spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΟΠΣΑ: Ο απολογισμός των δύο χρόνων εφαρμογής του Καλλικράτη PDF Εκτύπωση E-mail
  
27.02.13

opsa_kalikrtais   Ο απολογισμός των δύο χρόνων εφαρμογής του προγράμματος  «Καλλικράτης», τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες του καθώς και τ' αποτελέσματά του στους Ο.Τ.Α Α΄Βαθμού, ήταν το κεντρικό θέμα του πρώτου σεμιναρίου του Ζ΄ Κύκλου εκδηλώσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25/2, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ο.Π.Ε. (Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών), την Ηλιούπολη.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η  κ.  Αγγελική Συνοδινού, π. Νομάρχης και π. Δήμαρχος Σερίφου Kυκλάδων, η οποία αφού συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη του ΟΠΣΑ, για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία στα αυτοδιοικητικά δρώμενα,  ανέπτυξε και ανέλυσε την πορεία εφαρμογής του Καλλικράτη στους νησιωτικούς δήμους.

Το ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα έχει ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες  που ουσιαστικά  δεν έχουν μεγάλες διαφορές από νησί σε νησί, όπως είπε.  Μείζονος σημασίας θέμα όλων των κατοίκων είναι η συχνή επικοινωνία με την ενδοχώρα και η αποφυγή αποκλεισμού τους από τον υπόλοιπο κορμό της Ελλάδος. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή τους η ανάγκη κυριαρχεί και ακολουθούν οι ανάγκες για σωστές παροχές υγείας και  παιδείας. «Το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων μπορεί να βρει αποτελεσματικές λύσεις, αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας έχουμε θαρραλέους πολιτικούς με βούληση να παρακάμψουν τη γραφειοκρατία που εμπεριέχει το πρόγραμμα του Καλλικράτη», υπογράμμισε κατά την παρέμβασή της η κα Συνοδινού.

Ο δεύτερος ομιλητής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Φωκίδος, περιέγραψε τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής,  αλλά και η δημοτική αρχή, σε ανομοιογενείς δήμους που περικλείουν και ορεινούς όγκους. Τόνισε ότι κατά τον σχεδιασμό του Καλλικράτη δεν ελήφθη υπόψη η δημιουργία ενός αστικού ή  μη κέντρου συγκέντρωσης οργανωμένων & αποτελεσματικών υπηρεσιών, για την καλύτερη και σωστότερη διοίκηση του Δήμου. «Χωρίς επαρκή τεχνική υπηρεσία, εξοπλισμό,  καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και  με λανθασμένα στοιχεία απογραφής, που δεν αποτυπώνουν τον πραγματικό πληθυσμό της περιοχής, τα προβλήματα φαντάζουν δυσεπίλυτα» επεσήμανε ο κ. Αντωνόπουλος.

 

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο κ. Παύλος Καμάρας, Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής, ο οποίος ανέφερε πως αρχικός στόχος του νόμου «Καλλικράτης», ήταν η αυτοτέλεια του θεσμού της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία,  σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Κατά την υλοποίησή του, ο στόχος  επικεντρώθηκε  κυρίως στην  εξοικονόμηση πόρων και με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε άλλη μια δημόσια υπηρεσία, αφήνοντας στην άκρη την πεποίθηση  ότι μια μεταρρύθμιση πρέπει να έχει διαχρονικότητα και να είναι το εργαλείο που θα αυτενεργεί και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τα προβλήματα του πολίτη», κατέληξε ο κ. Καμάρας.

 

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρόεδρος και ιδρυτής του Ο.Π.Σ.Α , κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, π. Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής,  στη σύντομη αναφορά του, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική,   για όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, την αποτίμηση της πορείας εφαρμογής του «Καλλικράτη», καθώς είναι οι πλέον αρμόδιοι να καταγράψουν, να αναλύσουν και να ταξινομήσουν τα προβλήματα του νέου νόμου  και με τον Ο.Π.Σ.Α.  αρωγό στην προσπάθεια αυτή, να προσπαθήσουν να κάνουν προτάσεις έτσι ώστε ο θεσμός της αυτοδιοίκησης να βελτιωθεί και να εξελιχθεί πάντα προς όφελος των πολιτών του κάθε Δήμου αλλά και γα την έγκαιρη & έγκυρη επίλυση των προβλημάτων βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η κ. Άννα Παπαϊακώβου, δικηγόρος και Ιδρυτικό μέλος του ΟΠΣΑ. Η συμμετοχή του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν μεγάλη και ουσιαστική, καθώς υποβλήθηκαν στους ομιλητές πολλές και καίριες ερωτήσεις.

Η επόμενη ομιλία-συζήτηση του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί την 1η  Απριλίου, με θέμα «Οι τρέχουσες κοινωνικές ανακατατάξεις, με την αυτοδιοίκηση σε ρόλο εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και ισορροπίας. Μεταναστευτική πολιτική και συνέπειες της στην τοπική κοινωνία».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Ο.Π.Σ.Α. αλλά και να επικοινωνήσουν με τα στελέχη του στην ιστοσελίδα του Ομίλου: www.opsa.gr  και στο τηλ. 210 9922301.

 

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 27.02.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB