spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Με θεατρινισμούς και κομματικούς τακτικισμούς δεν παραγράφεται το παρελθόν PDF Εκτύπωση E-mail
  
30.04.13
kontonikasΜε αφορμή την έγκριση του οικονομικού απολογισμού της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Απριλίου 2013 οφείλω, ως δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να ενημερώσω τους δημότες για τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι διοικούντες στο παρελθόν και που οδήγησαν στην καταχρέωση του νομικού προσώπου για την εξυπηρέτηση των χρεών του οποίου καταβλήθηκε τεράστια προσπάθεια από τη νέα διοίκηση με την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης δυστυχώς να στέκεται κάτω από το ύψος που απαιτούν οι περιστάσεις.
Ορισμένοι ξέρουν να γυρνούν αριστερά και δεξιά και να ασκούν ανέξοδη κριτική στη σημερινή δημοτική αρχή και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα δήθεν ενδιαφερόμενοι για το καλό των μαθητών της πόλης αλλά οι πρακτικές και η αποτυχία τους όταν οι ίδιοι κλήθηκαν να ασκήσουν διοίκηση είναι η καλύτερη απάντηση και αυτοαναίρεση στα επιχειρήματά τους.
Συγκεκριμένα οι σχολικές επιτροπές 1η Κάτω Ηλιούπολης και 2η Κάτω Ηλιούπολης, πρόεδροι των οποίων ήταν ο κος Ευσταθίου Αναστάσιος και η κα Διαμάντη Δήμητρα αντίστοιχα, κληροδότησαν στο νέο νομικό πρόσωπο χρέος προς το ΙΚΑ (σημειωτέον χρέος για το οποίο δεν μας ενημέρωσαν όταν αναλάβαμε τη διοίκηση αλλά ενημερωθήκαμε γι’ αυτό αργότερα από την αρμόδια αρχή) από μη απόδοση ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη για τις καθαρίστριες των σχολείων για την περίοδο έως τις 31-12-2010, οπότε και έληξε η θητεία τους, συνολικού ύψους της τάξης των 60.000€ το οποίο μειώθηκε κατά σχεδόν 50% με την υπαγωγή σε ρύθμιση που προέβλεπε την εφάπαξ πληρωμή ποσού 31.687,03€ και διαγραφή του υπολοίπου ποσού του χρέους.

Οι δύο συγκεκριμένες σχολικές επιτροπές, την διοίκηση των οποίων είχαν συνεργάτες του κου Αναγνώστου, πλέον των χρεών προς το ΙΚΑ κληροδότησαν και άλλα χρέη στο νέο νομικό πρόσωπο που αφορούσαν σε μη πληρωμή προμηθευτών, καθαριστριών κτλ. τα οποία ήταν 26.793,85€ για την σχολική επιτροπή της κα Διαμάντη και 113.339,79€ για τη σχολική επιτροπή του κου Ευσταθίου. Χρέη που αφορούσαν σε τιμολόγια της περιόδου από το 2008 έως την 31-12-2010. Αξίζει επιπλέον να τονιστεί πως οι δύο αυτές σχολικές επιτροπές, αλλά και πολλές άλλες ακόμη, δεν κατέθεταν φορολογική δήλωση επί σχεδόν μία δεκαετία, πράγμα που ανάγκασε το νέο νομικό πρόσωπο σε πληρωμή προστίμων και προσαυξήσεων που δεν του αναλογούσαν.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως δύο σχολικές επιτροπές επί συνόλου εννέα που συγχωνεύτηκαν, κληροδότησαν στο νέο νομικό πρόσωπο σχεδόν το 60% του συνολικού χρέους που παρέλαβε το οποίο τελικά ανήλθε στην τάξη των 320.000€.

Σήμερα, και ενώ το ενιαίο νομικό πρόσωπο λειτουργεί για πρώτη φορά με πλεονασματικό ισολογισμό, έχοντας εξυπηρετήσει στο ακέραιο το χρέος που παρέλαβε αλλά και εξυπηρετώντας άμεσα τις τρέχουσες συναλλαγές του, ορισμένοι επιδίδονται σε ανέξοδους τακτικισμούς και θεατρινισμούς στα Δημοτικά Συμβούλια, εγκλωβισμένοι σε κομματικά στεγανά και βάζοντας σε προτεραιότητα την πολιτική τους επιβίωση ενώ θέτουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον των δημοτών και της πόλης.

Προς αυτούς τους κομματικούς εγκάθετους εγώ έχω να θέσω μόνο ένα ερώτημα:

«Πως είναι δυνατόν οι σχολικές επιτροπές στο παρελθόν ενώ είχαν περίπου διπλάσια χρηματοδότηση σε σχέση με σήμερα, ενώ οι αρμοδιότητες και άρα οι υποχρεώσεις τους ήταν σαφώς λιγότερες, ενώ δεν έχουν να επιδείξουν μία ουσιαστική παρέμβαση στα σχολεία, δημιουργούσαν διαρκώς ελλείμματα και οφειλές, ενώ σήμερα με μειωμένη δραστικά την κρατική χρηματοδότηση και παράλληλα με δεκάδες παρεμβάσεις σε όλα τα σχολεία, όχι μόνο εξυπηρέτησαν το υπέρογκο χρέος που παρέλαβαν αλλά πλέον δημιουργούν και πλεονάσματα τα οποία μπορούν να επενδυθούν σε έργα στα σχολεία;»

Πειστική απάντηση δεν περιμένω να λάβω.

Νομίζω όμως πως οι πολίτες της Ηλιούπολης βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Κοντονίκας Αλέξανδρος

Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Τελευταία ανανέωση ( 30.04.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB