spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Νομιμοποίηση «αυθαιρέτων» στην Αυτοδιοίκηση… ! PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.05.13
logo-enotaytokiΉταν λίγο καιρό πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2010.
Η κινητικότητα στις παρατάξεις των υποψηφίων είχε χτυπήσει "κόκκινο" και στα γραφεία τους πήγαιναν κι έρχονταν υποψήφιοι, μέλη και φίλοι.
Για όποιον δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια κινητικότητα και μάλιστα σε χώρους που κατατάσσονται -ορθά ή όχι θα το δούμε σε κάποια άλλη συζήτηση- στον χώρο της πολιτικής, αυτή η κατάσταση φαντάζει πρωτόγνωρα ενδιαφέρουσα ή από την άλλη, μάλλον υπερβολική.
Στην Ελλάδα η συνήθης πρακτική ήταν [είναι] copy/paste από τα πολιτικά κόμματα.
Και θυμόμαστε πολλοί από μας τι γινόταν παραμονές Εκλογών, τι σημαιάκια πλαστικά, χαρτάκια και αφίσες συνόδευαν ως ντεκόρ πανηγυριού, τους υποψήφιους.
Μέχρι και πούλμαν βλέπαμε που μετέφεραν Μεταφερόμενες Αγέλες Ψηφοφόρων.
Τα κόμματα εξασφάλιζαν, και ακόμα το κάνουν, χρηματοδότηση από το Κράτος, δηλαδή από όλους εμάς και ξόδευαν τα χρήματα για την λειτουργία τους αλλά και για τις προεκλογικές φιέστες και άλλες «χρήσιμες» εκδηλώσεις στον "πόλεμο" για την άνοδο στην εξουσία που δίνει τόσα μα τόσα πλεονεκτήματα στους εκλεγμένους, βλέπε βουλευτές.
Τα κόμματα λοιπόν εξασφάλιζαν έτσι την -φανερή- τους χρηματοδότηση, αλλά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα ποσά ήταν σαφώς μικρότερα, ώστε εκεί οι υπο-ψήφιοι να αναζητούν πηγές χρήματος, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δι-αφάνεια και την εξάρτηση.
Με τον γνωστό νόμο Καλλικράτης μπήκαν επιτέλους οι βάσεις για διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την διαδικτυακή εφαρμογή και "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ" να υποχρεώ-νει ΟΛΕΣ τις παρατάξεις να υποβάλλουν Έσοδα-Έξοδα και να τα δικαιολογούν, θέτοντας όρια και ποινές για όσους δεν υποβάλλουν έγκαιρα ή υπερβάλλουν τις Δαπάνες.
Όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας της Διαφάνειας του Υπ. Εσωτερικών. Εκεί μπορείς να δεις τα πάντα όσα ξόδεψε και όσα εισέπραξε και από ποιους, κάθε παράταξη.
Όλα ;
Όχι ακριβώς όλα, αλλά μόνο όλα όσα δηλώθηκαν, αφού δεκάδες παρατάξεις ανά την χώρα υπέβαλλαν στοιχεία :
- Ελλιπή
- Εκτός προθεσμίας
- Ανακριβή
ή δεν υπέβαλλαν καθόλου τα στοιχεία που βάσει του νόμου 3852 είχαν υποχρέωση άλλως θα τους επιβάλλονταν ποινές.

Το άλλο φαινόμενο των Εκλογών του 2010 που και αυτό προσπάθησε ο νομοθέτης να περιορίσει ήταν αυτό της αφισοκόλλησης / αφισορύπανσης.
Είδαμε όλοι τι έγινε σε διάφορους Δήμους. Το ζήσαμε κυρίως στην πόλη μας.
Ωστόσο σε όμορους Δήμους, μόλις περνούσες τα όρια τους, δεν έβλεπες παρά ε-λάχιστες αφίσες. Κάποιοι Δήμοι τήρησαν τους νόμους και κάποιοι όχι.
Κάποιοι έκαναν τα πάντα απόλυτα νόμιμα και έγκαιρα, όπως το ΕΝΑΚ Ηλιούπολης (Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα) που έχει τον αριθμό πρωτοκόλλου Νο.1 πανελλαδικά στην Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των δημοτικών παρατάξεων.

Επόμενη και λογική συνέπεια ήταν να επιβληθούν ποινές στους υποψήφιους που παρανόμησαν. Προβλέπονταν από το νόμο άλλωστε.

Μάιος 2013 :
Επτά βουλευτές, πέντε κομμάτων, δύο της ΝΔ, δύο ΑΝΕΛ, ένας ΠΑΣΟΚ, ένας ΔΗΜΑΡ και μία ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν πέρασαν (ν)τροπολογία με την οποία μειώνονται έως και εξαφανίζονται οι ποινές που επιβλήθηκαν σε όσους παρανόμησαν στις Δημο-τικές Εκλογές του 2010.
Καμία πρόβλεψη για όσους ΔΕΝ παρανόμησαν.
Κανένα όφελος για όσους ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Άραγε πώς θα λειτουργήσουμε στις επόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές; Με ποιους τρόπους; Με ποια νομιμότητα; Αυτήν που μας υποδεικνύουν οι 7 βουλευτές με (ν)τροπολογίες, ή αυτήν που υποδεικνύουν οι νόμοι του Κράτους;

Το μήνυμα που πέρασε στην κοινωνία από αυτήν την κίνηση των επτά βουλευτών είναι ότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η νομιμότητα αλλά και εκσυγχρονίζεται το Κράτος, σε μια εποχή εξαθλίωσης και μνημονίων;
Ντροπή !



Για το Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα
ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB