spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Τον Μάιο 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές
Τον Μάιο 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές PDF Εκτύπωση E-mail
  
11.07.18

ekloges_2012Την διενέργεια των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την Κυριακή 19 Μαΐου προτείνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μέσω τροπολογίας.
Με αυτήν την κίνηση οι βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου και ανακατεύουν για μια ακόμη φορά την τράπουλα διότι η ημερομηνία των εκλογών αποτελεί κομβικό σημείο του σχεδιασμού στρατηγικών και πολιτικών σχηματισμών. Το Δίκτυο Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών (το οποίο δεν εκλήθη κατά την συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής) είχε ενημερώσει σχετικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και είχε γίνει παρέμβαση από τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη Αττικής  Βασίλη Σωτηρόπουλο χαρακτηρίζοντας την παράταση θητείας αντισυνταγματική «Η παράταση της θητείας των τοπικών αρχών με νομοθετική ρύθμιση θα είναι αντίθετη στο άρθρο 102 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι ΟΤΑ εκλέγονται με ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισμένη χρονικά θητεία.» 

Κυρίαρχο θέμα στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» το προτεινόμενο σύστημα απλής αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις εθνικές εκλογές θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εθνικές που μπορεί να γίνουν με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020. Η ταυτόχρονη διενέργεια αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών και το στήσιμο διπλής κάλπης τον Μάιο του 2019, είναι μια πραγματική χαλαρή μέτρηση κοινής γνώμης που η κυβέρνηση θα έχει κάποιους μήνες να την διαχειριστεί. Οι οργισμένοι πολίτες θα μπουν στα παραβάν, θα μετατρέψουν την οργή τους σε ανώδυνη ψήφο Για την κυβέρνηση και θα εξέλθουν ως αναποφάσιστοι στην πορεία για τις εθνικές εκλογές, ενώ στην κάλπη των αυτοδιοικητικών η κυβέρνηση δεν θα έχει να χάσει απολύτως τίποτα, οι αντίπαλοί της είναι αυτοί που θα έχουν έναν ακόμη πονοκέφαλο και θα συγκρουστούν μεταξύ τους. Η απλή αναλογική και ο ορισμός αντιδημάρχων από παρατάξεις της μειοψηφίας που προβλέπεται στο νομοσχέδιο κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο επιβολής εσωτερικής πειθαρχίας και στην διαχείριση των ενδιαφερομένων για τους αυτοδιοικητικούς θώκους.

Με την επιλογή λοιπόν απομόνωσης των εθνικών εκλογών και μετάθεσης των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές,η κυβέρνηση καταφέρνει τρία πράγματα: να μην κριθεί αντισυνταγματικός ο "Κλεισθένης Ι", δίνει χωρίς άμεσο κόστος βήμα εκτόνωσης στους πολίτες, ενισχύει τις διασπαστικές κινήσεις στα αντίπαλα στρατόπεδα τα όποια τα οδηγεί και σε μεταξύ τους συγκρούσεις.  

Αραμπατζής Γαβριήλ

Τελευταία ανανέωση ( 11.09.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB