spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Περιφέρεια Αττικής arrow Ημερίδα για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών Αττικής και την προστασία του Υμηττού
Ημερίδα για το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών Αττικής και την προστασία του Υμηττού PDF Εκτύπωση E-mail
  
24.07.09
nomarxia_rypΝομαρχία Αθηνών μετά από μια σειρά πρωτοβουλιών και ημερίδων με βασικό θέμα το περιβάλλον πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009, στις 9:30 πμ, στο ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών)- αίθουσα Ερμής (Ακαδημίας 7), ημερίδα με θέμα «Τοποθετήσεις Φορέων για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών-Αττικής, το Διάταγμα Προστασίας Υμηττού και τους Νέους Αυτοκινητόδρομους».  Την Ημερίδα άνοιξε με ομιλία ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ενώ ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών- Αττικής και οι τοποθετήσεις φορέων για το σχέδιο διατάγματος προστασίας Υμηττού και για τους νέους αυτοκινητόδρομους. Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, στην αρχή της ομιλίας του, εξέφρασε την απορία του για την επιστολή που έλαβε από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή  Ξανθόπουλο σύμφωνα με την οποία τα ζητήματα που σήμερα συζητούνται στην ημερίδα, έχουν διευθετηθεί με πληρότητα και επιτυχία.

 Στην εκδήλωση -μεταξύ άλλων- παρέστη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος παραίνεσε επιστήμονες και ειδικούς να σπεύσουν στο δρόμο και στις γειτονιές, προκειμένου να ενημερώσουν τον κόσμο και τον απλό πολίτη για το συμφέρον του και τις προσδοκίες που θα πρέπει να έχει από αυτό το Ρυθμιστικό Σχέδιο και όλες τις περί αυτού συζητήσεις.

 Επίσης, ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας κ.  Σπύρος Κουβέλης, ο βουλευτής Αργολίδας ΠΑΣΟΚ και κοινοβουλευτικός εισηγητής σε θέματα περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, η βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Δαμανάκη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννα Φιλίνη, ο εκπρόσωπος της Υπερνομάρχου Αθηνών κας Μπέη Κ. και μέλος της Συνεργασίας των 12 φορέων για το Περιβάλλον κ. Ιωάννης Κουρής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω κ. Καλογερόπουλος Δημήτρης, ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ και  δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας κ. Μίχος Λάμπρος, ο εκπρόσωπος Σ.Π.Α.Υ. και αντιδήμαρχος Καισαριανής κα. Φιλίππου, ο πρόεδρος ΣΠΑΠ  και δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου Δημήτριος, ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Ευσταθιάδης Δημήτριος, ο  δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης Κωνσταντίνος, ο δήμαρχος Αλίμου κ. Ορφανός Αθανάσιος, ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Γκορτζίδης Χρήστος, η δήμαρχος Ν. Ερυθραίας κα Ταμβάκη Βασιλική, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης κ. Φωκιανός Δημήτρης, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκης Γεώργιος, ο αντιδήμαρχος Βύρωνα κ. Μακράκης Ευάγγελος, ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Γιαννακόπουλος Βασίλης, ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κ. Αραμπατζής Γαβριήλ, η αντιδήμαρχος Ψυχικού κα. Ράπτη Ζωή, ο αντιδήμαρχος Μοσχάτου κ. Ευθυμίου Αντρέας, ο δήμαρχος Χολαργού κ. Δημητρίου Νικόλαος, ο δήμαρχος Υμηττού κ. Ζούπας Χρήστος, ο αναπληρωτής δημάρχου Αθηνών κ. Ακριτίδης Χάρης. Επίσης παραβρέθηκαν αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι και επικεφαλείς των παρατάξεων της Νομαρχίας Αθηνών καθώς και η εκπρόσωπος ΓΕΩΤΕΕ κα Μήλιου Ελένη,  εκπρόσωποι του ΤΕΕ κα. Ρουσ. Λειβαδάρας, κ. Ειρ. Τσακιροπούλου, κα. Μ. Νικολακοπούλου και εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολεοδόμων- Χωροτακτών- ΣΕΠΟΧ.

 Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κ.κ. Σπύρου Κουβέλη, του βουλευτή Γιάννη Μανιάτη,  της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Άννας Φιλίνη, της  Εντεταλμένης Νομαρχιακής Σύμβούλου κ. Δανάης Αντωνάκου, της προέδρου του Οργανισμού Αθήνας κ. Αικατερίνης Συκιανάκη, του καθηγητή του Τομέα Χωροταξίας- Πολεοδομίας ΕΜΠ κ. Μηνά Αγγελίδη και του καθηγητή του Εθνικού  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Κάλλου.

Χαρακτηρίζοντας το σχέδιο « τη βίβλο της ανάπτυξης στην Αττική », ο κ. Σγουρός διερωτήθηκε: « Μήπως για παράδειγμα η πρόταξη των νέων αυτοκινητοδρόμωνσκάβει τα θεμέλια του Ρυθμιστικού που προβλέπει προτεραιότητα του μετρό και των μέσων μαζικής μεταφοράς; Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο πρέπει να προχωρεί στην κατεύθυνση της “πράσινης ανάπτυξης”, να είναι υλοποιήσιμο και να μην αντιφάσκει ». 

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Αιγάλεω, κ. Καλογερόπουλος Δημήτρης χαιρέτησε την επιτυχημένη ημερίδα της Νομαρχίας Αθηνών και την πρωτοβουλία του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού και μεταξύ άλλων είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα αιχμής για όλους μας να σχεδιάσουμε σήμερα το αύριο της Αττικής. Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος. Η Αττική δεν προσφέρεται για πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε για προνομιακές εξυπηρετήσεις. Πρέπει να έχουμε κοινή συνισταμένη σε μια περισσότερο βιώσιμη Αττική φιλική προς το περιβάλλον που να προάγει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Στόχος όλων μας είναι να καταγραφούν δημοσίως οι απόψεις μας, να προσέλθουμε στη συζήτηση κρατώντας στο χέρι μας μόνο την ταυτότητα του ενεργού πολίτη και να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν εν συνεχεία στη διαβούλευση με την κυβέρνηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών. Οι νέες συνθήκες που έχουμε επιβάλλουν νέα προσέγγιση. Ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς. Στο χέρι μας είναι να διαμορφώσουμε την υποδομή για μια καλύτερη Αττική.

 Στην τοποθέτησή της η Εντεταλμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος κα Δανάη Αντωνάκου διατύπωσε, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο είναι ανεπαρκές χωρίς προγραμματικά μεγέθη, οι αναπλάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ενώ θα πρέπει να είναι προτεραιότητα και επεσήμανε ότι θα πρέπει να βασιστούμε στην πράσινη ανάπτυξη και όχι να κάνουμε τους οδικούς άξονες άξονες της ανάπτυξης.

 Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του Οργανισμού Αθήνας κα Αικατερίνη Συκιανάκη, υποστήριξε ότι το Ρυθμιστικό είναι προϊόν μακράς επεξεργασίας και αποτελεί μέρος ενός ολόκληρου Εθνικού Σχεδίου. Για την εκπόνησή του ενεπλάκησαν όλοι οι απαραίτητοι κεντρικοί και επί μέρους φορείς και συνδέονται με έναν ολόκληρο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Προβλέπει μείωση του πληθυσμού στους 3.600.000 κατοίκους και 600.000 μετανάστες.

 Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα με τοποθετήσεις σχεδόν όλων των δημάρχων, αλλά και πολιτών και εκπροσώπων φορέων που παραβρέθηκαν στην Ημερίδα και που τους δόθηκε η δυνατότητα να εκφράσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB