spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που αφορά τις οικοδομικές εργασίες στον Προφήτη Ηλία PDF Εκτύπωση E-mail
  
26.11.19

 Τελευταία  εξέλιξη  στην θέμα που έχει προκύψει με το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία είναι η κλιμάκωση των αντιδράσεων απο θεσμικούς φορείς. Πιο συγκεκριμένα η βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου μαζί με άλλους  βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ , κατέθεσαν ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου ,  ζητώντας εξηγήσεις αλλά και παύση των εργασιών.

 

Οι αντιδράσεις γύρω από τις αυθαιρεσίες στον προφήτη Ηλία κλιμακώνονται  με τον Δήμο, τους πολίτες αλλά και βουλευτές του Νότιου τομέα της Β' Αθηνών να σχεδιάζουν εκ νέου κινητοποιήσεις στο σημείο των εργασιών.

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς :
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παιδείας και Θρησκευμάτων

Προστασίας του Πολίτη

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Eσωτερικών

 

Θέμα: Παράνομες οικοδομικές εργασίες εντός της προστατευόμενης περιοχής του Υμηττού


Σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, κατόπιν καταγγελιών της Επιτροπής Πολιτών για την Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στον Υμηττό, ένα μικρό ξωκλήσι του Υμηττού, πάνω από την Ηλιούπολη, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, επεκτείνεται και μετατρέπεται σε νέα μεγαλύτερη εκκλησία, παρά την ισχύουσα απαγόρευση εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην Α΄ και Β' Ζώνη προστασίας Υμηττού, οι οποίες είναι κηρυγμένες δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, χτισμένο την δεκαετία του ΄50, έγιναν οικοδομικές εργασίες ανασύστασης και επέκτασης και ουσιαστικά χτίζεται μια καινούργια μεγαλύτερη εκκλησία, γύρω από το εκκλησάκι, το οποίο, προς το παρόν διατηρείται εσωτερικά, περικλειόμενο από τη νέα επιχειρούμενη κατασκευή. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν κατά τους θερινούς μήνες, στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής και πρώτης μετεκλογικής περιόδου. Στην περιοχή έχουν υπάρξει περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και στο παρελθόν (δημιουργία αναψυκτήριου δίπλα στο εξωκλήσι, δημιουργία μικρού αυτοσχέδιου πάρκινγκ, δημιουργία περιβαλλοντικού κέντρου πριν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές), οι οποίες έχουν, επίσης, προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους πολιτών που υπερασπίζονται τον δασικό χαρακτήρα του βουνού με αποτέλεσμα πλέον το αναψυκτήριο να μη λειτουργεί και ο Δήμος Ηλιούπολης να έχει τοποθετήσει απαγορευτική μπάρα διέλευσης αυτοκινήτων στην είσοδο του μικρού δρόμου που οδηγούσε στο αυτοσχέδιο πάρκινγκ.
Μετά τις αντιδράσεις των πολιτών αναφορικά με το χτίσιμο νέας εκκλησίας, που θα αντικαταστήσει το παλαιό ξωκκλήσι, το Δασαρχείο, με μεγάλη καθυστέρηση, παρενέβη και επέβαλε άρση οικοδομικών εργασιών. Επιπλέον, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης, διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τότε εργασίες δεν είχαν καμμιά νόμιμη αδειοδότηση, παρ' όλους τους ισχυρισμούς του ιερέα που λειτουργεί το ξωκλήσι. Όμως, παρά την απόφαση του Δασαρχείου, πολίτες ισχυρίζονται ότι οι εργασίες οικοδόμησης της εκκλησίας συνεχίζονται.
Επειδή δεν επιτρέπονται οικοδομικές εργασίες στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σύμφωνα με την από 30.9.2019 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας», που δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμ. 145 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με την οποία παρατάθηκε, εκ νέου, η αναστολή της έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας, που ορίζεται στην υπ' αριθμόν 40399/29.9.2017 απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Α.Α.Π. 229), όπως αυτή είχε επίσης παραταθεί με την υπ' αριθμόν ΥΠΕΝ/ ΔΝΕΠ/60327/3187/1.10.2018 όμοια απόφαση (Α.Α.Π. 213). Η νέα παράταση ισχύει για ένα (1) επιπλέον έτος, δηλαδή μέχρι 1/1/2020 και απαγορεύει τις οικοδομικές εργασίες στον ορεινό όγκο του Υμηττού.
Επειδή, η αυθαιρεσία στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, αλλά και γενικότερα στον προστατευόμενο δασικό χώρο του Υμηττού δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή, από τους αρμόδιους φορείς.
Επειδή οι οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ουσιαστικά οδηγούν στην οικοδόμηση μιας νέας μεγάλης εκκλησίας, στη θέση του παλαιού μικρού ναού, οικοδόμηση που αν ολοκληρωθεί, θα δημιουργήσει νέες ανάγκες μαζικής πρόσβασης και στάθμευσης αυτοκινήτων, γεγονός που θα επιφέρει νέα μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση στον δασικό χώρο του Υμηττού.
Επειδή η παρέμβαση του Δασαρχείου άργησε υπερβολικά και έγινε κατόπιν καταγγελιών κατοίκων, παρά το γεγονός ότι η απόπειρα οικοδόμησης της νέας εκκλησίας συνέβη στους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο κατά την οποία, θεωρητικά υπάρχει αυξημένος έλεγχος του δασικού χώρου στον Υμηττό, εξαιτίας του αυξημένου εποχιακού κινδύνου για πυρκαγιά.
Επειδή σε μικρή απόσταση από το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και εντός του αστικού ιστού υπάρχουν δυο μεγάλες εκκλησίες, οι Αγ. Ανάργυροι και η Αγ. Μαύρα, οι οποίες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες εκκλησιασμού των πιστών της περιοχής.

Ερωτώνται οι κύριοι κ.κ. Υπουργοί:
1.Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει πλήρη διακοπή κάθε εργασίας τόσον εξωτερικά, όσο και εσωτερικά του νέου οικοδομήματος;

2.Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει έλεγχος της νομιμότητας τόσο της άδειας όσο και των οικοδομικών εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και για απόδοση ευθυνών σε υπεύθυνους ενδεχόμενων παρανομιών;
3.Έχουν ενημερωθεί οι Επιθεωρητές του ΥΠΕΝ; Αν ναι ποιο είναι το πόρισμά τους; Αν όχι, σκοπεύετε να καλέσετε τους επιθεωρητές να ελέγξουν το εν λόγω ακίνητο;
4.Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει άμεση κατεδάφιση της αυθαίρετης και παράνομης υπερκατασκευής;
5.Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει κήρυξη του παλαιού ναού σαν διατηρητέου Θρησκευτικού και Πολιτισμικού μνημείου;
6.Σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να υπάρξει έλεγχος προς τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους λειτουργούς τους, για την νομιμότητα των μέχρι τώρα ενεργειών ή των παραλείψεών τους; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό; Πότε θα ανακοινωθεί, ώστε να υπάρξει διαβούλευση με φορείς, πολίτες . ενδιαφερομένους , ώστε , στη συνέχεια οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συντάξουν σχέδιο Π.Δ., που θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Χρηστίδου Ραλλία
Καφαντάρη Χαρούλα( Χαρά)
Αλεξιάδης Τρύφων
Βασιλικός Βασίλειος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεικόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Παπαδόπουλος Αθανάσιος ( Σάκης)
Πολάκης Παύλος
Φάμελλος Σωκράτης

Τελευταία ανανέωση ( 26.11.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB