spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Εγκύκλιοι Αποφάσεις Υπουργείων arrow Εγκύκλιος για τις ευρωεκλογές
Εγκύκλιος για τις ευρωεκλογές PDF Εκτύπωση E-mail
  
01.10.08
Ενόψει των ευρωεκλογών ο υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε εγκύκλιο με θέμα:«Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου 2009. Προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους». Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι παρέχεται και στους πολίτες των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη χώρα μας, χωρίς την προϋπόθεση απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας, δηλαδή, έχουν το δικαίωμα στις ευρωεκλογές να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα είτε στο κράτος μέλος καταγωγής είτε στο κράτος μέλος κατοικίας. Σημειώνεται δε ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν όμως περισσότερο από μία φορά κατά τις ίδιες εκλογές.

Στην περίπτωση, που οι ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται να ψηφίσουν συνδυασμούς και υποψηφίους του κράτους μέλους καταγωγής τους, θα πρέπει να απευθυνθούν στην Πρεσβεία ή το Προξενείο της χώρας στους στην Ελλάδα, ενώ όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην Ελλάδα, οφείλουν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου ή κοινότητας του τόπου διαμονής τους.

Σημειώνεται ότι για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους , οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να προσέλθουν στο δήμο ή κοινότητα του τόπου διαμονή τους, προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς δεν απαιτούνται άλλα δικαιολογητικά. Η προθεσμία εγγραφής ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου λήγει στις 28 Φεβρουαρίου 2009.

Ο κ. Παυλόπουλος καλεί τους ΟΤΑ να εντείνουν τις προσπάθειές τους με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευρύτερη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών της ΕΕ και ειδικά στις τουριστικές περιοχές. Προτείνει δε για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών της Ένωσης, τη χρήση προσωπικής επιστολής, ανακοινώσεις στο δημοτικό κατάστημα ή στα ΚΕΠ, τακτικά δελτία Τύπου στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο κλπ.
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB