δήμων η οποία δυσχεραίνει συνεχώς, μεταξύ όλων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε είναι και αυτή της πραγματικά υψηλής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, μετά την εξίσωση του φόρου με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

    Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τη μεταφορά της πλήρους οικονομικής ευθύνης και διαχείρισης των αναγκών των σχολείων από τις Σχολικές Επιτροπές των Δήμων, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου που προορίζεται για το αυτονόητο: να μπορούν τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε μια αίθουσα ζεστή!!!!.

    Η αιτιολογία για την προαναφερθείσα αύξηση ήταν «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Όπως καλά γνωρίζετε, οι Δήμοι και τα Νομικά τους Πρόσωπα (Σχολικές Επιτροπές) είναι οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι σαφώς δε φοροδιαφεύγουν.

  Απαιτούμε λοιπόν, να συμπεριληφθούν σχολεία και Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στη ρύθμιση που αναμένεται για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου στα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη, προκειμένου να μπορούν - όσο είναι δυνατό - να καλύπτουν οι Σχολικές Επιτροπές τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολικών κτιρίων.

    Το αίτημά μας γίνεται ακόμα περισσότερο επιτακτικό, αφού οι χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία για τη λειτουργία των σχολείων μειώθηκε φέτος κατά 50% (!!!!!) σε σχέση με αυτή του 2010.

Θεωρούμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας στη διεκδίκηση του αυτονόητου, στην παροχή δηλαδή όλων εκείνων που κάνουν τη ζωή του πιο ευαίσθητου μέρους της κοινωνίας, τουλάχιστον ανεκτή. 

    Για το λόγο αυτό και με τον κίνδυνο να μη μπορεί να θερμανθεί κανένα από τα σχολεία μας σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται αλλά συνεχίζει να ονομάζεται πολιτισμένη, ζητάμε την αποδοχή  του αιτήματός μας.

    Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, προκειμένου να αφήσουμε τα παιδιά μας όσο γίνεται αλώβητα από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς αυτής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αφού εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανατροπής της σημερινής κατάστασης, θα έρθει από αυτά.

Παρακαλώ, όπως το ανωτέρω αίτημα, τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου.

                                                                                              Ο Δήμαρχος

                                                                                               Θωμάς Κοτσαμπάς

 

Π.Ε.Δ.Α.

Περιφερειακή Ένωση

Δήμων Αττικής

Κότσικα 4, 10434 Αθήνα

Τηλ. 210 3646306, 3628017

www.pedatiikis.gr

email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΕΔΑ

Μέσα στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, λόγω των συνεχών μειώσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Δήμων, νέα σοβαρά προβλήματα απειλεί να προκαλέσει η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης λόγω της εξίσωσης του φόρου με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

Ως γνωστό, στους Δήμους έχει μεταφερθεί η πλήρης οικονομική ευθύνη και διαχείριση των αναγκών των σχολείων και σημαντικό κομμάτι αυτής αποτελεί η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης. Με την επιβολή της αυξημένης φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι μεγάλος ο κίνδυνος να μην μπορούμε να προσφέρουμε στους μαθητές το στοιχειώδες, τη ζεστασιά στις σχολικές αίθουσες.

Επισημαίνουμε ότι η αναγκαιότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που επικαλείται η κυβέρνηση προφανώς δεν μπορεί να αφορά τους Δήμους.

Επιπρόσθετα τονίζουμε ότι οι χρηματοδοτήσεις για τη λειτουργία των σχολείων είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Ζητάμε λοιπόν, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, να συμπεριληφθούν σχολεία και Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί στη ρύθμιση για την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, προκειμένου να μπορούν οι Σχολικές Επιτροπές να καλύπτουν τουλάχιστον τις βασικές λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB