spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη
Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη PDF Εκτύπωση E-mail
  
23.10.09
Εναν μικρό απολογισμό στο μέσο σχεδόν της θητείας του έκανε ο δήμαρχος Αθηναίων με τους συνεργάτες του σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Το πρώτο θέμα αφορούσε την για τρίτη συνεχή χρονιά αξιολόγηση από τη Moody's της πιστοληπτικής ικανότητας (Α1) του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για τιμητική διάκριση αφού είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ευρώπη που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αξιολογείται με αυτόν τον τρόπο. Οπως δήλωσε ο συνεργάτης του δημάρχου σε θέματα Οικονομικών, κ. Κίσσας , η αξιολόγηση έγινε λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών που έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Δήμο, της βελτίωσης των μηχανισμών του Δήμου για αύξηση των λειτουργικών εσόδων και τη συνετή διαχείριση του χρέους. Ειδικότερα, στο θέμα των χρεών ανακοινώθηκε πως έχουν ήδη αποπληρωθεί 38 εκατομμύρια ευρώ από το δάνειο που είχε συνάψει -λόγω διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων- η προηγούμενη δημοτική αρχή, συνολικού ύψους 163 εκ. ευρώ. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως ο Δήμος Αθηναίων είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που δεν έχει πάρει δάνειο από το 2007 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Επίσης, είναι από τους Δήμους που δεν αύξησαν τα δημοτικά τέλη τα τρία τελευταία χρόνια. Στα σχέδια του Δήμου επίσης είναι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τις τρίτεκνες οικογένειες, όπως συμβαίνει σήμερα και με τις πολύτεκνες. Εκκρεμεί ωστόσο έγκριση του ΔΣ του Δήμου για αυτή την απόφαση.
Το άλλο θέμα που ανέπτυξε η συνεργάτις του Δημάρχου Αθηναίων κ. Λαγουδάκη αφορούσε το θέμα των απαλλοτριώσεων . Ειδικότερα δήλωσε πως στην πόλη της Αθήνας -χωρίς να υπολογίζεται η περιοχή του Ελαιώνα- έχουν απαλλοτριωθεί 118 ακίνητα με συνολική επιφάνεια 132 στρέμματα. Παρότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ανακτηθεί 123,5 στρέμματα προκειμένου να γίνουν χώροι πρασίνου, με κόστος 57 εκ. ευρώ , μένει ένα υπόλοιπο αποζημιώσεων ιδιοκτητών το οποίο αγγίζει τα 500 στρέμματα. Επίσης, 1300 ακίνητα πάσης χρήσης βρίσκονται στο Κτηματολόγιο του Δήμου και βρίσκονται στη διαδικασία ανάρτησης. Ελάχιστες είναι οι ενστάσεις και αυτές κυρίως από την Εκκλησία και λιγότερες από το κράτος με την ευρεία έννοια, όπως η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ για την κυριότητα της Δεξαμενής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκλογή νέου αρχηγού στη ΝΔ, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: "Με ενδιαφέρει η ταχύτερη "επίλυση" του θέματος της ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ώστε να προχωρήσει το κόμμα στην ανασυγκρότηση και την ενότητά του για να ανταποκριθεί στο ρόλο που του έδωσε ο ελληνικός λαός , δηλαδή την αντιπολίτευση. Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί , εμείς που δεν διεκδικούμε τίποτε θα είμαστε οι εγγυητές της ενότητας. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν.Μετά το τέλος της ψηφοφορίας:τα κεφάλια μέσα και κάνουμε δουλειά".

Αναφερόμενος στο θέμα των stage , δήλωσε πως ο αριθμός αυτών των εργαζομένων διαφέρει από Δήμο σε Δήμο και όταν λήξει η θητεία τους δεν θα ανανεωθεί. Ετσι όμως θα δημιουργηθούν κάποιες δυσλειτουργίες. Σε σημερινή του επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση τον ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει κάνει αίτηση για 350 θέσεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ τους οποίους πρέπει να έχει σύντομα διότι χωρίς τους συμβασιούχους δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος.

Στο μεταξύ έξω από το Δημαρχείο, στην πλατεία Κοτζιά, είχαν συγκεντρωθεί μικροπωλητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για πρόστιμα που τους είχε επιβάλλει ο Δήμος Αθηναίων.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε πως πρόκειται για ένα από τα 14 σωματεία μικροπωλητών και μόνο το προεδρείο αυτού του συγκεκριμένου αντιδρά στα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν σε 6 άτομα επειδή αρνούνται μια διαφανή διαδικασία για την κράτηση θέσεων σε εμποροπανηγύρεις. Ετσι, εμφανίζονται σε αυτά χωρίς άδειες. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε μάλιστα πως ο πρόεδρος του Σωματείου αυτού που διαμαρτύρεται είναι μέλος του ΔΣ στο Δήμο του Ρέντη και η παράταξή του πρόσκειται στη Ν.Δ. Ομως όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης "εγώ μέσα στο Δημαρχείο δεν έχω κομματική ταυτότητα".
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB