spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ο Δήμαρχος Βασίλειος Βαλασόπουλος Έδωσε Συνέντευξη Τύπου για τα Τρέχοντα Θέματα της Πόλης PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.02.16

s_typoy_dimarxosΟ Δήμαρχος της πόλης μας κ Βασίλης Βαλασόπουλος, κάλεσε τους εκπροσώπους του Τοπικού Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου στις 2/2/2016, για μια εφ' όλης της ύλης ενημέρωση για τα πεπραγμένα της πενταετίας και τον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας. Σε αυτή παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Κ. Σεφτελής και ο Αντιδήμαρχος κ Γ. Χατζηδάκης.
Στην αρχή ο δήμαρχος ανακοίνωσε περιχαρής ότι σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη έως τέλος Μαϊου θα δημοπρατηθεί το α' σκέλος της Γραμμής 4 του Μετρό (που αφορά τυο 35% του έργου) που θα συνδέει το Άλσος Βεϊκου με το Γουδή. Αυτή η Γραμμή, μέχρι τέλους της πενταετίας, εκτιμώ ότι θα έρθει και στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, οπότε η πόλη μας θα εξυπηρετείται από 3 Σταθμούς Μετρό, του ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, του ΑΛΙΜΟΥ και της ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ.

"
Στην συνέχεια ανέφερε ότι χαρακτηριστικά της νέας πενταετούς θητείας του θα είναι τα Μεγάλα Έργα και η Έξυπνη Πόλη. Και Εξυπνη θα είναι σε όλα, από την ηλεκτρονική αναβάθμιση και τα Δημοτολόγια μέχρι και τα πάρκιγκ. Ηδη η Ηλιούπολη θα είναι η Πρώτη Πόλη στην Ελλάδα που θα έχει Δημοτικό φωτισμό με σύγχρονους λαμπτήρες LED και μάλιστα με ψηφιακό κέντρο Ελέγχου, όπου θα φαίνεται κάθε βλάβη, ώστε να μην αναγκάζεται ο πολίτης να τηλεφωνεί ή να παρακαλά για αντικατάσταση κάποιας λάμπας που κάηκε! Θα χαρακτηρισθεί σαν Δημόσιο Έργο και θα στοιχίσει 3 εκατομμύρια ευρώ.
Στα πλαίσια αυτά θα αντικατασταθούν όλοι οι πίνακες των αιθουσών στα Δημοτικά Σχολεία και επόμενο βήμα θα είναι η διαδραστικότητά τους. Να σημειωθεί ότι σταματήσαμε την επέκταση της αεριοποίησης των καυστήρων στα σχολεία, διότι η Εταιρεία που το παρέχει, για μια μέρα καθυστέρησης στην εξόφληση του λογαριασμού, διέκοψε εν μέσω χειμώνος την παροχή  κι έμειναν οι μαθητές χωρίς θέρμανση!".

 

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε πέρσι το καλοκαίρι στον Υμηττό που κατέκαψε το πράσινο από Καρέα μέχει Αργυρούπολη, αναφέρθηκε ο κ Δήμαρχος-και με την αρμοδιότητα του Προέδρου του ΣΠΑΥ, ότι λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην Πόλη. Δηλαδή ανοίχθηκαν δασικοί δρόμοι, καθαρίσθηκαν τα 7 φράγματα της ΕΥΔΑΠ, έγιναν κορμοδέματα για παρεμπόδιση των ομβρίων υδάτων, κηρύχθηκε η περιοχή αναδασωτέα και προχώρησε το Πράσινο Ταμείο για οργανωμένη αναδάσωση. Ολα αυτά με Δημοτικούς Πόρους και όχι κρατικούς.

Στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προσπάθειας,  σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί τα Έργα Σ2 και Σ3 των Αγωγών Ομβρίων Υδάτων, οπότε θωρακίζεται πλήρως η Ανω και η Κάτω Ηλιούπολη ενώ στον 3ο χρόνο θα έχει καλυφθεί και η περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

Εξυγιάνθηκαν τα οικονομικά του Δήμου που μετά από πολλά χρόνια καυχάται ότι υπάρχουν στο Ταμείο 4,5 εκατιομμύρια Ευρώ χωρίς να χρωστάει σε κανέναν και παρόλη την ραγδαία μείωση των Κρατικών Επιχορηγήσεων κατα 60% περίπου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

"Ο Δήμος μας κατετάγη στους 5 πρώτους Δήμους της χώρας με το καλύτερο Δίκτυο Κοινωνικής προστασίας, με σχετική δαπάνη που ξεπερνά τα 2-2,5 εκαατομμύρια ευρώ ετησίως. Ουδείς στην πόλη έμεινε ακάλυπτος και βοηθάμε διακριτικά χωρίς φανφάρες και φωτογραφήσεις.Το κράτος στον Τομέα αυτόν, προβαίνει μόνο σε εξαγγελίες. Να σκεφθήτε ότι ο πρωθυπουργός κ Τσίπρας, διαφήμισε για ένα Κεφάλαιο ενός μόλις εκατομμυρίου για Κοινωνική Αλληλεγγύη (που αφορά όλη την χώρα (συνεργαζόμενος με τα ιδρύματα Μποδοσάκη, Νιάρχου κλπ)  ο δε Υπουργός κος Κατρούγκαλος, εξάγγειλε την παράταση της θητείας των 8μηνιτών Δημοτικών  υπαλλήλων, χωρίς να ρωτήσει αν έχουμε λεφτά να τους πληρώσουμε !

Επίσης τα ΚΑΠΗ μας μετατράπηκαν σε ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, αυτό μάλιστα του Αγίου Κωνσταντίνου πήρε το Πρώτο Βραβείο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ".

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η πολιτική του στις συγχωνεύσεις Σχολείων δικαιώθηκε, τονίζοντας ότι : "παρόλο που την πρώτη διετία είχαν χωρισθεί οι Δημοτικές Παρατάξεις σε Μνημονιακές και Αντιμνημονιακές και στα Δημοτικά Συμβούλια εδημιουργούντο φασαρίες, καταλήψεις και γινόταν λυσαλέα αντιπολίτευση, ενώ εμείς κοιτούσαμε το συμφέρον της Πόλης. Και ο λαός, μας δικαίωσε, παρά την σκληρή εκλογική Μάχη. Να αναλογισθείτε ότι το 2010 στην β' Κυριακή ψήφισαν  23.000 δημότες, ενώ το 2014, οι ψηφοφόροι ανήλθαν στις 35.000 κι αυτό λέει πολλά...".

 

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Λόγω της εκτενούς και πλήρους εισαγωγικής τοποθέτησης του Δημάρχου, οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων ήσαν σχετικά λίγες.

-Σε ερώτηση του cityofilioupolis, γιατί καθυστερεί υπερβολικά η ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ των Δημοτικών Επιχειρήσεων που έχει διακοπεί η λειτουργία τους, παρόλο που πέρασαν 5 χρόνια, χρόνο που ακόμη και η τυχόν εκκαθάριση της BOEING θα είχε ολοκληρωθεί,  απάντησε ότι αυτή έχει τελειώσει, εκτός εκείνης του ΕΥΩΝΥΜΟΥ.

-Σε ερώτηση συναδέλφου εάν έγινε κάτι για την Στάθμευση γύρω απο το Μετρό Ηλιούπολης, ανέφερε ότι έχουν γίνει κάποιες ρυθμίσεις, δόθηκαν επίσης 240 κάρτες στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και υπαινίχθηκε αδιαφορία της ΑΤΙΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, διότι αυτή είχε την υποχρέωση να ρυθμίσει τα της στάθμευσης των οχημάτων.

-Σε άλλη ερώτησή μας, αν το ρυθμιστικό Σχέδιο που προανέφερε, είναι μελλοντική ενέργεια ή αν έχει δρομολογηθεί κι αν αυτή προβλέπει κάτι για το πρόβλημα του Νεκροταφείου της πόλης που δεν επαρκεί, απάντησε  ότι έχουν κατατεθεί οι Μελέτες στην Περιφέρεια κι έχει πάρει σειρά. Για το Νεκροταφείο δεν προβλέπεται κάτι, διότι το θέμα είναι γενικότερο και ταλανίζει και άλλους Δήμους και η μόνη ορατή αντιμετώπιση είναι να δημιουργηθεί Διαδημοτικό Νεκροταφείο εκτός Ηλιούπολης, λχ στην Βάρη.

-Σε σχετική ερώτηση άλλου δημοσιογράφου, πώς τοποθετείται στο θέμα της καύσης Νεκρών, ανέφερε ότι συμφωνεί εν προκειμένω απόλυτα με την θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, τα υπάρχοντα νεκροταφεία είναι και χώροι θρησκευτικής Λατρείας του λαού μας και δεν επιδέχονται τέτοιες παρεμβάσεις. Σίγουρα πρέπει να δημιουργηθούν αποτεφρωτήρια νεκρών για όποιους το επιθυμούν, αλλά σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου για διαδημοτική χρήση.

-Σε άλλη ερώτησή μας, γιατί εγκαταλείφθηκε το εξαιρετικής θέας αναψυκτήριο του Προφήτη Ηλία, ανέφερε ότι αυτό είχε κτισθεί χωρίς Αδεια και ήδη το Δασαρχείο Πεντέλης στο οποίο υπαγόμαστε, έχει στραφεί κατά των προηγούμενων Δημάρχων για την ανέγερσή του ή για την λειτουργία του κι ότι με το ισχύον Νομικό Πλαίσιο του Κώδικα Δήμων, δεν μπορεί να υπάρξει  σαν Δημοτική Επιχείρηση ούτε να πάρει Αδεια Λειτουργίας.

-Αλλος Δημοσιογράφος τον ρώτησε για τις διαμαρτυρίες διαφόρων όσον αφορά την πολιτική του Δήμου στο Ρέμα Πικροδάφνης. Ο κ Δήμαρχος απέρριψε τις αιτιάσεις, δεδομένου ότι δεν στοχεύει στην μπετονοποίηση του Ρέματος, αντιθέτως θέλει να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να σταματήσουν να υποχωρούν τα πρανή, με τρόπο οικολογικό και με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως είναι η τοποθέτηση δικτυών όπως  εισηγούνται οι ειδικοί. Επίσης επιδίωξή του είναι να μπεί, όπου χρειάζεται ήπιος φωτισμός, παγκάκια, ποδηλατόδρομοι και συντήρηση ή επαύξηση του Πρασίνου, χωρίς ίχνος μπετόν. Μεγάλο εμπόδιο πάντως είναι η ελλείψει Ρυθμιστικού Σχεδίου, μη χωροθέτηση του Ρέματος. 

Τέλος, ο κ Βαλασόπουλος ανέφερε ότι εξακολουθεί η δικαστική μάχη κατά των καταπατητών της Δημοτικής Γής, συνεχίζοντας τον σχετικό αγώνα που έκαναν και οι προηγούμενοι Δήμαρχοι της Πόλης.Είναι σε συνεννόηση με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και έχει επιστρατεύσει για τον σκοπό αυτόν, Νομικούς Συμβούλους, Καθηγητές Πανεπιστημίων και δικηγόρους.  Εχει επίσης επισκεφθεί τους αρμοδίους της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, όπως αυτή χωρίσθηκε στην ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ και τους έπεισε να συμμετέχουν στον Αγώνα κατά των Νασταίων που ήδη διώκονται, πράγμα που επιτεύχθηκε. Ζήτησε επίσης να παραχωρηθούν στον Δήμο, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα οικόπεδα που είναι κάτω των 500 μέτρων που στην ουσία δεν τους προσφέρουν κάτι.

-Σε ερώτησή μας αν αυτοί συμφώνησαν και πώς σκοπεύει να τα αξιοποιήσει, απάντησε ότι ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ την παραχώρηση, σκοπός δε ήταν να κατασκευασθούν σε αυτά λυόμενα Νηπιαγωγεία που έχει ανάγκη η πόλη μας, σε άλλα δενδροφυτεύσεις για πράσινους πνεύμονες, ήπια στέγαση Συλλόγων κλπ

 

ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ενώ το 2015 η Περιφέρεια Αττικής δεν είχε εντάξει κανένα Εργο για την Ηλιούπολη, διότι πιθανώς εκεί ήσαν ακόμη αρχάριοι και μάθαιναν, ενώ για το 2016 έχουν εγκριθεί 5 αξιόλογα έργα:

1) Κονδύλιο για ασφαλτωστρώσειες σε κάποιους δρόμους που όντως έγιναν σχεδόν δυσκολοδιάβατοι ( 600.000 ευρώ).

2) Αναθεώρηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, οργάνωση Χρήσεων Γης και λειτουργιών, σημειακές πολεοδομικές παρεμβάσεις Δήμου Ηλιούπολης (272.000€). Είχαμε καλούς Δημάρχους στην Ηλιούπολη, ανέφερε, που φρόντισαν για καλή ρυμοτομία στην Ανω και Κάτω Ηλιούπολη αλλά είναι πυκνοκατοικημένη η Αγία Μαρίνα και ο Αγιος Κωνσταντίνος και με την έλλειψη σύγχρονου Πολεοδομικού δεν μπορούμε να φτιάξουμε Έργα πνοής.

3) 600.000 Ευρώ για βελτιώσεις πεζοδρομίων και δημοτικών δρόμων κυρίως για πρόσβαση των ΑΜΕΑ.

4) Βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός στην Αριστογείτονος 3.500.000 ευρώ, τα έργα του οποίου ξεκινούν μέσα στο 2016

5) Αναμόρφωση των δρόμων περιξ σχολείων και παιδικών Χαρών ώστε να καταστούν ήπιας κυκλοφορίας (150.000 ευρώ).

 

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ Ή ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ.

Καθαριότητα.

- Προγραμματίζουμε επίσης την κατασκευή άλλων 6 υπόγειων κάδων αποριμμάτων, δεδομένου ότι η χωρητικότητα του καθενός απο αυτούς αντιστοιχεί σε 5 συμβατικούς πράσινους κάδους! Κι αυτό όπως καταλαβαίνετε, ανεβάζει την αισθητική αλλά και την καθαριότητα της πόλης.

- Ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της καθαριότητος με νέα αποριμματοφόρα κλπ με την μορφή του LEASING συνολικής δαπάνης 1.100.000 ευρώ, τα οποία θα εξοφληθούν σε 5 χρόνια, με μίσθωση 15.000 ευρώ μηνιαίως

- Επαναφορά του συστήματος κομποστοποίησης που είχε εισαγάγει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αλλά σε νέα βάση, με κριτήριο όποιοι έχουν κήπους θα λαβαίνουν τον σχετικό κάδο. Ηδη στον Δήμο μας τα κλαδιά δεν πετιούνται αλλά γίνονται λίπασμα.

 

Σχεδιασμός λοιπών Έργων

- ΧΑΛΙΚΑΚΙ . θα γίνει ένα σύγχρονο και χρηστικό πάρκο για τους κατοίκους, δαπάνης 

4,500.000 Ευρώ.

- ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. Το 1ο Γυμναστήριο Ηλιούπολης, θα αναβαθμισθεί 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ και σήμερα στείλαμε στην Περιφέρεια έτοιμες Μελέτες, ώστε αυτό να 

καταστεί λειτουργικότερο και οικονομικότερο.

 

ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ

Υπόγεια σήραγγα

Πήραμε πρωτοβουλία και διοργανώσαμε πρόσφατα σχετική Ημερίδα για  την Υπόγεια σύνδεση της λεωφόρου Βουλιαγμένης με την Περιφερειακή Υμηττού, για να ανασάνει η πόλη από την διαμπερή κυκλοφορία της ΑΛΙΜΟΥ-ΚΑΤΕΧΑΚΗ. Υπάρχουν Μελέτες Επιστημόνων και οικονομοτεχνικών κατά την οποία το Έργο δεν θα ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ και άλλα τόσα για τα παράπλευρα Έργα, ενώ η Δυτική Περιφερειακή Υμητού που θα ήταν προέκταση της Αττικής Οδού στα Νότια Προάστεια, θα στοίχιζε 1,4 δισεκατομμύρια, έργο που ήδη ματαιώθηκε. Το Έργο αυτό καθίσταται απολύτως αναγκαίο ενόψη και της Αξιοποίησης της Έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, διότι από πού θα διέρχονται τα χιλιάδες φορτηγά προς την Εθνική Οδό;

Πολιτιστικό Πολύκεντρο

Στην Πλατεία Παλαιών Πατρών Γερμανού (ΙΚΑ), σκεπτόμαστε την ανέγερση ήπιας μορφής (όχι πολλά μπετόν) σύγχρονου Κέντρου Τεχνών και Πολιτισμού, δαπάνης 4.000.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορούσε να προγραμματισθεί μέχρι τώρα, διότι ακριβώς δεν είχαμε Πολεοδομικό Σχέδιο με οριοθετημένες Χρήσεις Γης.

Κατεχάκη

Μέχρι να γίνει η υπόγεια σήραγγα που προανεφέρθηκε, σκοπεύουμε να φτιάξουμε αερογέφυρες για τους πεζούς, σε διάφορα σημεία της λεωφόρου. 

Γυμναστήρια

Σκεπτόμαστε την δημιουργία νέων δημοτικών Γυμναστηρίων με το μοντέρνο σύστημα του ΑΥΤΟΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ (όπως αυτό που τοποθετήθηκε στα Πολυκλαδικά)  που είναι εύκολη η κατασκευή τους και πολύ φθηνή καθότι είναι σαν μπαλόνι, από ειδικό πλαστικό.

 

ΣΗΜ. ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΕΡ Λ.Χ. Πολύ αισιόδοξος είναι ο κ Δήμαρχος, ότι σε 5 χρόνια θα έρθει το μετρό στην Αγία Μαρίνα, αφού σε κανένα δημοσιευμένο χάρτη δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Αλλωστε για την πρώτη φάση της Γραμμής 4 (το 1/3 του Εργου), σίγουρα θα χρειασθούν αρκετά χρόνια, από την προσεχή δημοπράτηση μέχρι  να βρεθεί μειοδότης, να εξασφαλισθούν κονδύλια, να διατρέξει ο  μετροπόντικας, να ξεχωρισθούν οι Αρχαιότητες , να τοποθετηθούν τα ηλεκτρομηχανολογικά και τέλος,  να τρέξουν οι συρμοί !

 

Τελευταία ανανέωση ( 13.02.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB