spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Συνεδρίαση Δ.Σ. ΤΕΔΚΝΑ στον Πόρο
Συνεδρίαση Δ.Σ. ΤΕΔΚΝΑ στον Πόρο PDF Εκτύπωση E-mail
  
14.07.08
Τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων που υπάγονται στο νομό Αττικής, ήταν το θέμα του διευρυμένου Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ που πραγματοποιήθηκε στον Πόρο. Προβλήματα που -εκτός από το συγκοινωνιακό- αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι Δήμοι της Αττικής: ύδρευση, διαχείριση απορριμμάτων...

Ο Δήμαρχος Πόρου, Δημήτρης Στρατηγός, ανοίγοντας τη συνεδρίαση παρουσίασε τα προβλήματα του Πόρου, δίνοντας έμφαση σ΄αυτό της ύδρευσης. Όπως είπε τα αποθέματα συνεχώς λιγοστεύουν και ενώ το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης είναι ικανοποιητικό προς το παρόν, τα καλοκαίρια που αυξάνεται ο πληθυσμός στο νησί, θα υπάρξει στο εξής πρόβλημα. Το θέμα όμως αφορά και την ποιότητα του νερού, εκτός από την ποσότητα.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μεθάνων, Χρ. Πάλλης, στην περιοχή του, στο νερό ανιχνεύονται υψηλά νιτρικά και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλλονής παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνων, μαζί με την Κρήτη.

Η υφαλμύρηση του πόσιμου νερού είναι επίσης πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και οφείλεται στην υπεράντληση από τις ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις, ενώ λόγω παλαιότητας δικτύων χάνεται ποσότητα νερού της τάξης του 10%, όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΤΕΔΚΝΑ.

Οι προτάσεις της Επιτροπής γι΄αυτό το θέμα συνοψίστηκαν ως εξής:

- Δημιουργία ενιαίου Υδρολογικού Φορέα.

- Εκσυγχρονισμός δικτύων ύδρευσης.

- Αναπροσανατολισμός επενδύσεων: φράγματα, δεξαμενές...

- Ενημέρωση αγροτών για τη σωστή χρήση νερού στην άρδευση.

Ο Δήμαρχος Σπετσών, κ. Κονταξάκης πρότεινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ μελετών για μονάδες βιολογικού καθαρισμού στα νησιά του Σαρωνικού, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει πρόταση της Νομαρχίας Πειραιά για χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ προκειμένου να λυθεί το θέμα της ύδρευσης στα νησιά.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Ο Δήμαρχος Ύδρας, κ. Αναστόπουλος ζήτησε να κατατεθεί υπόμνημα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς τα νησιά του Σαρωνικού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα δρομολόγια των πλοίων, αλλά και με τις υψηλές τιμές των ταχύπλοων. Ο κ. Αναστόπουλος επεσήμανε πως μετά την 1-η Νοεμβρίου δεν έχουν κατατεθεί δρομολόγια για κανένα νησί. Το χειμώνα όπου δεν υπάρχει τουρισμός, δεν δρομολογούνται ταχύπλοα, ενώ ζήτησε την επέκταση των δρομολογίων και μετά τις 6 το απόγευμα.

Άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των νησιών του Σαρωνικού. Ειδική τιμή πρέπει να προβλέπεται για δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι λόγω του κόστους των εισιτηρίων, επιζητούν την απόσπασή τους στην Αττική.

Επισημάνθηκε επίσης πως τα συμβατικά πλοία πρέπει να εκτελούν δρομολόγια και μέχρι τις Σπέτσες γιατί σήμερα οι κάτοικοι εξυπηρετούνται μόνο με ταχύπλοα.

Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων αναφέρθηκε επίσης και επισημάνθηκε -όπως είπε και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλος- πως δεν είναι δυνατόν να καίγονται τα σκουπίδια, αλλά να μεταφέρονται στα πρες-κοντέϊνερ, λύση που όμως είναι προβληματική για νησιά όπως η Ύδρα που δεν έχει οδικό δίκτυο.

Ο κ. Καλογερόπουλος -κλείνοντας τη συνεδρίαση- διαβεβαίωσε τους Δημάρχους των Νησιών του Σαρωνικού και των Κυθήρων, πως οι προτάσεις τους θα κωδικοποιηθούν και όσες από αυτές μπορούν να διεκδικηθούν άμεσα, θα προχωρήσει στην απαραίτητη διαδικασία με βάση συγκεκριμένη ατζέντα για την άμεση υλοποίησή τους.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB