spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Υπέρβαση Μητσοτάκη με την επιλογή μιας διακεκριμένης δικαστικού PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.01.20

 Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον πρωθυπουργό για υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν είναι κάτι που έγινε στην τύχη. Το αντίθετο. Η κα Σακελλαροπούλου είναι μεν ένα μη πολιτικό πρόσωπο ,αλλά είναι ένα πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ , αφού είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έτσι φέρνει σε δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το ΚΙΝΑΛ καθώς δεν προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και άρα δεν είναι μια κομματική επιλογή. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει την κα Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα της χώρας χαρακτηρίζεται ως υπέρβαση του πρωθυπουργού που επέλεξε έναν άνθρωπο του κέντρου, έναν άνθρωπο που είχε επιλεγεί ομόφωνα από τον ΣΥΡΙΖΑ για την θέση του Προέδρου του ΣτΕ και έτσι έναν άνθρωπο που δύσκολα θα μπορέσει να καταψηφίσει.

Η επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της χώρας, μιας διακεκριμένης γυναίκας στον τομέα της, είναι μια επιλογή ενωτική, υπερκομματική, προοδευτική.

Αν δει κανείς το βιογραφικό της κας Σακελλαροπούλου θα διαπιστώσει εκτός από τις βαθιές της γνώσεις στη νομική, θα δει ότι συνέδεσε το όνομά της με μεγάλες υποθέσεις, καθώς, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων και άλλα.

Ο τρόπος επίσης που παρουσίασε την επιλογή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει την εκτίμηση που τρέφει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στο πρόσωπό της. Εντύπωση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός έκανε μικρή αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην θητεία του.

 

 Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές «μέχρι σήμερα έχει καταγράψει και μια άλλη πρωτιά: είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια επιλογή από το μέλλον και συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση».

Όπως σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές είναι μια επιλογή:

- Ενωτική. Επελέγη με βάση την επαγγελματική και την πολιτική συμπεριφορά της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.

- Προοδευτική. Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή, που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

-Αξιοκρατική. Με την απόφασή του, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα.

"Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός, με την επιλογή του αφήνει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή.

Και η επιλογή ενός νέου προσώπου και μάλιστα γυναίκας σε αυτή τη θέση, είναι μια από τις λίγες κινήσεις με τόσο έντονο συμβολισμό. Γιατί, η νέα Πρόεδρος συμβολίζει τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα", καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

ΠΗΓΗ: newsit.gr

Τελευταία ανανέωση ( 17.01.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB