spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Μάρτιος στη Βέροια Οι Βιβλιοθήκες στο κέντρο του ενδιαφέροντος. PDF Εκτύπωση E-mail
  
12.04.13

Στο πλαίσιο του προγράμματος Future Library, το οποίο υλοποιείται με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και στο οποίο συμμετέχει ενεργά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης, θα συνεχιστεί και αυτό το καλοκαίρι η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας στις Δημόσιες/Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με ουσιαστικές δραστηριότητες και συνεργασίες με δημιουργούς και τοπικούς φορείς.
Για την προετοιμασία της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας, που θα έχει τον τίτλο «Στις Βιβλιοθήκες ο κόσμος είναι πολύχρωμος», διοργανώθηκε στη Βέροια από το
Future Library, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, τριήμερο βιωματικό σεμινάριο, από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου, στο οποίο συμμετείχαν 94 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες απ' όλη την Ελλάδα.

Οι υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών που πήραν μέρος στο σεμινάριο εκπαιδεύτηκαν σε ποικίλα εργαστήρια, έτσι ώστε να εμπλουτίσουν τον τρόπο δουλειάς τους στη Βιβλιοθήκη, και με στόχο να οργανώσουν και να υλοποιήσουν το καλοκαίρι μια εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας με δράσεις που θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και εφήβους.

Στο σεμινάριο εκ μέρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Ηλιούπολης συμμετείχαν η κα Έρρικα Καρβέλα, ως μέλος του 16μελούς πανελλαδικού Δικτύου Πρωτοπόρων Υπαλλήλων, που έχει συγκροτήσει η Future Library, και η κα Λόρα Παπαϊωάννου, βιβλιοθηκονόμος.

Οι υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βιωματικά σεμινάρια για εικαστικές δραστηριότητες με την εικαστικό Χριστίνα Ντεπιάν και για εκπαιδευτικό δράμα με την παιδαγωγό, ειδική στο εκπαιδευτικό δράμα Μελίνα Χατζηγεωργίου. Παρακολούθησαν επίσης εργαστήριο δημιουργίας φωτοκόμικ με τη σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα και εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του WWF Ελένη Σβορώνου.

Κινητήριος δύναμη για τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών είναι η αποστολή στις Βιβλιοθήκες βιβλίων για παιδιά και έφηβους. Για τη γνωριμία των υπαλλήλων με τα καινούρια βιβλία, αλλά και γενικότερα την εκπαίδευση πάνω στην ουσιαστικότερη ένταξη των βιβλίων της Βιβλιοθήκης στην καθημερινή ζωή της πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με τη μεταφράστρια και συγγραφέα Μαρία Αγγελίδου.

Τα παραπάνω εργαστήρια συνδυάστηκαν με τον κορμό της εκπαίδευσης των υπαλλήλων που οργανώθηκε από την κοινωνιολόγο, ειδική για θέματα ανάγνωσης Ειρήνη Βοκοτοπούλου που αφορούσε στην κατάρτιση των υπαλλήλων έτσι, ώστε να αναδεικνύουν το ρόλο της Βιβλιοθήκης στην κοινότητα, μέσα από δράσεις προσανατολισμένες στην ιδιαίτερη λειτουργία των Βιβλιοθηκών ως κέντρων διάχυσης της γνώσης και της πληροφορίας, αλλά και της αγάπης για την ανάγνωση.

Τέλος, η εκπαίδευση περιελάμβανε οργανωτικά θέματα, καθώς και θέματα προσέλκυσης εθελοντών που παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο του Τάσου Χαλκιόπουλου, ιδρυτικού μέλους των Atenistas.

Η ποικιλία των προσεγγίσεων, ο βιωματικός χαρακτήρας όλων των εργαστηρίων και κυρίως η θέληση και η διάθεση χαρακτήρισαν και φέτος τις μέρες του σεμιναρίου στη Βέροια. Η πόλη υποδέχτηκε για ακόμη μία φορά με εξαιρετική φιλοξενία τον κόσμο των βιβλίων, της ανάγνωσης και των Βιβλιοθηκών και έζησε για τρεις μέρες στον παλμό των συζητήσεων τους και των προβληματισμών τους.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB