spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ο “Κλεισθένης I” απομακρύνει τον συμπαραστάτη από τον δήμο, αποτέλεσμα σύγκλεισης συνεργασίας του δημοτικού συμβουλίου η εκλογή του; ή κομματικό ρουσφέτι 10-15 ατόμων.
Ο “Κλεισθένης I” απομακρύνει τον συμπαραστάτη από τον δήμο, αποτέλεσμα σύγκλεισης συνεργασίας του δημοτικού συμβουλίου η εκλογή του; ή κομματικό ρουσφέτι 10-15 ατόμων. PDF Εκτύπωση E-mail
  
04.06.18

poylakis_hlioypoliΗ Δημοτική Κίνηση «ΗΛΙΟΥ-πόλις, Ανθρώπινη πόλη» διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα το σχέδιο Νόμου «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι» που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και βασικός ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. Κώστας Πουλάκης. Το κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το προτεινόμενο σύστημα της Απλής Αναλογικής.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε όμως και στο θεσμό του συμπαραστάτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Συμπαραστάτης του Δημότη είναι ένας καλός θεσμός, είναι ευρωπαϊκός θεσμός, είναι κάτι σαν τον συνήγορο του πολίτη. Είχε προβλήματα και περπάτησε σε πολύ λίγους δήμους, οι περισσότεροι δήμοι - δημοτικά συμβούλια δεν μπόρεσαν να τον εκλέξουν επειδή νόμος έδινε το 60% του δημοτικού συμβουλίου στο πλειοψηφόντα δήμαρχο και του έλεγε βγάλε τον συμπαραστάτη με το 66% του δημοτικού συμβουλίου,  βρες ένα 6%παραπάνω και βγάλε συμπαραστάτη.


Επίσης δεν είχε κριτήρια, μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα να προτείνει ο δήμαρχος οποιονδήποτε ήθελε, είτε ήταν νομικός, είτε ήταν οικονομολόγος, είτε ήταν μαθηματικός, είτε είχε τελειώσει το γυμνάσιο, είτε είχε καφετέρια, είτε οτιδήποτε στον τόπο του, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως κομματικό ρουσφέτι σε πολλές περιπτώσεις, ο ίδιος ο θεσμός να τραυματιστεί από το τρόπο που είναι και η νομοθεσία. Επειδή θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός, ο οποίος πρέπει να πατήσει στα πόδια του, πρέπει να έχει νομικό ή οικονομικό πτυχίο, διότι πρέπει να κρίνει θέματα που έχουν σχέση με τη δημόσια διοίκηση, σχέση με τα οικονομικά, χρωστώ δεν χρωστώ, ανταποδοτικές υπηρεσίες και να μπορεί να τα χειρίζεται όλα αυτά και να νοιώθει και ο πολίτης ότι κάποιον έχει. Ο συμπαραστάτης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος δεν μπορεί να κατέβει για δήμαρχος για να μην φτιάχνει το πελατειακό του κράτος.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γαβριήλ Αραμπατζής, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ηλιούπολης και μέλος του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, ευχαρίστησε τη δημοτική παράταξη και τον επικεφαλής για την πρόσκληση και την δυνατότητα να τοποθετηθεί και να αναπτύξει τις θέσεις του Δικτύου.

«Έχουμε συναντήσει δύο φορές τον γενικό γραμματέα ως δίκτυο δημοτικών και περιφερειακών συμπαραστατών και είχαμε καταθέσει κάποιες προτάσεις, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε τι καλό μπορεί να προσφέρει αυτός ο θεσμός.  Από μόνοι μας συστήσαμε το Δίκτυο Συμπαραστατών για να έχουμε ένα σημείο αναφοράς  και να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές, είμαστε 33 συμπαραστάτες σε δήμους και 7 σε περιφέρειες, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πολλές και η αλήθεια είναι ότι δεν λειτουργεί ο θεσμός σε όλους τους δήμους.  Από τους 161 δήμους που έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν συμπαραστάτη  ( γιατί υπάρχει πληθυσμιακό κριτήριο άνω των 20000 κατοίκων) μέχρι και σήμερα το 46%, 74 δήμοι, δεν έχουν προκηρύξει τη θέση, οπότε δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν προχώρησε ο θεσμός, όταν δεν στηρίχτηκε ο θεσμός όπως θα έπρεπε. Είναι παράβαση καθήκοντος για τους δημάρχους που μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρύξει τη θέση του συμπαραστάτη.

Τώρα ερχόμαστε στα 2/3 ή το 66% του δημοτικού συμβουλίου  που απαιτείται για την εκλογή του συμπαραστάτη, δυο ή περισσότερες παρατάξεις πρέπει να συγκλίνουν σε κοινό πρόσωπο, στην ουσία η εκλογή του συμπαραστάτη ωθεί τις παρατάξεις σε συνεργασία και συνεννόηση.  Θεωρώ ότι είμαστε ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα δημοτικά συμβούλια με την απλή αναλογική ή τη συναίνεση. Μέχρι και σήμερα 54 δήμοι - δημοτικά συμβούλια δεν μπόρεσαν να εκλέξουν συμπαραστάτη, δεν βρέθηκε αυτό το επιπλέον 6%, τα δημοτικά συμβούλια δεν είναι ώριμα να υιοθετήσουν πρακτικές συναίνεσης ή δεν έχουν την αντίστοιχη κουλτούρα. Πολλές φορές "κατηγορηθήκαμε" ως συμπαραστάτες ότι κάνουμε αντιπολίτευση και άλλες φορές κατηγορηθήκαμε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης ότι είμαστε όργανο της διοίκησης. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα, ότι για ένα θεσμό που απαιτεί ένα 6% επιπλέον δεν έχουν βρεθεί συγκλίσεις, για τα σοβαρά θέματα που θα απασχολήσουν το δημοτικό συμβούλιο, πώς θα βρεθούν οι αναμενόμενες συγκλίσεις της τάξης του 15%,20% και 25%.

Θα αναφέρω μερικά σημεία σχετικά με τον "Κλεισθένη I", στα οποία είμαστε αντίθετοι και θα σας παραδώσω το ψήφισμα του δικτύου. Διαφωνούμε στην κατάργηση του θεσμού του συμπαραστάτη του Δημότη. Στο σχέδιο νόμου υπάρχει πρόταση για διαδημοτικό διαμεσολαβητή και όχι για  δημοτικό συμπαραστάτη.  Οι Διαμεσολαβητές θα είναι 58 σε όλη την Ελλάδα και όσο αφορά τον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής, θα έχει ένα διαμεσολαβητή ο Δήμος της Αθήνας και ένα διαμεσολαβητή διαδημοτικό η Ηλιούπολη, ο Βύρωνας, η Δάφνη-Υμηττός, η Καισαριανή και ο Δήμος Ζωγράφου.  Μάλιστα αυτός o διαδημοτικός διαμεσολαβητής δεν θα εκλέγεται από τα δημοτικά συμβούλια των δήμων αυτών, αλλά, από ένα εκλεκτορικό σώμα ( ΠΕΔΑ στην περίπτωση Αττικής) στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι, στην ουσία 10 με 15 άτομα το πολύ θα διορίσουν τους διαμεσολαβητές που θα έχουν να κάνουν με την Περιφέρεια Αττικής. Ο Διαδημοτικός Διαμεσολαβητής και το εκλεκτορικό σώμα θεωρούμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση και έρχεται σε αντίθεση με τα οριζόμενα στο άρθρο 102 του Συντάγματος όσον αφορά την εκλογή των τοπικών αρχών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει ο συμπαραστάτης, ακόμα και από τον συνήγορο του πολίτη είναι ότι ο συμπαραστάτης είναι μέσα στο δήμο, ακούει τον δημότη, συνομιλεί απευθείας με τις υπηρεσίες του δήμου για την επίλυση θεμάτων και  έχει φυσική παρουσία, κάτι που χάνεται με τον διαδημοτικό χαρακτήρα που θέλει να δώσει ο "Κλεισθένης I".

Τώρα όσον αφορά τα πτυχία και τα προσόντα πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, ο δήμαρχος ή αντιδήμαρχος τι πτυχία πρέπει να έχουν; Ο διαμεσολαβητής σύμφωνα με τον Κλεισθένη θα πρέπει να είναι απόφοιτος Νομικής ή Οικονομικής σχολής. Ο Μηχανικός πχ που εφαρμόζει νομοθεσία και έχει και γνώσεις από έργα, μελέτες τεχνικές με οικονομικά στοιχεία γιατί δεν μπορεί να είναι διαμεσολαβητής;  Θεωρούμε ότι τα προσόντα του άρθρου 152 αποκλείουν σημαντικές κατηγορίες επιστημόνων και αποφοίτων ανώτατων και ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.  Επίσης αποκλείονται τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, με την παράλειψη προβλέψεων για την προστασία της προϋφιστάμενης εργασιακής τους θέσης, σε αντίθεση με το ισχύον δίκαιο.  

Πιστεύουμε ότι μπορεί να βελτιωθεί ο θεσμός του συμπαραστάτη, για τους λόγους αυτούς ζητάμε την απόσυρση των σχετικών άρθρων του σχεδίου νόμου και προτείνουμε να λάβετε υπόψη το ψήφισμα του Δικτύου

 

Στη συνέχεια για το συγκεκριμένο θέμα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΕΣ. Κώστας Πουλάκης είπε: «Παρόλο που για μερικούς από εσάς μπορεί να ήταν εξειδικευμένο θέμα, θέλω να σάς πω ότι δεν έχουμε συνάντηση με τους συμπαραστάτες από τη στιγμή που ξεκίνησε και κατατέθηκε  ο "Κλεισθένης" και συζητάμε και υπάρχει η επιτροπή και ασχολούμαστε Δεν έχετε κάνει καμία συνάντηση με το υπουργείο για να πείτε αυτά που έχετε πει εδώ, εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό το θεσμό του συμπαραστάτη, έχουμε ασχοληθεί πάρα πολύ με όλους αυτούς τους προβληματισμούς που έβαλες και τις αντιθέσεις τις όποιες έχεις, μας έχουν απασχολήσει, έχουμε μία διαφορετική προσέγγιση, δεν θέλω να κουράσω άλλο, γιατί είναι μία πιο εξειδικευμένη συζήτηση. Όποτε θελήσετε, μέχρι να πάει στη Βουλή να σας απαντήσω για να μην κουράσουμε . Θα σας δεχτώ και θα σας απαντήσω για όλα αυτά που γίνονται για την ενίσχυση του συμπαραστάτη.  Όταν από τους 161 συμπαραστάτες έχουν εκλεγεί 40 αυτό, κάτι δείχνει και αυτό πάμε να διορθώσουμε. Ξέρετε καμιά φορά φτιάχνουμε θεσμούς και τους αφήνουμε έτσι, χωρίς στήριξη, εμείς θέλουμε να τον ενισχύσουμε, για αυτό βάζουμε να έχει πτυχίο, να είναι και εκτός επαγγέλματος, να μην βγαίνει σε κάθε Δήμο, να έχει όλους τους δήμους του νομού, για να μην εξαρτάται από ένα δήμαρχο, να βγαίνει από ένα σώμα και όχι από 10, 15 άτομα, οι δήμαρχοι δεν θα παίρνουν θέση σε αυτήν την εκλογή. Αν θέλετε συνάντηση, ζητήστε είμαστε πάντα εκεί.»

Τελευταία ανανέωση ( 29.06.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB