spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ο.Π.Σ.Α. εκδήλωση του Ένατου Κύκλου Ομιλιών Συζητήσεων
Ο.Π.Σ.Α. εκδήλωση του Ένατου Κύκλου Ομιλιών Συζητήσεων PDF Εκτύπωση E-mail
  
03.10.15

opsa_logo«Η συμβολή και ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην οδική ασφάλεια, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, στο φωτισμό κτιρίων και στην αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του 9ου Κύκλου Ομιλιών - Συζητήσεων του Ο.Π.Σ.Α. που πραγματοποιήθηκε στις 21/09/2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης.
            Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον κ. Στέλιο Ζερεφό, καθηγητή του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα «Φωτισμός κτιρίων και αποφυγή φωτορύπανσης του περιβάλλοντος». Ο κ. Ζερεφός επισήμανε πως όλες οι μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της φωτορύπανσης μέσω της διάχυσης ακατάλληλου τεχνητού φωτός στον ουρανό, με σοβαρές συνέπειες όπως η σπατάλη ενέργειας κ.άλ.

Αναφέρθηκε σε εναλλακτικές μορφές φωτισμού, που δεν προκαλούν φωτορύπανση, ενώ υπογράμμισε πως, σύμφωνα με μελέτες, η εγκληματική δραστηριότητα δεν αποτρέπεται, όπως πιστεύουμε ευρέως, από την ποσότητα φωτισμού στους δρόμους, καθώς ο υπερβολικός φωτισμός βοηθά τα εγκληματικά στοιχεία στο παράνομο έργο τους.

Ακολούθησε η κυρία Ζωή Κοτσάμπαση, αρχιτέκτων μηχανικός, MSC Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Πόλεων & Κτιρίων, με θέμα «Βιοκλιματικός σχεδιασμός κτιρίων. Η αναζήτηση της περιβαλλοντικής ποιότητας». Η κυρία Κοτσάμπαση  έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα του ορθού βιοκλιματικού σχεδιασμού στα σύγχρονα κτίρια, που έως τώρα, στην πλειονότητά  τους, ήταν ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Ένας τέτοιος σωστός σχεδιασμός προϋποθέτει την αξιοποίηση των ευμενών κλιματολογικών στοιχείων και την αποφυγή των δυσμενών, την άνεση των ενοίκων των κτιρίων και την ενεργειακή οικονομία, μέσω της κάλυψης των αναγκών σε θέρμανση και ψύξη με φυσικούς πόρους.

            Ο κύκλος των εισηγήσεων έκλεισε με τον κ. Βασίλη Χρονόπουλο, ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Μεταφορών και π. Αντινομάρχη Αθηνών και αντιπρόεδρο του ΟΠΣΑ, ο οποίος μίλησε για τη «συμβολή και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην οδική βοήθεια». Όπως επισήμανε, είναι αναγκαίο να θεσπιστεί ειδικό μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση από την πλευρά της πολιτείας, ενώ οι δήμοι πρέπει να κάνουν τον κατάλληλο σχεδιασμό για κυκλοφοριακή υποδομή με κύριο γνώμονα την οδική ασφάλεια. «Κυρίαρχα όμως χρειάζεται η υπεύθυνη, συνεχή και οργανωμένη προσπάθεια όλων μας για να πετύχει η οδική ασφάλεια» τόνισε.

            Ανέφερε ως παράδειγμα το Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, επί Δημαρχίας Θεόδωρου Γεωργάκη, άμεσα σχεδίασε και υλοποίησε ένα πρότυπο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, που ξεχωρίζει και λειτουργεί αποτελεσματικά μέχρι σήμερα

            Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Θεόδωρος  Γεωργάκης,  Δικηγόρος   Παρ΄ Αρείω Πάγω, π. Δήμαρχος  Ηλιούπολης  και  Πρόεδρος  του  ΟΠΣΑ, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η κυρία Βασιλική Ηλιακοπούλου, ζωγράφος εκπαιδευτικός και ιδρυτικό μέλος του  ΟΠΣΑ. Ειδική παρέμβαση έκανε η κυρία Λαμπρινή Τασούλα, Γεωπόνος Μ.Sc, εκπαιδευτικός, υποψήφια Διδάκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

            Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος κόσμου παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μεταξύ των παρισταμένων ήταν: ο κ. Παναγιώτης Πατσαβός, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Ρένας Δούρου, ο κ. Κωνσταντίνος Σεφτελής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηλιούπολης, ο κ. Παντελής Ειρηνάκης, π. Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Τάσος Ευσταθίου, Δημοτικός Σύμβουλος - Επικεφαλής της Παράταξης «Ηλιούπολη πάμε μπροστά», ο κ. Χρήστος Νταής, Διευθυντής Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Πειραιώς, η κ. Αργυρώ Πίκουλα, Δημοτική Σύμβουλος - Επικεφαλής της Παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», ο κ.   Αλέξανδρος Λιακόπουλος , Αντιδήμαρχος Δήμου Δάφνης-Υμηττού, ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιφερειακών Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, οι Πρόεδροι Εφετών κ. Άννα Ατσαλάκη και Νίκος Μπασέας, ο  κ. Βασίλης Γλούμης , Διευθυντής της ΔΟΥ  Γλυφάδας, ο κ. Βασίλης Βαρότσης, π. Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης, Αντιπροσωπεία από τη Σιβιτανίδειο Δημοσία Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων αποτελούμενη από τους κ. κ. Ευθύμιο Κότσαλο, Βασιλική Ζαφείρη, Κωνσταντίνο Χαλκίδη,  Χρήστο Κουτουλάκο , η κ. Βασιλική Σωτηρίου Κουτουλάκου, Διευθύντρια Παιδείας  και Διά Βίου Μάθησης Δήμου Πειραιά και πολλοί άλλοι.

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB