spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Σημαντική η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου PDF Εκτύπωση E-mail
  
10.08.15

aithoysa_dhmotikoy_symboylioyΠραγματοποιήθηκε η 16η συνεδρίαση του έτους του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης με κυρίαρχο θέμα τον απολογισμό και την επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαυσε περίπου 7.500 στρέμματα δάσους στον Υμηττό.
Ο Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος έκανε πλήρη ενημέρωση και αξιολόγηση της κατάστασης. Κατ΄αρχήν και με την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ενημέρωσε το σώμα για τις προληπτικές ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι την ημέρα της πυρκαγιάς.
Ο ΣΠΑΥ όπως είπε, είχε ολοκληρώσει την διάνοιξη και τον καθαρισμό των δρόμων δασοπυρόσβεσης με αποτέλεσμα να μηνυθεί ο ίδιος από το δασαρχείο.
Είχε αντικαταστήσει με σιδερένια όλα τα ξύλινα παρατηρητήρια.
Είχε εγκαταστήσει 8 μεγάλες δεξαμενές ανεφοδιασμού νερού.
Είχε ξεκινήσει την αποψίλωση και τον καθαρισμό σε όλα τα επικίνδυνα σημεία, αν και στον τομέα αυτόν όπως σημείωσε, παρουσιάστηκαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και λόγω του προβλήματος των τραπεζών.



Ο Δήμαρχος στην ομιλία του ευχαρίστησε και τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που λειτούργησαν άψογα υπό την αποκλειστική καθοδήγηση όπως προβλέπεται, της πυροσβεστικής, οι οποίες μάλιστα έδωσαν τιτάνιο αγώνα και κατόρθωσαν να σώσουν στην κυριολεξία το εργοτάξιο της Ηλιουπολής.

Ιδιαίτερα ο κ. Βαλασόπουλος στάθηκε στο θέμα της λειτουργίας των κρουνών καθώς εκεί υπήρξε μεγάλη δόση παραπληροφόρησης. Εξήγησε ότι οι 35 εκτοξευτήρες που έχουν εγκατασταθεί από την Αγια Μαύρα μέχρι του Αγίους Αναργύρους δεν είναι σύστημα κατάσβεσης, αλλά πρόληψης. Εξήγησε ότι το σύστημα λειτουργεί προγραμματισμένα καθημερινά από τις 11 μέχρι 11:40 με σκοπό να υγραίνει το έδαφος και τα φυτά και να αποτρέπει το κίνδυνο αυτανάφλεξης τις ζεστές ημέρες. Σημείωσε ότι το σύστημα λειτούργησε κανονικά και την ημέρα της πυρκαγιάς καθώς είχε πρόσφατα συντηρηθεί, αλλά όταν ξέσπασε η πυρκαγιά είχε πια σταματήσει καθώς η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα για προληπτικούς λόγους.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι μια ζώνη 1.600 μέτρων κοντά στα σπίτια προστατεύθηκε με αυτό το σύστημα.

Στον απολογισμό όμως τόνισε το πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης του κόσμου. Οπως ανέφερε ο κόσμος στην αγωνία του να βοηθήσει όπως μπορούσε, στην κατάσβεση της φωτιάς, εκτέθηκε σε κίνδυνο, καθώς μπήκε στο δάσος και στην φωτιά χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ εμπόδιζε με την παρουσία του και την ρίψη νερού από τα εναέρια μέσα.

Στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας του ο κ. Βαλασόπουλος αναφέρθηκε στις κινήσεις της επόμενης μέρας καθώς δίνεται μάχη με το χρόνο να σταθεροποιηθεί το έδαφος και να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Η αντίδραση όπως είπε κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης μετά την πυρκαγιά ήταν άμεση. Την επόμενη κιόλας ημέρα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών όπου εκπονήθηκε πλήρες σχέδιο  αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Ηλιούπολης με την συμμετοχή του Αν Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, του Δασαρχείου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ατιτκής, των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΑΠΕΝ και της πυροσβεστικής.
Αμεσα κινήθηκε η διαδικασία της αεροφωτογράφησης από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, για να κηρυχθεί έγκαιρα η περιοχή αναδασωτέα κια να προχωρήσουν νόμιμα οι διαδικασίες.
Μέσα σε 4 μέρες παρελήφθη ήδη η μελέτη για να καλυφθεί η επικίνδυνη για πλημμύρες περιοχή 350 στρεμμάτων, από κορμοδέματα στήριξης με την βοήθεια
ειδικού συνεταιρισμού Υλοτόμων.
Την Πέμπτη ξεκινάει εργολαβία καθαρισμού 4 φραγμάτων της ΕΥΔΑΠ και σύντομα θα δημιουργηθούν άλλα δύο που κρίνονται απαραίτητα.

Με την ευκαιρία η δημοτική αρχή επανεκκινεί με νέα επιχειρηματολογία και αποδείξεις αναγκαιότητας, την διαδικασία έγκρισης από το ΣτΕ, της νομιμότητας της δημιουργίας δικτύου ομβρίων στην Ηλιούπολη.

Ο δήμαρχος επίσης ενημέρωσε ότι τα δασαρχείο απαγορεύει προς το παρόν την παρέμβαση αναδάσωσης στην περιοχή, καθώς πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί η δυνατότητα του δάσους να αναζωογονηθεί από μόνο του, ενώ η όποια αναδάσωση ξεκινήσει μετά από κάποιους μήνες, πρέπει να γίνει με πλατύφυλλα φυτά από τα φυτώρια του δασαρχείου.

Τελειώνοντας ο κ. Βαλασόπουλος σημείωσε ότι: «έτσι με άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες στέλνουμε το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι το δάσος του Υμηττού θα αποκατασταθεί, διαψεύδοντας κάθε ελπίδα οικοπεδοποίησης και διαμόρφωσης ευνοϊκών όρων σε συμφέροντα που καραδοκούν να αποδυναμώσουν τον δημόσιο και φυσικό χαρακτήρα του βουνού».

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε έγινε γόνιμος διάλογος σε κλίμα ομοψυχίας και ακούστηκαν πολλές προτάσεις με κυρίαρχη αυτήν της ανάγκης ενημέρωσης του κόσμου και των επαγγελματιών που λειτουργούν στον Υμηττό όπως οι μελισσοκόμοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το ποσό των 5.000 ευρώ για την προμήθεια υλικών για την άμεση ανακατασκευή του συστήματος διαχείρισης νερού για την πυρασφάλεια, λόγω των ζημιών που υπέστη την ημέρα της πυρκαγιάς.

Σε άλλο θέμα συζήτησης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την δέσμευση 21.500 ευρώ για την προμήθεια ανταλλακτικών για τους κάδους υπόγειας συλλογής απορριμμάτων καθώς και την προμήθεια ενός σπαστού κουβά για το JCB του Δήμου.

Τέλος ένα επίσης πολύ σημαντικό θέμα που συζητήθηκε και αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν οι εργασίες για την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικών υπηρεσιών άμεσης ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών. Μια ηλεκτρονική αναβάθμιση του δήμου που θα οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην μεγαλύτερη συμμετοχή στις διαδικασίες διαβούλευσης και στις αποφάσεις του δήμου.
Τελευταία ανανέωση ( 10.08.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB