spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου PDF Εκτύπωση E-mail
  
06.02.18

symparastatis_3_eidiki6 Φεβρουαρίου Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018
Η ημέρα ασφαλούς διαδικτύου απευθύνεται σε όλους, σε παιδιά, σε νέους, σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επιχειρήσεις, οργανισμούς,  με στόχο να τους ενθαρρύνει να παίξουν το δικό τους ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν συνεχώς νέες προκλήσεις , είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο ποιες πληροφορίες «μοιράζομαι» στο διαδίκτυο και κυρίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν είμαστε συνδεδεμένοι «online»

Ιδιωτικότητα - Προσωπικά δεδομένα

 • Γνωρίζω ότι με τον όρο προσωπικά δεδομένα εννοούμε κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε φυσικό πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί. Προσέχω ποια προσωπικά μου δεδομένα μοιράζομαι στο διαδίκτυο και με ποιους.
 • Είναι σημαντικό να μη δημοσιοποιώ πληροφορίες με τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να με εντοπίσει στον πραγματικό κόσμο. Τέτοιες πληροφορίες είναι: ο τόπος διαμονής μου, κάποια φωτογραφία στην οποία φαίνεται το σπίτι μου, σε ποια μέρη συχνάζω κ.α.
 • Δεν «ανεβάζω» φωτογραφίες που αφορούν τρίτα πρόσωπα στο διαδίκτυο!
 • Θυμάμαι ότι όταν γράφω ή «ανεβάζω» κάτι στο διαδίκτυο (είτε σε κάποια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε κάποιο blog) είναι σαν να γράφω σε μια μεγάλη εφημερίδα!

Υπερβολική Ενασχόληση «ΕΘΙΣΜΟΣ»

 • Η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο (παιχνίδια, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει στον «εθισμό», στο σημείο δηλαδή εκείνο που κάποιος παραμελεί τα ενδιαφέροντά του και τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο!
 • Δεν παραμελώ τις υποχρεώσεις μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα ή τα ενδιαφέροντά μου προς χάρη του διαδικτύου!
 • Εγώ είμαι υπεύθυνος για τις αντιδράσεις μου και έτσι προσπαθώ να οριοθετώ από μόνος/μόνη το χρόνο παραμονής μου στο διαδίκτυο!
 • Εάν κάποιος φίλος μου παρουσιάζει τέτοια συμπεριφορά προσπαθώ να τον βοηθήσω! Του προτείνω να βγούμε, να παίξουμε, να μιλήσουμε και σε καμία περίπτωση δεν τον αποφεύγω ούτε τον εγκαταλείπω!

 Κριτική Σκέψη στο διαδίκτυο όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργεί περιεχόμενο .

 • Όταν αναζητούμε μια πληροφορία ελέγχουμε την αξιοπιστία του ιστοχώρου, την ιδιότητα του συγγραφέα, τις βιβλιογραφικές αναφορές, τη συχνότητα που ενημερώνεται ο συγκεκριμένος ιστοχώρος και σε κάθε περίπτωση τη διασταυρώνουμε με άλλες έγκυρες πηγές (π.χ. βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, καθηγητές κ.λπ.).
 • Αν εντοπίσουμε επικίνδυνο περιεχόμενο στο διαδίκτυο ή αν κάποιος μας στείλει ακατάλληλο περιεχόμενο τότε πρέπει άμεσα να μπλοκάρουμε την πρόσβαση αυτού του χρήστη, να το πούμε στους γονείς μας ή στους καθηγητές και να το αναφέρουμε στην υπηρεσία SafeLine.

Θυμάμαι ότι..

 • Δεν κοινοποιούμε ποτέ τους κωδικούς πρόσβασης μας σε κανέναν με ηλεκτρονικό τρόπο. Χρησιμοποιώ διαφορετικούς κωδικούς για κάθε σημαντικό λογαριασμό.
 • Είναι σημαντικό να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ποιους αποδεχόμαστε να γίνουν «φίλοι» και με ποιους μιλάμε στο Διαδίκτυο.
 • Είναι εύκολο στο Διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιός πραγματικά είναι. Ακόμα και αν έχουμε συχνή επικοινωνία με κάποιον και για πολύ καιρό και αισθανόμαστε ότι τον γνωρίζουμε καλά, θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε ποτέ, εάν κάποιος λέει την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Ακόμα και αν κάποιος μας δείξει τη φωτογραφία του, αυτή η φωτογραφία μπορεί να είναι ψεύτικη.

Βοήθησε και εσύ στη θετική όψη του διαδικτύου όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία με υπευθυνότητα με σεβασμό με κριτικό και δημιουργικό τρόπο. Δημιούργησε επικοινώνησε μοιράσουμε με σεβασμό ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από σένα

#SID2018 #SaferInternetDay
Γαβριήλ Αραμπατζής
Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB