spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Μοντέρνο & Σύγχρονο Θέατρο, μία σύντομη περιήγηση PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.03.13

Διευρύνοντας τους επιτυχημένους κύκλους σεμιναρίων και έχοντας σταθερά προσηλωμένο το βλέμμα στην περιδιάβαση στον κόσμο του Πνεύματος και των Τεχνών, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Ηλιούπολης (Π.Α.Ο.Δ.ΗΛ.)-Γρηγόρης Γρηγορίου, επιχειρεί μια σύντομη περιήγηση στο Μοντέρνο και Σύγχρονο Θέατρο.
Συγκεκριμένα, υπό την επιμέλεια της εισηγήτριας Αθηνάς Στούρνα, θα πραγματοποιηθεί μια ιστορική αναδρομή στο δυτικό θέατρο από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, ενώ θα εξεταστούν τα σημαντικότερα υφολογικά και αισθητικά ρεύματα που διαμόρφωσαν την εξέλιξη της μοντέρνας σκηνής, όπως ο Ρεαλισμός, ο Εξπρεσσιονισμός, το Επικό Θέατρο και οι ιστορικές αβανγκάρντ, καθώς και οι νέες τάσεις του σύγχρονου θεάτρου (θέατρο-ντοκιμαντέρ, θέατρο της επινόησης, performance). Το ιδιότυπο αυτό ταξίδι στις θεατρικές σκηνές τη Ευρώπης και της Αμερικής θα πραγματοποιήσουμε με εργαλεία μας αποσπάσματα από θεατρικά έργα, φωτογραφίες παραστάσεων και οπτικοακουστικό υλικό, καλύπτοντας περίπου ενάμιση αιώνα μοναδικών εξελίξεων στη θεατρική τέχνη.

 

Το Σεμινάριο θα «στεγάζεται» στο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου (Σοφ. Βενιζέλου και Κουντουριώτη) από τις 19 Μαρτίου έως τις 27 Μαΐου.

 

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη, από τις 17:00 έως τις 18:30, εκτός από την τελευταία που θα πραγματοποιηθεί ημέρα Δευτέρα, 27 Μαΐου και το αναλυτικό πρόγραμμα των εισηγήσεων είναι:

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

1) Τρίτη 19 Μαρτίου

Ρεαλισμός και νατουραλισμός:

η αναζήτηση της αληθοφάνειας στο θέατρο (τέλη 19ου αιώνα)

 

2) Τρίτη 26 Μαρτίου

Η μετεξέλιξη του ρεαλισμού στον 20ό αιώνα: από τη Ρωσία ως τη Βρετανία

 

3) Τρίτη 2 Απριλίου

Συμβολισμός: υπερφυσικά οράματα, όνειρα και δαίμονες στο ευρωπαϊκό θέατρο

 

4) Τρίτη 9 Απριλίου

Εξπρεσιονισμός: η περιστρεφόμενη σκάλα δίχως τέλος

 

5) Τρίτη 23 Απριλίου

Η σοβιετική πρωτοπορία

 

6) Τρίτη 30 Απριλίου

Οι ιστορικές αβανγκάρντ: φουτουρισμός, νταντά και σουρεαλισμός

 

7) Τρίτη 7 Μαΐου

Επικό θέατρο: από τον Πισκάτορ και τον Μπρεχτ μέχρι το θέατρο-ντοκιμαντέρ

 

8) Τρίτη 14 Μαΐου

Ποιος βρίσκεται πίσω από την πόρτα;

Η μεταφυσική αγωνία και το Θέατρο του παραλόγου

 

9) Τρίτη 21 Μαΐου

Performance και Happening

 

10) Δευτέρα 27 Μαΐου

Μεταδραματικό θέατρο: οι νέες τάσεις

 

 

Σημείωση:

Την Τρίτη 16 Απριλίου το μάθημα δεν θα πραγματοποιηθεί

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλείτε στο 210 9940699.

 

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα εισηγήτριας

Η Αθηνά Στούρνα γεννήθηκε στις ΗΠΑ και σπούδασε Σκηνογραφία στην Αγγλία (Wimbledon School of Art και Rose Bruford College) και Θεατρολογία στη Γαλλία (Sorbonne Nouvelle), όπου ολοκλήρωσε με διάκριση τη διδακτορική της διατριβή. Η μελέτη αυτή με τίτλο La Cuisine à la scène : boire et manger au théâtre du 20e siècle (Η κουζίνα και η σκηνή: πίνοντας και τρώγοντας στο θέατρο του 20ού αιώνα) εκδόθηκε το 2011 από την Presses universitaires de Rennes. Έχει διδάξει Ενδυματολογία/Σκηνογραφία στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών και  στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει εμψυχώσει και διοργανώσει καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εκπαιδευτικούς (Centre Pompidou, Atelier Σπύρου Βασιλείου, Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Ναυπλίου). Έχει συνεργαστεί με επιστημονικά περιοδικά και εκδόσεις (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία), ενώ μελέτησε το σύγχρονο ισπανικό θέατρο στη Μαδρίτη με υποτροφία της Γαλλικής Ακαδημίας. Ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος και ως βοηθός έχει εργαστεί σε θέατρα στην Ελλάδα, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη του πολυεθνικού Θιάσου Ωκύπους, όπου έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Ubu του Alfred Jarry (Booze Cooperativa, 2007) και Βερολίνο του Σταμάτη Πολενάκη (Θέατρο Φούρνος, 2010) καθώς και τα παιδικά έργα Η απίστευτη και αληθινή ιστορία της χαμένης βαλίτσας και η μαγική της περιπέτεια (έξι μύθοι από τη Λατινική Αμερική) (Θέατρο Επί Κολωνώ, 2009-10, Θέατρο Φούρνος, 2012-13) και Ταξίδια του νερού (πέντε μύθοι από την Αρχαία Ελλάδα) (αρχαιολογικοί χώροι Νομού Αργολίδος, άνοιξη 2012).

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB