spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ενημέρωση για τις εξελίξεις αποκατάστασης του Υμηττού από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.09.15
spay_valasopoulos_stΤην ανεξήγητη συμπεριφορά των διευθύνσεων του κράτους που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του Υμηττού μετά την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου 2015 αναγκάστηκα να εκθέσω σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησα εχθές το πρωί. Και αυτό διότι ενώ στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουλίου αμέσως μετά την πυρκαγιά παρουσία του Αναπλ.Υπουργού ΥΠΑΠΕΝ κ. Γιάννη Τσιρώνη και με όλους τους αρμόδιους Δασαρχείο, Διεύθυνση Αναδασώσεων, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κλπ, όλοι δεσμεύτηκαν ότι άμεσα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσουν οι εργασίες υλοτόμησης και στήριξης του εδάφους, από την επόμενη κιόλας ημέρα όλοι εξαφανίστηκαν ή αρνούνται να βάλουν υπογραφές ερχόμενοι μάλιστα σε αντιφάσεις μεταξύ τους.

Οπως διαπιστώθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους σε εκείνη τη συνεδρίαση, είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες υλοτόμησης, καθαρισμός, δημιουργία κορμοδεμάτων αντιστήριξης κλπ προκειμένου να προστατευθεί το έδαφος και να μην υπάρξει πρόβλημα με τις πρώτες βροχές και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και σπίτια, αλλά και να προστατευθεί το έδαφος για να μπορέσει το δάσος να αναβιώσει.

Όμως από την επόμενη κιόλας ημέρα οι παραπάνω διευθύνσεις βάζουν πλειάδα προσκομμάτων που εμποδίζουν τις διαδικασίες  προστασίας του Βουνού.
Και ενώ τόσο ο κ. Τσιρώνης όσο και ο νέος Υπηρεσιακός  Αν. Υπουργός κ. Μουσουρούλης έχουν δεσμεύσει την ανάλογη πίστωση από το Πράσινο Ταμείο και ο κ. Μουσουρούλης εξουσιοδότησε τον ΣΠΑΥ να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, η Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και το Δασαρχείο Πεντέλης συνεχίζουν να αντιδρούν και να απειλούν έτσι ώστε να μην προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Υμηττού, παρά την ομόφωνη απόφαση  όλων των  μελών του Δ.Σ. του ΣΠΑΥ.

Το περίεργο είναι ότι ενώ οι προτάσεις που είχαν γίνει μέχρι σήμερα σε παλαιότερες πυρκαγιές, προέκριναν την διαδικασία της Αυτεπιστασίας με ανάθεση σε υλοτομικούς συνεταιρισμούς της Βόρειας Ελλάδας, που έχουν τεράστια εμπειρία και αξιοσημείωτο αποτέλεσμα σε ανάλογες εργασίες, οι ανωτέρω υπηρεσίες προσπαθούν να επιβάλουν χρονοβόρες διαδικασίες που δεν θα οδηγήσουν τελικά από αυτούς στην ανάληψη του έργου.

Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα για το ποιοί είναι οι λόγοι και τα κίνητρα για την τουλάχιστον περίεργη αυτή συμπεριφορά των ανωτέρω διευθύνσεων. Για ποιο λόγο πέφτουν σε τόσες αντιφάσεις και υπαναχωρήσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους παλιότερη ακριβώς ίδια εμπειρία και πρακτική αναδάσωσης του Υμηττού, και αδιαφορούν και για το κατεπείγον του θέματος;

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Θεόδωρος Λαφαζάνος ο οποίος μίλησε εκπροσωπώντας την Μονή Αγίου Ιωάννη Καρέα στην συνέντευξη, επεσήμανε ότι η πυρκαγιά αφαίρεσε την φύτευση που στηρίζει μεγάλους και μικρούς όγκους βράχων που απειλούν άμεσα την Μονή και ίσως η πρώτη κιόλας βροχή αποδειχθεί μοιραία και με κάλεσε να προχωρήσω άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες αντιστήριξης πριν θρηνήσουμε θύματα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Η Μονή Αγ. Ιωάννη Καρέα, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και του Καρέα (Δ.Βύρωνα) κινδυνεύουν άμεσα από Πλημμυρικά φαινόμενα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι και το μέλος της Ε.Ε. του ΣΠΑΥ και δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Ηλιόπουλος, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής κ. Κοκοτίνης, ο τ. Δήμαρχος Αργυρούπολης Ελληνικού κ. Κορτζίδης και το μέλος του ΣΠΑΥ και Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας κ. Θεοδοσόπουλος που παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν με παρεμβάσεις τους, συμφώνησαν απόλυτα με την τοποθέτηση μου αλλά και τις κρίσεις μου.

Όλοι μαζί εκπέμψαμε SOS και κραυγή αγωνίας για τους μεγάλους κινδύνους καταστροφής που διατρέχει ο Υμηττός και υποστηρίξαμε την άποψη, ότι ο ΣΠΑΥ πρέπει να προχωρήσει - ακόμη  και με τον κίνδυνο των νομικών επιπτώσεων - στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες.

Γι αυτό το λόγο άλλωστε σκοπεύω να ενημερώσω άμεσα και τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουμε.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ενημερώση στο link:

https://www.youtube.com/watch?v=knsb7HmvZkc&feature=youtu.be

 

 

Βασίλης Βαλασόπουλος
Δήμαρχος Ηλιούπολης
Πρόεδρος ΣΠΑΥ
Τελευταία ανανέωση ( 20.09.15 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB