spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Μόνο θλίψη για τον χαμό του τεράστιου Θάνου Μικρούτσικου.
Μόνο θλίψη για τον χαμό του τεράστιου Θάνου Μικρούτσικου. PDF Εκτύπωση E-mail
  
28.12.19

 Μόνο θλίψη για τον χαμό του τεράστιου Θάνου Μικρούτσικου. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατό του. Πότε θα γίνει η πολιτική κηδεία του μουσικοσυνθέτη. Η ζωή, τα τραγούδια και η πορεία που σημάδεψε για πάντα αυτόν τον τόπο.

Συγκλονισμένοι είναι οι πάντες στην είδηση πως από το απόγευμα του Σαββάτου, ο Θάνος Μικρούτσικος δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.Χάθηκε στις "γραμμές των οριζόντων" και πλέον θα τα... λέει με τον αγαπημένο του Νίκο Καββαδία, μελετώντας τον μπούσουλα που στρέφει "καρτίνι με καρτίνι".

Άσχετα από την μουσική/πολιτική τοποθέτηση και προτίμηση του καθενός, ο Θάνος Μικρούτσικος υπήρξε ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς που έχει δει αυτός ο τόπος, που σφράγισε με τα τραγούδια του την ιστορία αυτής της χώρας.

Στην είδηση του χαμού του όλα τα κόμματα, η υπουργός Πολιτισμού, προσωπικότητες έσπευσαν να αποχαιρετήσουν τον μοναδικό καλλιτέχνη που με το φευγιό του μας έκανε πολύ φτωχότερους.


Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου στις 14:30 στο 1ο Νεκροταφείο.

Ο Θάνος Μικρούτσικός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία , αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Έχει γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του κινείται στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού συνθέτοντας εκατοντάδες τραγούδια σε κείμενα ελλήνων και ξένων ποιητών.

Το όνομα του Θάνου Μικρούτσικου έγινε συνώνυμο με την μελοποίηση του Νίκου Καββαδία και το πολιτικό τραγούδι, με κορυφαία έργα το "Σταυρός του Νότου", "Γραμμές των Οριζόντων", "Καντάτα για τη Μακρόνησο" και άλλα.Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και Cd συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, κ.α.

Έχει γράψει μουσική για 100 περίπου θεατρικά έργα. Δεκαπέντε παραγωγές του αρχαίου δράματος (Επίδαυρος- Ηρώδειο) και δεκαέξι παραγωγές στο εξωτερικό (Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία κ.α)

Έχει σκηνοθετήσει τρία έργα στον χώρο του μουσικού θεάτρου.

Φυσικά τον Θάνο Μικρούτσικο δεν θα μπορούσε να μην τον αποχαιρετήσει το ΚΚΕ, το κόμμα που τον εξέφραζε και με το οποίο πορεύτηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Σε μια συγκινητική ανακοίνωση, το ΚΚΕ ανέφερε πως "με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο. Φαίνεται αβάστακτο, να μάθουμε να ζούμε, χωρίς εκείνον στη σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ' όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατειά καλλιεργημένος διανοητής. "Οι δημιουργοί δεν γεννιούνται, δημιουργούνται" καθώς ο ίδιος έλεγε.

Εχθρός της συνήθειας, της επανάπαυσης και της παραίτησης, αυτός ο γενναίος μαχητής της ζωής, μας καλούσε και με το παράδειγμά του να διεκδικούμε το ακατόρθωτο, να μη φοβόμαστε τον χορό "στο φτερό του καρχαρία", αν θέλουμε να νικήσουμε κάθε καταναγκασμό, κοινωνικό ή φυσικό, ακόμη και τον θάνατο.

"Με τη μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του", έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου. Η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

 

«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία» ... στη μάχη με το αδύνατο, μέχρι το τέλος. Ήταν ο ίδιος , ο στίχος του Καββαδία. Τραγουδήθηκε , αγαπήθηκε και πάλεψε. Μάχιμος και δημιουργικός συνθέτης της γενιάς του. Αφιερώθηκε και προσέφερε όχι μόνο στο τραγούδι, αλλά συνολικά στον ελληνικό πολιτισμό και στον δημόσιο βίο.

Καλό ταξίδι Θάνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» , δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, για το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

 

Τελευταία ανανέωση ( 28.12.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB