spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Δώρο Χριστουγέννων- Καταβολή έως 21/12/2019 του Κων/νου Ραβάνη - Συμβ/λου Επιχ/σεων
Δώρο Χριστουγέννων- Καταβολή έως 21/12/2019 του Κων/νου Ραβάνη - Συμβ/λου Επιχ/σεων PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.12.19

dwro_xristougennvnΌπως κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένουν αυτές τις ημέρες να λάβουν το Δώρο Χριστουγέννων, το οποίο αποτελεί και τον λεγόμενο 14ο μισθό.

Το Δ.Χ. καταβάλλεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Φέτος λόγω του ότι η ημερομηνία καταβολής πέφτει εντός Σαββατοκύριακου, πολλές επιχειρήσεις 5νθήμερης εργασίας έχουν ήδη προχωρήσει στην καταβολή του νωρίτερα. Για τον υπολογισμό του Δ.Χ.  λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος εργασίας, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό και ο χρόνος απασχόλησης.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δ.Χ. αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, καθότι στην υπόλοιπη περίοδο του έτους υπολογίζεται αντίστοιχα το Δώρο Πάσχα. Εάν ένας εργαζόμενος έχει απασχοληθεί όλη την χρονική περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι 31η Δεκεμβρίου δικαιούνται πλήρες Δ.Χ.
Το πλήρες Δ.Χ. ισούται με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, προσαυξημένα κατά 4.1666% για τους μισθωτούς ή 4.3333% για τους ημερομίσθιους, λόγω επιδόματος αδείας.
Σε όσους από τους εργαζόμενους η σχέση τους με τον εργοδότη δεν κράτησε όλο το χρονικό διάστημα αλλά μικρότερο εντός της περιόδου υπολογισμού του δώρου, δικαιούνται να λάβουν αναλογία σύμφωνα με την χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.


Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής:

2/25 του μηνιαίου μισθού (μισθωτοί) ή 2 ημερομίσθια (ημερομίσθιοι) κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Οι εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται δώρου ανάλογο του κλάσμα του.

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι υποχρεωτική . Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Καλές γιορτές με υγεία σε όλους.

-Το παρόν άρθρο αποτελεί σύντομη φορολογική/εργατική ενημέρωση. Για λήψη αποφάσεων επί φορολογικών/εργατικών θεμάτων, συνίσταται η επικοινωνία με τον συνεργαζόμενό σας Φοροτεχνικό Σύμβουλο.-

Τελευταία ανανέωση ( 20.12.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB