spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- ΜΙΣΘΩΤΟΙ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ PDF Εκτύπωση E-mail
  
19.11.19

του Ραβάνη Κων/νου- Σύμβουλου Επιχειρήσεων

neo_forologiko_19 Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 έληξε η προθεσμία διαβούλευσης του πολύ-αναμενομένου νέου φορολογικού νομοσχέδιου (χάριν συντομίας, Φ.Ν.)
Το Υπουργείο Οικονομικών ακολουθώντας από ότι φαίνεται τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δεσμεύσεις για αλλαγή του κλίματος της αγοράς,  προχωρά σε γενικά μέτρα ελάφρυνσης προς τους Φορολογούμενος και τις Επιχειρήσεις, με πρόσημο αναπτυξιακό. Μπορούμε να συζητούμε πλέον, για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο από την έναρξη της κρίσης (μνημονιακή περίοδος) που δεν εμπεριέχει αυξήσεις φόρων.
Στο παρόν άρθρο θα εξεταστεί συνοπτικά η επιρροή των επικείμενων αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος κυρίως των Μισθωτών αλλά και των Συνταξιούχων φορολογούμενων, που αποτελούν μεγάλο μερίδιο της κοινωνίας.
Ακολουθούν πίνακες με παραδείγματα για τα εισοδήματα μέχρι τα €50.000 και πως αυτά μεταβάλλονται μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών φορολογίας και του αφορολόγητου.

neo_forologiko_10_1

 

Όπως διακρίνεται σε όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων του παραδείγματος, το εισόδημα μετά φόρων είτε παραμένει σταθερό (μηδενική πραγματική αύξηση) είτε αυξάνεται από 17-380€ ετησίως. Η μεταβολή είναι μεγαλύτερη για όσους έχουν άνω των τεσσάρων τέκνα, καθόσον στις περιπτώσεις αυτές κάθε επόμενο τέκνο προσαυξάνει το αφορολόγητο κατά 220€ και παράλληλα δεν εφαρμόζεται η μείωση του αφορολόγητου.

Επιπρόσθετα της απομείωσης των συντελεστών φορολόγησης και του αφορολόγητου, με το Φ.Ν. νομοθετούνται μέτρα που δύνανται να αυξήσουν περαιτέρω το εισόδημα των εργαζομένων σε κάποιες των περιπτώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη για φορολόγηση των ανείσπρακτων δεδουλευμένων αποδοχών του παρελθόντος στο φορολογικό έτος που ανάγονται. Με το ισχύον καθεστώς, εάν ένας εργοδότης δεν καταβάλλει αποδοχές σε ένα έτος, σύνηθες μέσα στην κρίση και τελικά τις καταβάλλει σε επόμενο έτος, αυτές φορολογούνται συν αθροιζόμενες με τις αποδοχές του έτους καταβολής.

Πχ. Αποδοχές 2019:10.000€ Αποδοχές 2020: 10.000€, φορολογούμενος άνευ προστατευόμενων τέκνων. Αν στο 2018 λόγω δυσκολιών ο εργοδότης δεν κατέβαλλε αποδοχές και στο 2019 τις εξοφλήσει παράλληλα με τις αποδοχές του τρέχοντος έτους, με τον ισχύοντα νόμο ο συνολικός φόρος είναι 2.500€ ενώ με την ρύθμιση στο Φ.Ν. ο φόρος που θα πληρωθεί στα έτη αναγωγής είναι συνολικά 600€.

Επίσης, με το Φ.Ν. δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να χορηγούν προς τους εργαζόμενους υπό μορφή παροχής σε είδος 300€/έτος αφορολόγητα. Πχ. Μπορεί ένας εργοδότης να χορηγήσει δωροεπιταγές στους εργαζόμενους μέχρι 300€/έτος σε κάθε εργαζόμενο αφορολόγητα. Η χορήγηση αυτή είναι ανεξάρτητη της υπάρχουσας πρόβλεψης χορήγησης διατακτικών σίτισης έως 6€/ημέρα (132€/μήνα) που ισχύει σήμερα, δεν μεταβλήθηκε με το Φ.Ν. και είναι αφορολόγητη.

Στο Φ.Ν. τα οχήματα που παραχωρούνται στους εργαζόμενους καθαρά για επαγγελματική χρήση εξαιρούνται φορολογίας εφόσον η Λιανική Τιμή Προ Φόρων ξεπερνάει τα €17.000 από €12.000 που ισχύει σήμερα.  Τα λοιπά χορηγούμενα οχήματα προς τους εργαζομένους θεωρούνται παροχή σε είδος και φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία ανάλογα με την ΛΤΠΦ κατά τα ισχύοντα και με τον τρέχοντα νόμο. Σημαντική εξαίρεση φορολόγησης στο Φ.Ν. προβλέπεται για την παροχή οικολογικών οχημάτων έως 50 gCO2/Km εφόσον αυτά απαλλάσσονται πλήρως φορολογίας στους εργαζόμενους που θα τους χορηγηθούν.

Επιπρόσθετα στα πλαίσια της οικολογικής προσέγγισης του Φ.Ν. δίνεται κίνητρο στις Επιχειρήσεις για την χορήγηση προς τους εργαζόμενους μηνιαίων ή ετήσιων καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι οποίες εξίσου δεν χαρακτηρίζονται ως εισόδημα για τον εργαζόμενο και είναι αφορολόγητες.

Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί από τους Μισθωτούς και Συνταξιούχους κάτω των 70 ετών στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών (πιστωτική-χρεωστική κάρτα, εμβάσματα) για τις συναλλαγές εξόφλησης προσωπικών δαπανών, καθότι θα πρέπει αυτές, πλην εξαιρέσεων και μέχρι του ποσού των €20.000, να ξεπερνούν το 30% του πραγματικού εισοδήματος τους. Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης. Η μη κάλυψη του ορίου φορολογείται με ποσοστό 22% επί του ποσού της θετικής διαφοράς απαιτούμενου ποσού χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και μη καλυφθέντος ποσού.

Πχ. Μισθωτός Πραγματικό εισόδημα 20.000€, συλλεχθέν ποσό από χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών 2000€, απαιτούμενο ποσό 6000€. Φορολόγηση: 6000-2000=4000*22%=880€.

Εν αναμονή λοιπόν της τελικής μορφής που θα λάβει το Φ.Ν. μετά την διαβούλευση του και την ψήφιση τού τις επόμενες ημέρες από την Βουλή των Ελλήνων.

-Το παρόν άρθρο αποτελεί σύντομη φορολογική ενημέρωση. Για λήψη αποφάσεων επί φορολογικών θεμάτων, συνίσταται η επικοινωνία με τον συνεργαζόμενό σας Φοροτεχνικό Σύμβουλο.-

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB