spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Μεγάλη η συμμετοχή στο 6ο σεμινάριο του Ζ΄ κύκλου εκδηλώσεων, του Ο.Π.Σ.Α PDF Εκτύπωση E-mail
  
18.12.13

opsa_logoMεγάλη ήταν η συμμετοχή του κοινού στο 6ο σεμινάριο του Ζ΄ κύκλου εκδηλώσεων, του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.), με θέμα «Επιστήμη και Θρησκεία. Αλληλοεπιδράσεις και διάδραση στον πολίτη και στην καθημερινότητά του» που πραγματοποιήθηκε στις 9/12, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) στην Ηλιούπολη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ.κ. Δαμασκηνός, ο κ. Ιωάννης Σακελαρίου, πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, ε.τ. πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Βασίλειος Κόκκινος, πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ, ο κ. Γεώργιος Χρυσικός, αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, ο κ. Γεώργιος Σανιδάς, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., ο κ. Γεώργιος Κούρτης, πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου ε.τ., ο κ. Θεόδωρος Παναγόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της Αδελφότητας Οφφικιάλων «Απόστολος Μάρκος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η κ. Μαρία Κόρσου Παναγοπούλου, Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου και πλήθος άλλων εκλεκτών παρισταμένων.


Την πρώτη εισήγηση με θέμα «Σχέση Θρησκείας και Επιστήμης», ανέπτυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, κ.κ. Χρυσόστομος. Όπως επεσήμανε, «τα γνωσιολογικά όρια Θρησκείας & Επιστήμης ταυτίζονται με τα ανθρωπολογικά όρια της ζωής, αφού και για τους δύο χώρους το ενδιαφέρον είναι η περί του ανθρώπου αλήθεια αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να επιβιώσει η αλήθεια αυτή. Έτσι λοιπόν, ο τρόπος προσέγγισης και κατανόησης της επιβίωσης του ανθρώπου είναι που διαφοροποιεί μεθοδολογικά την Επιστήμη από την Θρησκεία».
Ακολούθησε ο κ. Χρήστος Ζερεφός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε με μοναδική επιστημονική εμβρίθεια αλλά και με συγκεκριμένα παραδείγματα «πώς λειτούργησε στην εξέλιξη της Επιστήμης και στη διάδοση της Θρησκείας η αλληλεπίδραση μεταξύ τους».
«Στη διάδραση της σχέσης Θρησκείας και Επιστήμης στην καθημερινότητα του πολίτη», ένα θέμα πάντα επίκαιρο που απασχολεί όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους στην πορεία της ζωής τους, αναφέρθηκε ο τρίτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καίρια και ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η ειδική παρέμβαση της κυρίας Χαράς Σπηλιοπούλου, καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εξήγησε ότι η Επιστήμη δεν κατέχει την απόλυτη γνώση, ούτε μπορεί να προσφέρει πάντα λύσεις σαν πανάκεια για κάθε πρόβλημα και προβληματισμό. Ίσως, μάλιστα, στα περισσότερα πρακτικά ζητήματα του ανθρώπου να έχει μονομερώς τις απαντήσεις βασιζόμενη στην παρατήρηση και στην έρευνα, όμως καθώς ο άνθρωπος δεν αποτελείται μόνο από ύλη, στα ερωτήματα της ψυχής που τον ταλανίζουν και τον παιδεύουν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, όπως επεσήμανε.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α , δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως η θρησκεία και η επιστήμη δεν αποκλείουν η μία την άλλη αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο και δημιουργική συζήτηση επί όλων των σημαντικών θεμάτων που τέθηκαν.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB