spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Τελευταία Νέα
Τελευταία Νέα
Στηρίζουμε και ψωνίζουμε από την τοπική αγορά της Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
21.12.20

click_away_ipolipoutheloΗ μέθοδος click away έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας μετα την κοινή υπουργική απόφαση, ώστε να «ανασάνουν» -έστω και λίγο- τα καταστήματα ενόψει των εορτών που πλησιάζουν. Βέβαια, η μέθοδος δεν έχει «αγκαλιαστεί» πολύ από τους καταναλωτές και οι επαγγελματίες με την σειρά τους έχουν χαρακτηρίσει «δυσνόητη» την διαδικασία για τα μικρομεσαία καταστήματα της πόλης που ως επί το πλείστον δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Ηλιούπολης «Είναι αδύνατο να δουλέψουν οι μικρές επιχειρήσεις με αυτή τη μέθοδο, όταν δεν την έχουν εφαρμόσει ποτέ ξανά στο παρελθόν»Ως παράταξη πήραμε την πρωτοβουλία να στηρίξουμε σε αυτήν την πρωτόγνωρη κατάσταση τα καταστήματα, δημιουργώντας μια ομαδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όνομα «Click Away - Στηρίζουμε και ψωνίζουμε από την τοπική αγορά της Ηλιούπολης».

https://www.facebook.com/groups/2032618300206963

Με αυτόν το τρόπο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να έρθουν κοντά στους καταναλωτές και τους καταναλωτές να έρθουν κοντά στις επιχειρήσεις της πόλης μας.Μπορεί όποιο κατάστημα της πόλης θέλει να δώσει τα στοιχεία της επικοινωνίας του ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές με την μέθοδο click away.

Λίγα λόγια για το "click away" 

https://www.facebook.com/groups/2032618300206963/permalink/2032655936869866/

"Click away" τι πρέπει να προσέχει ένας καταστηματάρχης/έμπορος. 

https://www.facebook.com/groups/2032618300206963/permalink/2032658243536302/

 

Για τη δημοτική παράταξη "Η Πόλη που θέλω"

   Ο επικεφαλής Γαβριήλ Αραμπατζής

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.20 )
 
Δημόσιες προσκλήσεις του Δήμου Ηλιούπολης αλλά μόνο για......πολύ γρήγορα αντανακλαστικά! PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.12.20

apofΣτην συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης ο δήμαρχος υπερθεμάτισε του γεγονότος ότι ο Δήμος Ηλιούπολης είναι ίσως ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που στα πλαίσια της διαφάνειας ,ακόμα και όταν πρόκειται για απ'ευθείας αναθέσεις , εκδίδει  δημόσια πρόσκληση.  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1, εδ. 31 του ν. 4412/2016, ως απευθείας ανάθεση νοείται η διαδικασία ανάθεσης χωρίς εκ των προτέρων δημοσιότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς αναθέτουν σύμβαση στο φορέα της επιλογής τους, κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς. Συνεπώς, οι αναθέτουσες αρχές/αναθέτοντες φορείς έχουν την ευχέρεια να απευθύνονται σε συγκεκριμένους οικονομικούς φορείς της επιλογής τους. Περαιτέρω, η ευχέρεια αυτή δεν αποκλείει την πιθανότητα άλλος οικονομικός φορέας να υποβάλει προσφορά στο πλαίσιο της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης. Στην περίπτωση αυτή, η αναθέτουσα αρχή/αναθέτων φορέας θα πρέπει να εξετάσει και την εν λόγω προσφορά.

Η διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης έχει θεσπίσει ως πρακτική την ανάρτηση ανακοινώσεων στον ιστότοπο του Δήμου, με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να προβεί σε απ'ευθείας αναθέσεις έργων ,προμήθειας ή λήψης υπηρεσιών από τρίτους . Όμως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Πιο συγκεκεριμένα, μόνο για το χρονικό διάστημα από 1 Δεκεμβρίου εώς 22 Δεκεμβρίου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του Δήμου είκοσι (22) ανακοινώσεις - προσκλήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απ'ευθείας ανάθεση για προμήθειες ή λήψη υπηρεσιών ύψους  327.129,33 ευρώ.

Μάλιστα οι 16 από αυτές αναρτήθηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες . Να επισημάνουμε ότι για όλο τον Νοέμβριο 2020 αναρτήθηκαν 14 ενώ για το έτος 2020 μέχρι σήμερα φτάνουν τις 81.   

Τελευταία ανανέωση ( 23.12.20 )
Διαβάστε περισσότερα...
 
Αυτή είναι η ημερομηνία στόχος για το άνοιγμα των σχολείων PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.12.20

 Σταματούν σε λίγες μέρες τα μαθήματα από απόσταση στα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που ζητά απάντηση, είναι πότε θα ξαναχτυπήσει το κουδούνι στις σχολικές μονάδες.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στο MEGA, ανέφερε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα σχολεία αμέσως μετά τις γιορτές, στις 8 Ιανουαρίου.

Πορευόμαστε με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Θα ζητήσουμε να μας υποδείξουν τη σύστασή τους βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, μία εβδομάδα νωρίτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεραμέως αναγνώρισε ότι η φετινή χρονιά ενέχει μία αναστάτωση για όλους τους μαθητές και κυρίως για όσους προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Μόλις ανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε πως έχει προχωρήσει η ύλη και θα εξετάσουμε εάν χρειάζεται οποιαδήποτε προσαρμογή σε κάθε πτυχή της εκπαίδευσης» τόνισε.

 

ΠΗΓΗ

 

Τελευταία ανανέωση ( 20.12.20 )
 
Άλλα 85 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι δήμοι της χώρας από το ΥΠΕΣ - 552.626,69 ευρώ στο Δήμο Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.12.20

   Νέα ενίσχυση συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ στους 332 δήμους της χώρας ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών.

 Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2020 η Αυτοδιοίκηση έλαβε πρόσθετη χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει έκτακτες ανάγκες, οι περισσότερες εκ των οποίων δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά και για να καλύψει απώλεια εσόδων από δημοτικά τέλη που με αποφάσεις του υπουργείου Εσωτερικών δεν εισπράχθηκαν λόγω της πρώτης και της δεύτερης καραντίνας από καταστηματάρχες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές, καθώς και από κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και για πληρωμή τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων.

Επί πλέον πρέπει να υπολογισθούν και 150 εκατ. ευρώ, που προκύπτουν ως πρόσθετα, σταθερά, ετήσια έσοδα της Αυτοδιοίκησης από τη ρύθμιση των αδήλωτων τετραγωνικών, που απάλλαξε τρία εκατομμύρια πολίτες από τέλη και πρόστιμα ύψους 1,5 δις ευρώ, για τα περίπου 70 εκατομμύρια τετραγωνικά που δεν είχαν δηλωθεί.

Αθροιστικά, δηλαδή, η Αυτοδιοίκηση έχει λάβει λόγω των αποφάσεων του υπουργείου Εσωτερικών επιπλέον ποσά της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

 

Σύμφωνα με τον πίνακα με τα διανεμόμενα ποσά ανα δήμο ,ο Δήμος Ηλιούπολης θα λάβει το ποσό  των 525.626,69.

Τελευταία ανανέωση ( 20.12.20 )
 
Ασφυκτικό lockdown σε τρείς δήμους της Δ.Αττικής. PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.12.20

 Το… πάτησε η κυβέρνηση για Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα. Κλειστά κομμωτήρια, εκκλησίες και λαϊκές. Ούτε με click away το λιανεμπόριο. Συνεχή rapid test και δωρεάν μάσκες. Δείτε όλα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως για τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας, αποφασίζεται:

Πρώτον, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο (σ.σ. οι οποίοι θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη).

Δεύτερον, αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (ακόμα και το click away), των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Τρίτον, αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών κάθε δόγματος εκτός των εξόδιων ακολουθιών (κι αυτές με όχι πάνω από 10 άτομα) αλλά και η αναστολή ελεύθερης πρόσβασης σε ναούς για ατομική προσευχή και η τέλεση όλων των εκκλησιαστικών λειτουργιών μόνο με παρουσία κληρικών.

Τέταρτον, αποφασίζεται η μαζική εφαρμογή ελέγχων στον πληθυσμό των εν λόγω περιοχών με χρήση rapid test και με καθετοποιημένη σε βάθος ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των στενών επαφών αυτών. Ιδιαίτερη έμφαση των παραπάνω ελέγχων θα δοθεί στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Άνω και κάτω Φούσα, Γκοριτσά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και της Μάνδρας.

Πέμπτον, αποφασίζεται η εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων της περιοχής από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ, και των Ενόπλεων Δυνάμεων. Ενθαρρύνουμε και συστήνουμε στις επιχειρήσεις ελέγχους προσωπικού με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους και για την διενέργεια των περιοδικών αυτών ελέγχων θα ακολουθηθεί το μοντέλο 0-5-10 δηλαδή ο έλεγχος την πρώτη, την πέμπτη και την δέκατη μέρα.

Έκτον, αποφασίζεται μοριακός έλεγχος κάθε 5 μέρες στους εργαζόμενους όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων των περιοχών αυτών.

Έβδομον, αποφασίζεται η μαζική διανομή προστατευτικών μασκών, με μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όγδοον, αποφασίζεται η απομόνωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, σε χώρους και δομές που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για αυτό το σκοπό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ειδικά σε περιπτώσεις που η κατ’ οίκον απομόνωση δεν κρίνεται εφικτή και εγκυμονεί κινδύνους για άλλα μέλη της οικογένειας.

Ένατον, αποφασίζεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λαϊκών αγορών στους δήμους αυτούς καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση rapid test σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.

Επίσης αποφασίζουμε εκστρατείες ενημέρωσης στις περιοχές αυτές. Τέλος, αποφασίζεται η εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.

Τα μέτρα θα ισχύουν από την Παρασκευή, 18.12.2020, στις 06.00 το πρωί και για επτά μέρες. Στην συνέχεια η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα αποφασιστεί είτε η συνέχιση, είτε η άρση των συγκεκριμένων μέτρων.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 17.12.20 )
 
Μείωση ενοικίου κατά 80% - Ποιοί είναι οι δικαιούχοι. PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.12.20
 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε πως μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Επειδή έχω ευθύνη να αφουγκράζομαι την ανησυχία της αγοράς, θα ήθελα σήμερα να ανακοινώσω ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης, για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για αυτές που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους μειώνεται το ενοίκιο για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κατά 80%.  Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόνο το 20% του ενοικίου. Ταυτόχρονα η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μέτρο του click away με το οποίο λειτουργεί το λιανεμπόριο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάθε προσπάθεια να το στηρίξει, ρωτώντας μάλιστα ποια εναλλακτική έχει η αντιπολίτευση ή όποιος άλλος λοιδορεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ευνοεί τους μεγάλους ομίλους, αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιοι μεγάλοι όμιλοι που δεν θέλησαν να μπουν σ' αυτή τη διαδικασία, ενώ τόνισε πως «το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει έρθει για να μείνει και είναι μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Υπάρχουν κεφάλαια για να το κάνουν. Όσες επιχειρήσεις δεν το κάνουν, ασχέτως πανδημίας, θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι το click away, από την εικόνα που έχει, δουλεύει καλά στην αγορά κι αντιμετωπίζει το πρόβλημα κατάρρευσης των εταιρειών διανομής. «Είναι μία ανάσα για το λιανεμπόριο που δοκιμάζεται», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ένα ακόμη μέτρο προστασίας και ανακούφισης για όλες τις πληττόμενες από τους περιορισμούς επιχειρήσεις, καθώς μειώνεται το ενοίκιό τους για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%.

Το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν μόλις το 20%. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα καταβληθεί τον Ιανουάριο και θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

 

ΠΗΓΗ

 
Voucher 200 ευρώ για αγορά laptop και tablet σε μαθητές – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι PDF Εκτύπωση E-mail
  
15.12.20

 Επιπλέον 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές επενδύει η κυβέρνηση.

Το νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζει επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή, που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Σημειώνεται ότι, ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι*.

Το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. Η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί οριζόντια τομή, αναγκαία και μετά την παρέλευση της πανδημίας. Χτίζουμε, λοιπόν, πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, ώστε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότεροι.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παιδεία, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Η συμμετοχή στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης πρέπει να αφορά κάθε νέο και νέα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση Διάταξης Νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Σύντομα θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

*Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

 

ΠΗΓΗ

 
Μιά διαφορετική άποψη για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό από έναν δήμαρχο που προφανώς δεν"λαϊκίζει" PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.12.20

 Την ευαισθησία του, αλλά και την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται τις πραγματικές ανάγκες της πόλης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός. Κινούμενος σύμφωνα με τις απαιτήσεις της δύσκολης εποχής που διανύουμε και συναισθανόμενος τις δύσκολες μέρες που περνάνε πολλές οικογένειες της πόλης, κατάφερε να προβεί με αστραπιαίες κινήσεις σε δύο ενέργειες με ιδιαίτερη οικονομική αλλά και συμβολική σημασία για τις Αχαρνές.

Αρχικά εξασφάλισε ΔΩΡΕΑΝ χριστουγεννιάτικο στολισμό για κεντρικά σημεία της πόλης. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα βρισκόταν διαρκώς σε επαφή με εκπροσώπους συναφών εταιρειών. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε φέτος οι Αχαρνές να αποκτήσουν χρώμα και φως χωρίς να χρειαστεί από το ταμείο του Δήμου (ή οποιουδήποτε νομικού προσώπου) να βγει ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα λόγω της εξοικονόμησης χρημάτων θα δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση με ένα σημαντικό ποσό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο «Ελένη Σαχσανίδη» του Δήμου, ούτως ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, που οικογένειες έχουν πληγεί βάναυσα ο Δήμος πρέπει να σταθεί δίπλα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτό το πλαίσιο θα δοθεί η δυνατότητα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου οι γιορτινές μέρες τους να γίνουν λίγο καλύτερες.

«Κρίναμε σκόπιμο να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα για να φωτίσουμε την πόλη μας χωρίς όμως να επιβαρύνουμε τον Δήμο. Αισθάνομαι ευτυχής που οι προσπάθειές μου απέδωσαν καρπούς και κεντρικά σημεία της πόλης μας θα στολιστούν απολύτως Δωρεάν. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό στο Κοινωνικό Παντοπωλείο “Ελένη Σαχσανίδη”, μέσω του οποίου πάρα πολλοί συνδημότες μας θα μπορέσουν να νοιώσουν λίγη χαρά αυτές τις μέρες. Υπόσχομαι πως του χρόνου θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε σε μια πόλη φωτισμένη ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο όμορφα. Φέτος όμως στην καρδιά της πανδημίας ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητές μας και κρίναμε προτιμότερο αντί για τους δρόμους να “φωτίσουμε” περισσότερο τα τραπέζια των φτωχών οικογενειών, να φωτίσουμε τις καρδιές των συνδημοτών μας», δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός. 

 

ΠΗΓΗ

 

Η πρωτοβουλία του δημάρχου Αχαρνών είναι αξιέπαινη και αποτελεί ένα παράδειγμα που δείχνει πως οι δήμοι αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα  με τις κατάλληλες ενέργειες  μπορούν να βρούν τρόπους να εξοικονομήσουν χρήματα σε διάφορους τομείς με την αναζήτηση χορηγιών.

Και προφανώς ένας δήμαρχος δεν "λαϊκίζει' όταν τα χρήματα που εξοικονομεί τα διαθέτει για την ανακούφιση προβλημάτων των δημοτών της πόλης και των οικογενειών τους.

Μπράβο λοιπόν στον Κο Σπύρο Βρεττό και μακάρι το παράδειγμά του να το ακολουθήσουν και άλλοι.

 

Τελευταία ανανέωση ( 13.12.20 )
 
Οι ψυχοσωματικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.12.20

 Η πανδημία υπενθυμίζει σε όλους, πως κανένας δεν είναι άτρωτος και αυτή η συνειδητοποίηση της αδυναμίας, είναι και η δύναμη μας. Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας είναι αυτή που μας καλεί να ζήσουμε, να φροντίσουμε, να αγαπήσουμε, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Πύλης Ψυχολογίας – Psychology.gr, Νίκος Δοϊρανλής.

Σε μία συνέντευξη ποταμό κάνει χαρτογράφηση των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει η επιδημία του κορονοϊού σε μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης σταχυολογεί τις θετικές διαστάσεις της κατάστασης που βιώνει ο πλανήτης. Όσον φορά τους αρνητές της πανδημίας, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η άρνηση τους συνδέεται ενδόμυχα με τον φόβο του θανάτου και αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας. «Βιώνουμε ένα παγκόσμιο τραύμα το οποίο έχει ανεβάσει το «παγκόσμιο στρες», στα ύψη. Τα υψηλά επίπεδα στρες, έχουν μια ισχυρή δύναμη, να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής αλλά και συμμόρφωσης στις κοινωνικές νόρμες».

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε ο ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής Νίκος Δοϊρανλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου.

ΕΡ. Πώς έχει επιδράσει μέχρι ώρας στην ψυχική μας υγεία η πανδημία;

Απ: Εισήλθαμε βίαια σε μια τελείως νέα καθημερινότητα… Βιώσαμε ξαφνικά πρωτόγνωρες εμπειρίες και εκρηκτικές ανατροπές: Μαζικές απώλειες, Lockdown, κοινωνική απομόνωση, τηλε-εκπαίδευση, τηλε- εργασία. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας: Διαπιστώνουμε ήδη λοιπόν κατά την εξέλιξη της πανδημίας, την κατάθλιψη να αυξάνεται σε επικίνδυνους αριθμούς, τις νευρώσεις γενικότερα να είναι σε έξαρση. Οι πρώτες έρευνες, έδειξαν ακόμη αύξηση της ενδο-οικογενειακής βίας και αύξηση της χρήσης αλκοόλ. Η διείσδυση στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακή. Χωρίς την κατάλληλη παιδεία, εικάζω πως τους επόμενους μήνες ή τα επόμενα χρόνια θα δούμε αύξηση της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο ή στα video games.

Ερ: Γνωρίζουμε πως οποιαδήποτε μεγάλη κρίση, λειτουργεί πάντοτε ως ένας μεγεθυντικός ή ακόμη, ως ένας παραμορφωτικός φακός.

Απ: Αυτό είναι αλήθεια. Σκεφθείτε για παράδειγμα, ανθρώπους που σε εποχές ρουτίνας, τους χαρακτηρίζουμε ως αγχωτικούς: που θα φτάσουν εν μέσω πανδημίας, τα επίπεδα ανησυχίας και στρες. Αναλογιστείτε ανθρώπους με μια ιδιαίτερη ανησυχία και ενασχόληση με την κατάσταση της υγείας τους: πόσο βίαια μπορεί η πανδημία να πυροδοτήσει σε αυτούς, μια σοβαρή κινδυνολογία για την υγεία ή μια διαταραχή υποχονδρίασης. Ακόμη, ανθρώπους που ασχολούνται περισσότερο από το μέσο όρο, με την καθαριότητα και την υγιεινή: πόσο εύκολα η ενασχόληση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ιδεοψυχαναγκασμό, συνέπεια των μέτρων προστασίας που πρέπει να τηρούμε. Ακόμη περισσότερο, αναλογιστείτε πόσο βαθιά θα επηρεαστεί σε πολλούς ανθρώπους, ο αυθορμητισμός, η διαχυτικότητα, ο τρόπος που φλερτάρουν, ο τρόπος που συνεργάζονται και εν τέλει, ο τρόπους που σχετίζονται με τους άλλους ανθρώπους.

Ερ: Είναι σαφής η αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει και θετικές διαστάσεις;

Απ: Καθώς η ανθρώπινη προσωπικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις, επαναπροσδιορίζονται και μετακινούνται, προκύπτουν αναπόφευκτα και θετικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα διακόψουν το κάπνισμα, θα αρχίσουν να ασκούνται περισσότερο, θα συνειδητοποιήσουν την ανάγκη της φροντίδας του εαυτού, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ένα ιδιαίτερα συγκινητικό όφελος μιας κρίσης, είναι η αφύπνιση της αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι μπροστά στον κοινό εχθρό, συσπειρώνονται και αναπτύσσουν ένα υψηλό φρόνημα αλληλεγγύης -είδαμε το παράδειγμα με τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που προσφέρθηκαν εθελοντικά, να συμμετέχουν στη μάχη με τον κορονοϊό, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να θυμόμαστε πως κάθε αλλαγή στην ανθρώπινη προσωπικότητα, συνοδεύεται αργά ή γρήγορα από την αποδοχή της πραγματικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται. Έτσι, οι άνθρωποι, κάποια στιγμή, με τα νέα δεδομένα, αρχίζουν ασυνείδητα ή συνειδητά, να προσπαθούν να φτιάξουν καλύτερο τον κόσμο και το περιβάλλον τους.

Ερ: Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχει φέρει στην επιφάνεια η πανδημία, και πάντα θέλουμε να ξορκίζουμε ως ανθρώπινα όντα, είναι η ευαλωτότητα μας. Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας.

Απ: Η πανδημία όντως βάζει στον μεγεθυντικό φακό την εύθραυστη σωματική και ψυχολογική διάσταση του ανθρώπου. Υπενθυμίζει σε όλους μας, πως κανένας δεν είναι άτρωτος και αυτή η συνειδητοποίηση της αδυναμίας μας, είναι και η δύναμη μας. Η συνειδητοποίηση της θνητότητας μας είναι αυτή που μας καλεί να ζήσουμε, να φροντίσουμε, να αγαπήσουμε.

Ερ. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό ανθρώπων φαίνεται να αρνείται ακόμη και την ύπαρξη πανδημίας. Ποιο είναι το ψυχολογικό προφίλ αυτών των ανθρώπων;

Απ: Ομολογώ πως διάβασα με έκπληξη μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό «Journal of Affective Disorders», σύμφωνα με την οποία, περίπου 70% των ανθρώπων, έχει κάποιου τύπου συνωμοσιολογική άποψη, έστω και ασθενή. Ο πλανήτης βιώνει μια πανδημία που αποτελεί τελείως αχαρτογράφητο υλικό και οι άνθρωποι, προφανώς δεν έχουν την ίδια αντοχή ή ανοχή μπροστά στο άγνωστο. Με την ίδια όμως ανάσα που κάποιος αρνείται την πανδημία, αρνείται και την ύπαρξη της επιστήμης κι αυτό, αποτελεί μια επικίνδυνη στάση απέναντι στον άνθρωπο και απέναντι στην εξέλιξη. Σε ένα ποσοστό, η άρνηση μιας πραγματικότητας, αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας, έναν μηχανισμό άμυνας του Εγώ, που μας βοηθά να μειώσουμε το στρες και τις αγωνίες μας.

Ερ: Όλη αυτή η άρνηση μήπως ενδόμυχα έχει να κάνει με τον φόβο του θανάτου που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο;

Απ: Αν φορέσουμε μάσκα, ενδόμυχα επιβεβαιώνουμε την ασθένεια και ο φόβος μας για τον θάνατο, γιγαντώνεται. Αν κάνουμε εμβόλιο, αυτόματα αντιλαμβανόμαστε πως ο ιός είναι υπαρκτός. Και ο φόβος μας για τον θάνατο, γιγαντώνεται. Αν λοιπόν αρνηθούμε την ύπαρξη πανδημίας, αυτομάτως γλυτώνουμε τον εαυτό μας από το βαρύ ψυχολογικό φορτίο που φέρει ο φόβος του θανάτου. Για να προσεγγίσουμε όμως το θέμα, με τον απαραίτητο σεβασμό, χρειάζεται να μην ξεχνούμε πως βιώνουμε ένα συλλογικό, ένα παγκόσμιο τραύμα το οποίο με τη σειρά του, ευθέως ανάλογα, έχει ανεβάσει το «παγκόσμιο στρες», στα ύψη. Τα υψηλά επίπεδα στρες, έχουν μια ισχυρή δύναμη, να ισοπεδώσουν κάθε έννοια λογικής αλλά και συμμόρφωσης στις κοινωνικές νόρμες.

Ερ. Οι αλλαγές που επιφέρει η πανδημία, τι επίδραση θα έχουν στη ζωή των μικρών παιδιών, που τώρα αποκτούν συνήθειες και χτίζουν προσωπικότητα;

Απ: Ας μην υποτιμούμε την ικανότητα των παιδιών να προσαρμόζονται. Εάν οι ενήλικες προσαρμόζονται, προσαρμόζονται και τα παιδιά. Χαρακτηριστικά της βιολογικής μας υπόστασης είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία. Ακόμη και ο ιός σε αυτή την ικανότητα στηρίχθηκε ώστε να εξαπλωθεί. Η ιστορία μας έχει διδάξει πως παρά τις αντιξοότητες μπορούμε και στεκόμαστε δυνατοί. Έτσι και τα παιδιά, χρειάζεται να τα εμπιστευθούμε πως σταδιακά, θα ξανά βρουν τις ισορροπίες τους και την όποια -προσωρινά- χαμένη ανεμελιά τους .

Ερ: Έχω την αίσθηση όμως ότι για τους εφήβους δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα.

Ίσως τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τους εφήβους. Την εφηβεία τη διακρίνει το ρίσκο, η διάσπαση των ορίων, η ατρόμητη ματιά στη ζωή. Αλίμονο αν δεν ήταν έτσι. Οι έφηβοι έχουν στερηθεί τη δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας με το σχολικό περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το εύκολο είναι να τους κουνήσουμε το δάκτυλο του θυμού, ενοχοποιώντας την οπτική τους στη ζωή. Το ουσιαστικό όμως είναι να κατανοήσουμε τη στάση τους, να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες τους και να αποδεχτούμε ότι κάθε ηλικιακό στάδιο, επεξεργάζεται τα βιώματα διαφορετικά και προσαρμόζεται με το δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

 

ΠΗΓΗ

Τελευταία ανανέωση ( 13.12.20 )
 
Κινδύνεψαν ασθενείς στη ΜΕΘ του Γεννηματάς από διακοπή ρεύματος PDF Εκτύπωση E-mail
  
13.12.20

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό το περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το ρεύμα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης κόπηκε με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν άμεσα ασθενείς που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του εν λόγω νοσοκομείου, καθώς η γεννήτρια που υπήρχε δεν λειτούργησε.

 

Η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που συνήθως γίνονται οι αλλαγές στις βάρδιες του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκεί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί, αλλά και η διοίκηση του “Γεννηματάς”.

 

Η διακοπή ρεύματος κράτησε περισσότερο από μία ώρα με αποτέλεσμα όσοι αναπνευστήρες στη ΜΕΘ δεν είχαν μπαταρία ως μπακ – απ άρχισαν να υπολειτουργούν και οι γιατροί αναγκάστηκαν να χορηγήσουν οξυγόνο στους ασθενείς με χειροκίνητο τρόπο (αμπού), τουλάχιστον μέχρι να μεταφερθεί νέα γεννήτρια από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριο.

 

ΠΗΓΗ

 

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 77 - 95 από 5805
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB