spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚΝΑ arrow Συνεχίζεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ
Συνεχίζεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.01.10
Με ομιλίες συνέδρων και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων συνεχίστηκε το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με θέμα το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης". Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είπε πως η Διοικητική Μεταρρύθμιση φαίνεται ότι μπορεί να γίνει, αν προχωρήσει σωστά.

Ωστόσο, επισήμανε πως απαιτείται ξεκάθαρη αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των πόρων και συγκεκριμένα το πώς πρέπει να αποδοθούν οι νέοι πόροι και τα παρακρατηθέντα με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο: "Αυτός θα είναι ο θεμέλιος λίθος του ``Καλλικράτη``, για να πάψει η Αυτοδιοίκηση να είναι επαίτης", δήλωσε χαρακτηριστικά. Ενα άλλο σημείο που έθιξε, είναι το θέμα της χωροταξικής κατανομής των δήμων, που πρέπει, όπως υποστήριξε, να είναι ρεαλιστική και όχι με μικροπολιτικά κριτήρια, αλλά με αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά.
Ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε το σχέδιο "Καλλικράτης" ως "τη σπουδαιότατη θεσμική παρέμβαση από το 1821 έως σήμερα". Ωστόσο, έκανε κάποιες παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση του σχεδίου. Ειδικότερα, τόνισε πως πρέπει να προσδιοριστούν οι νέες αρμοδιότητες που πρέπει να αναλάβουν οι δήμοι, οι οποίες χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, όπως η αρμοδιότητα για την έκδοση ταυτοτήτων των πολιτών από τους δήμους, αρμοδιότητες που αφορούν ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα άρδευσης, ύδρευσης. Ο κ. Κοιμήσης ζήτησε τη διεύρυνση της διαχείρισης των χρημάτων του ΕΣΠΑ από τους δήμους και πρότεινε να υπάρξει συνάντηση της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί αυτό το θέμα.

Τέλος, αναφερόμενος στον θεσμό του Συνηγόρου του Δημότη πρότεινε να μην διορίζεται ούτε να εκλέγεται, αλλά να ορίζεται από μια διαδικασία που να αναλάβει η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που η ΚΕΔΚΕ έχει προσδιορίσει προκειμένου να επιχειρηθεί μια Διοικητική Μεταρρύθμιση: όπως η εκταμίευση των οικονομικών εκκρεμοτήτων που ανέρχονται στα 331 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και των 214 εκατ. ευρώ που πρέπει να αποδοθούν έως το τέλος του μήνα. Η δεύτερη προϋπόθεση αφορά το χωροταξικό, στο οποίο ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επισήμανε πως ο υπουργός Εσωτερικών στη χθεσινή του ομιλία κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Οσον αφορά τις νέες αρμοδιότητες, είπε πως αυτές που προβλέπονται δεν θα είναι άλλες από κάποιες αποδυναμωμένες αρμοδιότητες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η κοστολόγηση των οποίων είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Εκπροσωπώντας την "Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία" που πρόσκειται στον Συνασπισμό ο Θόδωρος Γκοτσόπουλος δήλωσε πως θεωρεί αναγκαία τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ωστόσο τοποθετείται αρνητικά στο σχέδιο για τη διαβούλευση, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει βούληση για πραγματική τομή στα αυτοδιοικητικά θέματα της χώρας. Χαρακτήρισε "έκθεση ιδεών" το κείμενο για τη διαβούλευση και ιδιαίτερα αυτό που αναφέρεται στις αρμοδιότητες. Επισήμανε πως στο κείμενο δεν αναφέρεται τίποτε για τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ζήτημα σοβαρό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τοποθετήθηκε επίσης κατά των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο, γιατί όλοι οι δήμοι δεν είναι ίδιοι (άλλες ανάγκες έχουν οι νησιωτικοί και άλλες οι μεγάλοι δήμοι). Τέλος, ζήτησε το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συζητηθεί ευρύτερα τόσο στα δημοτικά συμβούλια, όσο και στις συνελεύσεις κατοίκων.

Ο Χρήστος Τέγος της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" που πρόσκειται, στο ΚΚΕ, δήλωσε την αντίθεσή του στη νέα δομή που προωθείται γιατί σκοπό έχει να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά, όπως είπε, αντιλαϊκές πολιτικές τις οποίες το ΚΚΕ αντιπαλεύεται.

Τέλος, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος ζήτησε από τα κόμματα και τις παρατάξεις να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να μην μετατρέψουν τα δευτερεύοντα ζητήματα σε κυρίαρχα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν αποφάσεις για το χωροταξικό ερήμην της Αυτοδιοίκησης.
Τελευταία ανανέωση ( 27.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB