spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ιωνική Πολιτιστική Στέγη Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.03.13

Αναγκαία η Επανάσταση της Ελληνικής Συνείδησης
Την ανάγκη Επανάστασης της Ελληνικής Ψυχής και της συλλογικής συνείδησης των Ελλήνων απέναντι σε κάθε σύγχρονη μορφή υποδούλωσης και κυρίως απέναντι σε κάθε σύγχρονο... πρόθυμο κατακτητή ανέδειξε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ιωνικής Πολιτιστικής Στέγης Ηλιούπολης, κα. Αργυρώ Πίκουλα, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ηλιούπολης για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους.
"Η Επανάσταση του 1821 ήταν κοινός αγώνας και στόχος όλων των Ελλήνων για την ελευθερία. Ήταν Επανάσταση όλων των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία έως την Κρήτη και από την Κρήτη έως το Δούναβη με μία βαθιά εθνική επιθυμία: την απελευθέρωση της κοινής πατρίδας. Και ήταν εθνικός αγώνας νίκης, γιατί η συμμετοχή των αγωνιστών ήταν καθολική και όχι 'σπασμένη' σε πληθυσμιακές ομάδες, και γιατί η συμβολή αυτών των αγωνιστών ήταν εκούσια και πήγαζε από την ψυχή - δεν ήταν συμβολή υπό τη μορφή επιβαλλόμενης θυσίας σε προεπιλεγμένα κοινωνικά στρώματα, όπως συμβαίνει τα τρία τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας", σημείωσε με έμφαση η κα. Πίκουλα. 

Ανατρέχοντας στις σελίδες της Ιστορίας, η πρόεδρος του συλλόγου στάθηκε στη σημαντική προσφορά των Μικρασιατών στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα, στην κήρυξη της επανάστασης στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας (το Aϊβαλί), την ελληνική πόλη των 35.000 κατοίκων, που οι Τούρκοι λεηλάτησαν, πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά σφιαγάζοντας άνδρες, και γυναικόπαιδα. Ανάμεσά τους, όπως υπενθύμισε η κα. Πίκουλα, και τα παιδιά της μιας άλλοτε αρχόντισσας συζύγου ενός πάμπλουτου εμπόρου, του Κωνσταντή από τις Κυδωνίες, που μετά τον αφανισμό της οικογένειάς της και τη σωτηρία της από ένα ναύτη, κατήντησε μια ρακένδυτη ζητιάνα χήρα, που έμεινε στην ιστορία γνωστή ως "Ψωροκώσταινα". Μια καταφρονημένη γυναίκα, που το 1826, ζώντας στο Ναύπλιο, μπορεί να ταυτίστηκε με τη φτώχεια του ελληνικού δημοσίου, ήταν όμως η ίδια που πρώτη προσέφερε με υπερηφάνεια στην ερανική επιτροπή της πόλης το μοναδικό ασημένιο δαχτυλίδι της και το γρόσι που είχε φέρει από το Aϊβαλί για το μαρτυρικό Μεσολόγγι, παρακινώντας το πλήθος να μιμηθεί την πράξη της.
Να σημειωθεί, ότι τη φετινή ακόμη πιο δύσκολη χρονιά, η κα. Πίκουλα, από το θεσμικό της ρόλο ως επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης "Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών" επέλεξε, προς τιμή της μαθητιώσας νεολαίας και της ελληνικής παιδείας, αντί στεφάνου την κατάθεση χρηματικού ποσού για το Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης ως ελάχιστη κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης στους ξεχωριστούς μαθητές και μαθήτριές του.

Όπως τόνισε η κα. Πίκουλα, "Ζώντας δυστυχώς υπό συνθήκες βουβής αντίδρασης την ολοκληρωτική αποδόμηση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους και κράτους δικαίου, ευχή μας είναι η αποτροπή της κατάρρευσης του Κράτους Πρόνοιας για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, κυρίως δε για τα Άτομα με Αναπηρία, που έχουν το απόλυτο δικαίωμα να συνεχίσουν να ζουν, να δρουν και να εξελίσσονται σε μία Ισοπολιτεία με όρους ισονομίας και ισοτιμίας, με αυτές ακριβώς τις Αρχές, που διακηρύσσονται στη μνημειώδη "Ελληνική Νομαρχία" γραμμένη δια χειρός "Ανωνύμου του Έλληνος" περί τις αρχές του 19ου αιώνα.  

Υπενθυμίζουμε, ότι πριν από τρεις μήνες, η επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης "Ηλιούπολη: Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών" πραγματοποίησε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά, που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης, στα οποία και διέθεσε το σύνολο των εσόδων της γιορτής.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB