spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΔΕΚΕΗΛ & ΚΕΔΗΛ PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.02.13

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-1-2013, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση, σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των Δημοτικών Επιχειρήσεων ΔΕΚΕΗΛ και ΚΕΔΗΛ. Κατά την εισήγηση του θέματος από τον εκκαθαριστή των επιχειρήσεων κ. Γ. Καραμιχάλη, επισημάνθηκαν τα εξής:
ΔΕΚΕΗΛ
Η ΔΕΚΕΗΛ ήταν κατασκευαστική δημοτική επιχείρηση του Δήμου Ηλιούπολης, η οποία υποχρεώθηκε να κλείσει, σύμφωνα με τον Νόμο 3463/2006, και να τεθεί σε εκκαθάριση στις 30/6/2010, μετά την υπ' αρ. 160/2010, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 963/30.06.2010. Με νεότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (66/1.3.2011), εκκαθαριστής της επιχείρησης ορίστηκε ο κ. Γεώργιος Καραμιχάλης.

Κατά την ανάληψη του έργου από τον εκκαθαριστή, διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που η εταιρεία όπως προαναφέρθηκε είχε τεθεί σε εκκαθάριση, η προηγούμενη διοίκηση (Δ.Σ.) εξακολουθούσε να συνάπτει συμβάσεις με εργολάβους, και να διενεργεί πράξεις και ενέργειες που ανάγονται στις συνήθεις συναλλαγές της επιχείρησης, αντί να προβαίνει σε πράξεις εκκαθάρισης και μόνο, όπως ήταν υποχρεωμένη.

Επιπρόσθετα, από τη στιγμή που η ΔΕΚΕΗΛ τέθηκε σε εκκαθάριση, η διάθεση των ταμειακών της διαθεσίμων έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες της εκκαθαρίσεως, δηλαδή να ικανοποιούνται αναλογικά όλοι οι πιστωτές της επιχείρησης. Δεδομένου ότι από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε ευθύνες από την παλαιά διοίκηση.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις εκκαθαρίσεις, οι μόνες πράξεις που επιβάλλεται να διενεργηθούν είναι εκείνες που σχετίζονται με το χρόνο της εκκαθάρισης και καμία άλλη.

Σύμφωνα με την παρουσίαση από τον εκκαθαριστή στο Δημοτικό Συμβούλιο της κατάστασης της επιχείρησης, σήμερα οι υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται σε 715.162,61€ και σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν οφειλές σε εργολάβους.

Ο εκκαθαριστής, λαμβάνοντας υπ' όψη αφενός την τρέχουσα οικονομική συγκυρία και αφετέρου τις νέες νομοθετικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και τη σύσταση  Παρατηρητηρίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Δήμων, ζήτησε την άμεση έγκριση ανάληψης των οφειλών της ΔΕΚΕΗΛ από το Δήμο, καθώς και την αντίστοιχη ρύθμιση με τους προμηθευτές/εργολάβους. Σε αντίθετη περίπτωση δήλωσε ότι θα αναγκαζόταν να τιμολογήσει άμεσα τον Δήμο με τα ανωτέρω ποσά, και ακολούθως να στραφεί εναντίον του, για την έκδοση εντολών πληρωμής ή άσκηση άλλων μορφών ένδικων μέσων (κατασχέσεις), προκειμένου να εισπραχθούν οι απαιτήσεις της, ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της.

 

ΚΕΔΗΛ

Η εν λόγω δημοτική επιχείρηση συστήθηκε στις 20/7/1992 (ΦΕΚ 496/31.7.92) ως «Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Ηλιούπολης» (Δ.Ε.Π.Α.ΗΛ.), με αντικείμενο την εκμετάλλευση των πολιτιστικών χώρων του Δήμου Ηλιούπολης.

Στις αρχές του 2009 μετατράπηκε σε Κοινωφελή Επιχείρηση με την επωνυμία «Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ηλιούπολης (ΚΕΔΗΛ)», ενώ το κομμάτι της ΚΕΔΗΛ που αφορούσε στην εκμετάλλευση των πολιτιστικών χώρων και αναψυκτηρίων, επειδή ήταν ασύμβατο με τη λειτουργία Δημοτικής επιχείρησης, καθώς αποτελεί εμπορική δραστηριότητα βάσει του Νόμου 3463/2006, αποκόπηκε. Έτσι δημιουργήθηκε η Μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία ΕΥΩΝΥΜΟΣ, η οποία ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας των πολιτιστικών χώρων και αναψυκτηρίων, και η οποία ως γνωστόν μέσα σε 1,5 χρόνο λειτουργίας εμφάνισε τεράστιες οικονομικές ζημιές. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η νέα Δημοτική Αρχή να λάβει απόφαση για το κλείσιμο της ΕΥΩΝΥΜΟΣ, και να ζητήσει από το ΣΔΟΕ και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να προβούν σε όλες τις αναγκαίους ελέγχους, για την απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών.

Ακολούθως, με την απόφαση 47/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου, λύθηκε η ΚΕΔΗΛ, και τέθηκε σε εκκαθάριση, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 262 του Ν. 3463/2006. Η λύση και η θέση σε εκκαθάριση δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Νο 594/14.04.2011.

Σύμφωνα με την εισήγηση του εκκαθαριστή, οι υποχρεώσεις της ΚΕΔΗΛ στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 1.160.237,60€

Ο εκκαθαριστής επεσήμανε επιπλέον κατά την εισήγησή του, ότι κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων είχαν παρακρατηθεί και δεν είχαν αποδοθεί μεγάλα ποσά παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, όπως Φ.Π.Α., Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, Φόρος Ελευθέρων Επαγγελματιών, Φόρος Εργολάβων κλπ, πράξεις που αποτελούν σοβαρή ένδειξη ελλιπούς διαχείρισης, τονίζοντας επίσης, ότι η παρακράτηση και η μη απόδοση παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, που διώκεται αυτεπάγγελτα βάσει της φορολογικής μας νομοθεσίας (Ν.2523/97).

Σύμφωνα δε με σχετική ενημέρωση από τη Δ.Ο.Υ. Ηλιούπολης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες λήψης μέτρων και υποβολής μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών της προηγούμενης Διοίκησης, που δεν απέδωσαν τους φόρους αυτούς.

Κατόπιν αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:

1.      τη διενέργεια διαχειριστικών ελέγχων στις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις Κ.Ε.Δ.ΗΛ. και  Δ.Ε.Κ.Ε.ΗΛ., καθώς και στην ‘' ΕΥΩΝΥΜΟΣ Α.Ε.'' , το συντομότερο δυνατόν,

2.      την ανάληψη από τον Δήμο, των υποχρεώσεων της Κ.Ε.Δ.ΗΛ. προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π., σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 4071/2012, μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου,

3.      την ανάληψη της δαπάνης  των παραπάνω διαχειριστικών ελέγχων από τον Δήμο,

4.      την ανάληψη των αμοιβών  του εκκαθαριστή, για όλες τις εκκαθαρίσεις των δημοτικών επιχειρήσεων από τον Δήμο, κατά το μέρος που δεν μπορούν αυτές να ικανοποιηθούν από το προϊόν της εκκαθάρισης,

5.      τη διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ του Δήμου και των προμηθευτών  - πιστωτών της Δ.Ε.Κ.Ε.ΗΛ., με στόχο τη μείωση των υποχρεώσεων της επιχείρησης και την ανάθεση του έργου της διαπραγμάτευσης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.   

30/1/13

Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB