spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ PDF Εκτύπωση E-mail
  
23.05.13

Η πάνδημη προσέλευση και συμμετοχή του λαού, στην πανήγυρι της αρχαιότερης Ενορίας της Ηλιουπόλεως Αττικής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εpan_agios_kwnos πιβεβαίωσε, για μια ακόμη φορά, τη μεγάλη ευλάβεια, που τρέφει ο χριστιανικός κόσμος στον Βασιλέα και Ισαπόστολο Άγιο Κωνσταντίνο,  αφού «ως ο Παύλος ουρανόθεν την κλήσην εδέξατο» και την μητέρα αυτού Αγία Ελένη, η οποία  σύμφωνα με την Παράδοση, κατόπιν θεϊκού σημείου, βρήκε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου το 326 μ.Χ.
Η αυθόρμητη ευλάβεια και η αναρίθμητη παλλαϊκή προσκύνηση της Ιεράς Εικόνας των πανηγυρικώς εορτασθέντων αγίων, αποδεικνύει και επισφραγίζει το αλάνθαστο κριτήριο των ανθρώπων, ότι εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Εκκλησία και ότι «στα πρόσωπα των αγίων δεν βλέπει τα κοσμικά πρότυπα ενός άψογου ηθικού βίου, αλλά την ενσάρκωση της αλήθειάς της, την ένσαρκη μαρτυρία της σωτηρίας, τους πρώτους καρπούς της Βασιλείας του Θεού, τις «απαρχές» της ζωής, προς την οποία ολόκληρη (η Εκκλησία) οδεύει».
Γι' αυτό, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ύμνησαν και δοξολόγησαν τη σεπτή μνήμη των εορταζομένων αγίων, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης, εκπροσωπών τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ο Περιφερειάρχη της ΙΕ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Αιδεσιμολογιώτατος π. Ευθύμιος Κερμελής, Ιερείς προερχόμενοι από άλλους Ενοριακούς Ναούς της Ηλιούπολης και των πέριξ Δήμων και οι Εφημέριοι της Ενορίας,

Συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης,  ο Βουλευτής Β΄ Αθήνας κ. Αργύρης Ντινόπουλος,  ο Δήμαρχος Ηλιουπόλεως  κ. Βασίλειος Βαλασόπουλος, μετά της ευλαβέστατης συζύγου  του Θεοδώρας, οι πρώην Δήμαρχοι κ.κ. Θεόδωρος Γεωργάκης και Ιωάννης Αναγνώστου, Δημοτικοί Σύμβουλοι,  οι οποίοι συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην καθιερωμένη Λιτάνευση, συνακολουθούμενοι από λαοθάλασσα ορθοδόξων πιστών.

Μετά το πέρας της Ιεράς Λιτάνευσης, κατά την απόλυση της Ακολουθίας της  Ιεράς Παρακλήσεως των Αγίων, ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, π. Συμεών, αφού μετέφερε στους Κληρικούς, στους  Άρχοντες και στον ευλαβή λαό τις αναστάσιμες και εορταστικές ευχές της Αυτού Μακαριότητος Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, στον ενθουσιώδη και μεστό νοημάτων, ιστορικής και θεολογικής γνώσης λόγο του, εξήρε το πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και για τις άλλες ομολογίες, έργο του τότε «πλανητάρχη αυτοκράτορα» όπως χαρακτηριστικά ονόμασε τον Μέγα και Άγιο Κωνσταντίνο και με πειστικά επιχειρήματα και αποδεικτικά στοιχεία, ανέλυσε, εν συντομία, γιατί ο «πλανητάρχης της εποχής του», ονομάστηκε αρχικά Μέγας και μετά Άγιος της Εκκλησίας.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων ο π. Συμεών, ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν ο θεμελιωτής της ανεξιθρησκίας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, διότι κατήργησε τους φρικτούς διωγμούς, κατά των χριστιανών και εγκαινίασε, δια του ιστορικού διατάγματος «των Μεδιολάνων» την εποχή της ανεξιθρησκίας, δηλαδή της ελευθερίας του κάθε πολίτη, ο οποίος έκτοτε, μπορούσε να ασκεί ελεύθερα τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και τις λατρευτικές του ανάγκες.

Ο αυτοκράτορας Άγιος Κωνσταντίνος, όντως, όπως τόνισε ο Πανοσιολογιώτατος ομιλητής,  «εκράτηνε την πίστην της Νικαίας» και ισχυροποίησε πραγματικά την πίστην των Ορθοδόξων Πατέρων της Εκκλησίας και τέλος «ενεδύθη τον Χριστό», αφού προηγουμένως είχε δεχθεί θαυμαστά σημεία, όπως το «εν τούτω νίκα», παρά του Θεού.

Της Ιεράς Ακολουθίας της Παρακλήσεως και Λιτανείας, προηγήθηκε την Παραμονή ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και την κυριώνυμη ημέρα ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, με την αθρόα  συμμετοχή ενοριτών και όχι μόνο, ευλαβών πιστών.

Τους ύμνους της πανηγύρεως έψαλλαν εις αμφότερα τα αναλόγια, πολυμελής βυζαντινός χορός, εις μεν το δεξιό, υπό την Διεύθυνση του δεξιού Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Πέτρου Δασκαλοθανάση, εις δε το αριστερό, υπό του αριστερού Πρωτοψάλτη, κ. Βασιλείου Τζανάκου.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Γράφει ο Πρωτ. Γεώργιος Σούλος

 Εφημέριος του Ιερού Ναού


Τελευταία ανανέωση ( 23.05.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB