spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τρίτη Άποψη arrow Σπύρος Τζόκας - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ
Σπύρος Τζόκας - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑ PDF Εκτύπωση E-mail
  
10.02.12
tsokas_ypesΣυναγωνιστές, συναγωνίστριες.
Κατατέθηκε Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ με την επωνυμία: "Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τη μεταναστευτική πολιτική" και με το οποίο ρυθμίζονται θέματα των ΟΤΑ α΄Βαθμού, μεταξύ των άλλων.
Ακολούθησε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό.
Στην κοινή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών που είχαν  το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι εκπρόσωποι των Παρατάξεων  και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας στις 8 Φλεβάρη 2012  με αντικείμενο τις ενστάσεις και τις διαφωνίες τους με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δέχτηκε να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις σε διατάξεις που έχουν προκαλέσει τη διαφωνία της Αυτοδιοίκησης.

Προς τούτο αποφασίστηκε η σύσταση μικτής επιτροπής, η οποία μέχρι την Παρασκευή θα προχωρήσει στις συμφωνημένες και απαραίτητες διορθώσεις με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επιμέρους θέματα του σχεδίου νόμου.

Στην Σύσκεψη τέθηκε ως πρώτο θέμα η ρητή και κατηγορηματική διαφωνία της Αυτοδιοίκησης για νέες περικοπές των πόρων, ύψους 400 εκ.ευρώ, σύμφωνα με τη αναμενόμενη νέα συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης.  Είναι χαρακτηριστικό  ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η ίδια η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι από λάθος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δεν ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό  του 2012  450 εκ. ευρώ, δεσμεύτηκαν για την απόδοσή τους προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι δήμοι και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης. Μόλις επίσης λίγες μέρες πριν, ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει για μια καινούργια αρχή στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Επί πλέον είναι γεγονός ότι η Τ.Α έχει συμβάλλει τα μέγιστα, καθώς οι πόροι των δήμων για την τετραετία 2009-2012 έχουν ήδη μειωθεί πάνω από 50%.Οι νέες επαπειλούμενες περικοπές του νέου μνημονίου για το 2012 θα φτάσουν στα 850 εκ. ευρώ, αφού, παρά τη δέσμευση και του Πρωθυπουργού, ότι θα αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, αυτά δεν έχουν αποτυπωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012.

Ο κ. Γιαννίτσης απάντησε ότι δεν έχει ενημέρωση για το ζήτημα.

Είναι γεγονός ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της τρόικα και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα αλλεπάλληλα Μνημόνια και ο «Καλλικράτης» όξυναν τα υπάρχοντα προβλήματα και  οδηγούν σε κατάρρευση την Τ.Α., γεγονός που αναγνωρίζεται πλέον και από τους πλέον δύσπιστους.

Η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, κυβέρνηση που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα διαπλεκόμενα μιντιακά συγκροτήματα.

Η δημιουργία κινήματος με στόχους την κατάργηση της νέας δανειακής σύμβασης, την ανατροπή της συγκυβέρνησης και αυτής της πολιτικής και την αναγκαία συγκρότηση και συμπαράταξη όλων των αριστερών - αντινεοφιλελεύθερων - αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι επιτακτική για την αλλαγή στη χώρα μας.

Η λύση είναι η συλλογική αντίδραση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εξαθλίωση της με συγκεκριμένους τρόπους. Η πρόταση μας συγκεκριμενοποιείται στην απόφαση για το  κλείσιμο των Δήμων και συγκεντρώσεις στο Κέντρο της Αθήνας. Η δράση μας πρέπει να είναι  κοινή δράση με τους εργαζόμενους και την ΠΟΕ - ΟΤΑ. Επομένως, συντονιζόμαστε με τους εργαζόμενους και το λαό των πόλεων μας και συντονισμένα αγωνιζόμαστε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Για την πλήρη ενημέρωση σας στέλνω τα ακόλουθα:

  1.  Γενικά πολιτικά συμπεράσματα του Σχεδίου Νόμου. (από μένα)
  2. Τα κυριότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου (επίσης από μένα)
  3. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ν. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η Κ.Ε.Δ.Ε. (από ΚΕΔΕ)
  4. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Ν/Σ(από ΚΕΔΕ)
  5. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ. (από ΚΕΔΕ)

1. Τα γενικά συμπεράσματα που μπορεί κάποιος να συνοψίσει είναι τα ακόλουθα:

 

Το Σχέδιο Νόμου ήρθε αιφνιδιαστικά και το περιεχόμενο του είναι μακριά από τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης.

Κινείται στην ίδια φιλοσοφία του Καλλικράτη και αυτή είναι η κυριότερη διαφωνία μας. Είναι γνωστή η θέση μας για τον Καλλικράτη. Παραμένει πάντα επιτακτική η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Αυτό θα γίνει με την ανατροπή του Καλλικράτη και την αντικατάστασή του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύει μια δημοκρατική, αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους. 

Ωστόσο, όμως, ούτε το έλασσον ικανοποιεί το σχέδιο αυτό νόμου του ΥΠΕΣ, που είναι τα αιτήματα της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο στην Κομοτηνή. Τα αιτήματα αυτά αποσκοπούν σε διορθώσεις του αποτυχημένου «Καλλικράτη» Η απόσταση από τα αιτήματα αυτά φαίνεται από τα συνημμένα κείμενα της ΚΕΔΕ παρακάτω.

v  Είναι χαμηλών προσδοκιών και δεν μεταβάλλει ούτε στο ελάχιστο τα δεινά του Καλλικράτη

v  Δεν θεσμοθετεί κοινωνικές πολιτικές που ήδη οι Δήμοι έχουν προχωρήσει - αντίθετα δεσμεύει (βλ. κοινωνικό παντοπωλείο)

v  Είναι άτολμο και δεν προβλέπει τίποτα για τον απεγκλωβισμό των Δήμων από τους έλεγχους σκοπιμότητας του ελεγκτικού.

Παραμένουν οι ασάφειες, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και τους τρόπους εφαρμογής του προγράμματος ΑΚΣΙΑ. Αξιοσημείωτο είναι ότι μειώνονται οι άξονες του από 6 σε τρεις.

 

 

 

2.Τα κυριότερα σημεία του Σχεδίου Νόμου είναι:

1.Μειώνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων στους δήμους στους οποίους συνενώθηκαν  με τον «Καλλικράτη» και ως εκ τούτου γίνεται  πιο σημαντικός  ο ρόλος τους, ενώ η θητεία τους δεν μπορεί  και πάλι να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών (άρθρο 1).

1.    Ο αριθμός των αντιδημάρχων  ορίζεται ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους ορίζεται ένας (1) αντιδήμαρχος. Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο (2) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις (3) αντιδήμαρχοι. Από  πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις (4) αντιδήμαρχοι. Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι.  Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000  κατοίκων ορίζονται  έως  έξι (6). Ο αριθμός των αντιδημάρχων αυξάνεται κατά έναν (1), εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν είναι από πέντε (5) έως και οκτώ (8), κατά δύο (2) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι από εννέα (9) έως και δώδεκα (12) και κατά τρεις (3) εάν ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων είναι δώδεκα  (12) και ανώτερος.

     4.. Η θητεία των αντιδημάρχων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δυόμισι ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημάρχου.

2.Ενισχύεται  ο  πρόεδρος νησιωτικής δημοτικής κοινότητας (άρθρο 2).

    1. Ο  πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού (νησιωτική δημοτική κοινότητα) ασκεί επιπλέον τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Έχει την ευθύνη της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη δημοτική κοινότητα

β) Παρακολουθεί την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη δημοτική κοινότητα

γ) Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη δημοτική κοινότητα.

δ) Υπογράφει με εξουσιοδότηση του δημάρχου, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της δημοτικής κοινότητας

ε) Ασκεί τις αρμοδιότητες της χορήγησης των αδειών καταστημάτων και επιχειρήσεων αρμοδιότητας του δήμου, της έκδοσης πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών και της έκδοσης βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας.

στ) Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που μπορεί να τους μεταβιβάζει με απόφασή του ο δήμαρχος, που αφορά τη δημοτική κοινότητα.

2. Στον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας του παρόντος άρθρου χορηγείται μηνιαία αποζημίωση ίση με το τριάντα τοις εκατό (30%) της αποζημίωσης του αντιδημάρχου του οικείου δήμου.

3.«Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου στην Εκτελεστική Επιτροπή προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος που έχει οριστεί αναπληρωτής του και σε περίπτωση μη ορισμού ο αντιδήμαρχος που εγγράφεται πρώτος στην απόφαση διορισμού των αντιδημάρχων» (άρθρο 5 παρ. 1).

1. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 62 του ν.3852/2010 προστίθεται εδάφιο το ο οποίο έχει ως εξής: «Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου στην Εκτελεστική Επιτροπή προεδρεύει ο Αντιδήμαρχος που έχει οριστεί αναπληρωτής του και σε περίπτωση μη ορισμού ο αντιδήμαρχος που εγγράφεται πρώτος στην απόφαση διορισμού των αντιδημάρχων»

4.Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των μικρών ορεινών δήμων (άρθρο 8).

Αρμοδιότητες μικρών ορεινών δήμων και τρόπος άσκησής τους.

1. Οι μικροί ορεινοί δήμου του άρθρου 1, παράγραφος 2 του ν.3852/2010 ασκούν επί πλέον είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την οικεία περιφέρεια τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Υλοποίηση προγραμμάτων αξιοποίησης των ηπίων μορφών ενέργειας

β) Χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες.

γ) Έλεγχος της διαχείρισης υπογείων και επιφανειακών αρδευτικών υδάτων.

δ) Έλεγχος της εκτέλεσης εργασιών για την ανεύρεση υπογείων υδάτων και έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.

ε) Εξέταση αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.

στ) Γνωμοδότηση για το ετήσιο πρόγραμμα δασοπονίας στα όρια του δήμου που καταρτίζουν οι οικείες δασικές υπηρεσίες

ζ) Προώθηση της συγκρότησης ομάδων παραγωγών και στήριξή τους για την αντιμετώπιση οικονομικών και διαρθρωτικών θεμάτων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.

η) Έκδοση απόφασης, όταν λόγω ειδικών κλιματολογικών συνθηκών καθυστερεί η έναρξη της τυροκομικής περιόδου με την οποία καθορίζεται η έναρξή της, ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες του δήμου, χωρίς αυτή να είναι δυνατόν να υπερβεί το πεντάμηνο.

θ) Καθαρισμός και η αστυνόμευση των ρεμάτων

1.            Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της προηγούμενης παραγράφου ο μικρός ορεινός δήμος συνάπτει σύμβαση διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνεργασίας με όμορο δήμο ή την οικεία περιφέρεια αντίστοιχα,  σύμφωνα με το άρθρο 99 του παρόντος νόμου, στις περιπτώσεις που απαιτείται η συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο δεν διαθέτει. Οι  προβλεπόμενες κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων αποφάσεις λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα  του μικρού ορεινού δήμου»

5.Παρέχονται άδειες και διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των αιρετών ώστε να λάβουν μέρος στις συνεδριάσεις των οργάνων (άρθρο 6).

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους  την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την υπηρεσία ή τον εργοδότη.»

6.Επιχειρείται να λυθεί και με το πολυνομοσχέδιο το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, καθιστώντας -μετά και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- τις περιφέρειες αρμόδιες για τη σύναψη νέων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 28.2.2012, στις περιπτώσεις που προέκυψαν κενά δρομολόγια λόγω αδυναμίας των μεταφορέων που είχαν συμβληθεί με αυτές ως προς την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς (άρθρο 7 παρ. 9).

   Οι Περιφέρειες είναι αρμόδιες για τη σύναψη νέων συμβάσεων μεταφοράς μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το χρονικό διάστημα από 1.1.2012 μέχρι 28.2.2012, στις περιπτώσεις που προέκυψαν κενά δρομολόγια λόγω αδυναμίας των μεταφορέων   που είχαν συμβληθεί με αυτές ως προς την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς. Οι νέες συμβάσεις συνάπτονται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που συνάφθηκαν μετά από την 1.9.2011, χωρίς να αποτελούν παρατάσεις των συμβάσεων που είχαν συναφθεί κατά το σχολικό έτος 2010-2011 από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρατείνονται μέχρι την 28.2.2012.

 

7.Καθιερώνεται «Κοινωνικό Τιμολόγιο» στις ΔΕΥΑ (μείωση έως και  50%)  για πολίτες που έχουν κάτω από 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (άρθρο 10 παρ. 9), ενώ σε περίπτωση μηδενικής κατανάλωσης ύδατος μπορεί να χρεώνεται μηνιαίο πάγιο τέλος, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να υπερβαίνει την αξία 2 κ.μ. καταναλισκόμενου ύδατος για οικιακή χρήση και 50 κ.μ. για τις λοιπές χρήσεις (άρθρο 10 παρ. 13).

8.Για τα δημοτικά ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που κλείνουν δίνεται η δυνατότητα να μεταφερθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες του οικείου δήμου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτού, ανάλογα με τις ανάγκες τους (άρθρο 12 παρ. 2).

Σε περίπτωση λύσης υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού, η δραστηριότητά τους δε μεταφέρεται.

2. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, είναι δυνατό να μεταφερθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των ανωτέρω επιχειρήσεων που λύονται, σε υπηρεσίες του οικείου δήμου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτού, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

3. Για τη μεταφορά του προσωπικού ισχύουν οι κείμενες διατάξεις.

4. Το μεταφερόμενο προσωπικό καταλαμβάνει θέσεις ειδικότητας που εξυπηρετεί τις ανάγκες του φορέα υποδοχής, εφόσον κατέχει τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα σύμφωνα με το ισχύον προσοντολόγιο.

9.Το πλεονάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε δήμους-μέλη της Ένωσης, κατόπιν αιτήσεώς του, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της επιλογής του (άρθρο 13 παρ. 1).

Το πλεονάζον προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων μεταφέρεται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε δήμους μέλη της Ένωσης, κατόπιν αιτήσεώς του, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου της επιλογής του.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, η οποία λαμβάνεται βάσει των αναγκών της, διαπιστώνεται το πλεονάζον προσωπικό της.

Το μεταφερόμενο προσωπικό καταλαμβάνει προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Η σύσταση των θέσεων και η κατάταξη του προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις του δήμου, αφού ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία του.

10.Η πρόσληψη προσωπικού που καλύπτει υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν υπόκειται στον περιορισμό που ισχύει στο Δημόσιο. Στην περίπτωση αυτή, εκδίδεται Κοινή Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, με την οποία κατανέμονται οι εγκρινόμενες θέσεις ανά φορέα (άρθρο 13)

11.Θεσμοθετείται το Πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ (άρθρο 14).

12.Θεσμοθετούνται τα Δημοτικά Κοινωνικά Παντοπωλεία (άρθρο 15).

1.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία είναι  υπηρεσία παροχής  ειδών πρώτης ανάγκης για την σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες. Στο πλαίσιο των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για την διανομή φαγητού σε άπορους  κατοίκους.

2.Τα δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται ισομερώς όλες οι δημοτικές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος.

3.Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της  τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.

4.Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών ρυθμίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων.

2-3 παρατηρήσεις για το άρθρο 15 περί κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων:

- προφανώς αυτη η ρύθμιση είναι αποτέλεσμα ερωτημάτων των Δήμων προς το Υπουργέιο για τη θεσμική κάλυψη αντίστοιχων δράσεων που πλέον είναι ζητούμενες από τις τοπικές κοινωνίες

- ωστόσο, η περιοριστική διατύτπωση "είδη πρώτης ανάγκης προέρχόμενα από δωρέες και χορηγίες" αποκλείει την απευθείας προμήθεια (αγορά) ειδών από τους Δήμους για τη διάθεση σε κοινωνικά παντοπωλεία. Πλέον το ελεγκτικό συνέδριο θα "κόβει" στα σίγουρα παρόμοιες δαπάνες δήμων, ενώ οι Δήμοι που δεν θα μπορούν να διασφαλίσουν δωρεάν  εισροές από εταιρείες "καταδικάζονται" να μην αναπτύξουν κοινωνικά παντοπωλεία...

- τέλος (αν και αυτό σας είναι πολύ γνωστό...) η παραπομπη σε υπουργικές αποφάσεις των σχετικών λεπτομερειών (πχ. πως θα ορίζονται αντικειμενικά οι δικαιούχοι, τα "όρια" της ιδωτικής χρηματοδότησης/ διαφήμισης κλπ) καθιστά τις συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΣ μετέωρες και υπερβολικά "ανοιχτες"...

13.Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ίδρυση των ΦΟΔΣΑ καθώς Περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος ίδρυσης των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ, που ο «Καλλικράτης» παρέπεμπε σε Προεδρικό Διάταγμα (άρθρα 16 έως 21

1. Όργανα διοίκησης του  περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ,  είναι το διοικητικό συμβούλιο, η εκτελεστική επιτροπή και ο πρόεδρός του. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου εκλέγεται από τα μέλη αυτού με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και έχει τις αρμοδιότητες του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή του προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία και εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική  πλειοψηφία των  μελών του.

 2. Η εκτελεστική επιτροπή αποτελείται από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου ως πρόεδρο και έξι (6) μέλη που εκλέγονται μαζί με τέσσερα (4) αναπληρωματικά, μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου με απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του για όλη τη δημοτική περίοδο.  Αν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή μελών της εκτελεστικής επιτροπής κατά την πρώτη ψηφοφορία διενεργείται δεύτερη ψηφοφορία και εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν την σχετική πλειοψηφία των μελών του. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής εκλέγεται ως αντιπρόεδρος αυτής ένα από τα μέλη της.

Σε διάστημα έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης σύστασης του περιφερειακού συνδέσμου ΦΟΔΣΑ, οι σύνδεσμοι , που έχουν συσταθεί ως ΦΟΔΣΑ ή ανώνυμες εταιρείες ή άλλες επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των ΟΤΑ κατά  κλάδο ή τομέα  που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ,  συγχωνεύονται υποχρεωτικά στον περιφερειακό σύνδεσμο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι δήμοι που ασκούν αρμοδιότητες ΦΟΔΣΑ παραχωρούν, υποχρεωτικά, στον περιφερειακό σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ κατά χρήση, τις εγκαταστάσεις στερεών αποβλήτων που διαχειρίζονται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία, που εξυπηρετούν τις εν λόγω εγκαταστάσεις.

 

15. ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

1.    Η περίπτωση 10. της παραγράφους Ι.Α. του άρθρου 210 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:

«10. Η εποπτεία του οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά, κατά το άρθρο  7στ του ν. 2323/1995, όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 6 παρ. 3 του ν. 3190/2003 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3377/2005, και η εποπτεία του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, κατά το άρθρο 8α του ν. 2323/1995, όπως προστέθηκε με το άρθρο 8 του ν. 3190/2003, αντίστοιχα.»

2.    Το εδάφιο α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 6 του ν. 3190/2003 (Α΄ 249) τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής:

«Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αθηνών - Πειραιώς μετονομάζεται σε Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αττικής και οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις αρμοδιότητές του ασκούνται σε όλες τις λαϊκές αγορές εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής».

 

16.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

1.            Nομίμως καταβλήθηκαν δαπάνες μισθοδοσίας και ασφάλισης στο ΙΚΑ του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, που διενεργήθηκαν μέχρι και τον Ιούνιο 2007 από τις Σχολικές Επιτροπές και τα σχετικά παραστατικά στοιχεία αποτελούν δικαιολογητικά του ετήσιου απολογισμού τους.

2.            Η παράγραφος 1 του άρθρου 278 του ν.3852/2010 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής:  «1.Για τις συμβάσεις προμήθειας αγαθών, εκτέλεσης έργων και παροχής υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των προγραμματικών συμβάσεων και των συμβάσεων υλοποίησης των διετών προγραμμάτων δράσης των κοινωφελών επιχειρήσεων, που συνάπτουν οι Ο.Τ.Α. και τα νομικά τους πρόσωπα, προϋπολογιζόμενης δαπάνης, χωρίς Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ποσού άνω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, διενεργείται υποχρεωτικά προληπτικός έλεγχος νομιμότητας αυτών, πριν από τη σύναψη τους, από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι αρμόδιος για τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών τους.»

3.            Στο άρθρο 97 του ν. 3463/2006 προστίθεται παράγραφο 9 η οποία έχει ως εξής: «9. Οι εργασίες μαγνητοφώνησης, μαγνητοσκόπησης, απομαγνητοφώνησης, βιβλιοδεσίας και αναπαραγωγής των πρακτικών των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου μπορεί να ανατίθενται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών.»

4.         Με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου  που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, επιτρέπεται η μείωση του ύψους των μισθωμάτων ακινήτων που εκμισθώνουν οι δήμοι με συμβάσεις που έχουν συναφθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2009, κατόπιν σχετικής αίτησης του μισθωτή, στην οποία θα προβάλλονται ειδικοί και ορισμένοι λόγοι, αποδεικνυόμενοι εγγράφως. Το ποσοστό της μείωσης καθορίζεται βάσει αντικειμενικών στοιχείων και οικονομικών συνθηκών της αγοράς και  δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του μισθώματος που καταβάλλεται. Η διάρκεια της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί το ένα έτος και δύναται να ανανεώνεται με όμοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ανά έτος, εφόσον συνεκτιμηθούν οι  επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Τα προηγούμενα εδάφια της παρούσας παραγράφου ισχύουν αναλόγως και για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων. Οι ανωτέρω αποφάσεις του δημοτικού ή διοικητικού συμβουλίου υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας κατά τις διατάξεις των άρθρων 225 και 238 του ν.3852/2010.)»

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

1.Οι οφειλές προς τους εργαζόμενους, το Ελληνικό Δημόσιο και το ΙΚΑ  των αμιγών δημοτικών επιχειρήσεων, του Π.Δ  410/95 ή των Κοινωφελών επιχειρήσεων, που λύθηκαν και τελούν υπό το καθεστώς εκκαθάρισης, βεβαιωμένες ταμειακά ή μη έως και τις 31-12-2010 απαλλάσσονται από πρόσθετους φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και κάθε μορφής επιβαρύνσεις και η εξόφλησή τους γίνεται υποχρεωτικά από τους Ο.Τ.Α. που τις έχουν συστήσει. Στις ανωτέρω οφειλές  περιλαμβάνονται και όσες προκύπτουν έπειτα από έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων

 

2.Αποφάσεις που αφορούν στη σύσταση, τροποποίηση, λύση δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων λαμβάνονται στο εξής από το οικείο δημοτικό συμβούλιο και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου νομιμότητας δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον οικείο δήμο. Νομίμως έχουν εκδοθεί αποφάσεις περί σύστασης, τροποποίησης και λύσης δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων που έχουν ληφθεί από το οικείο δημοτικό συμβούλιο και έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως από τον οικείο δήμο ή με σχετική πράξη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατ' εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 254 και 262 του ν. 3463/2006 (Α 114) πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.

3.Τα πρόσωπα που ορίζονται για την εκκαθάριση των δημοτικών επιχειρήσεων  δεν διώκονται ποινικώς, δεν υπόκεινται σε προσωπική κράτηση, ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική ή άλλη ατομική ευθύνη για χρέη αυτών προς το Δημόσιο ή τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης τους. Δεν μπορούν να οριστούν ως εκκαθαριστές πρόσωπα που έχουν ασκήσει Διοίκηση ή έχουν υπάρξει υπάλληλοι  στις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις.

4.Το ύψος της αποζημίωσης των εκκαθαριστών προσδιορίζεται με την ίδια απόφαση του ορισμού τους από το δημοτικό συμβούλιο και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις του επομένου άρθρου του παρόντος νόμου

 

17. ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Για την προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων κατά την εργασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του ν.3850/2010, είναι δυνατή η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου από τους ΟΤΑ με ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 ν.2527/97 όπως ισχύουν, και εφόσον ο φορέας δεν διαθέτει τακτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής.

Νομίμως έχουν καταρτισθεί συμβάσεις μίσθωσης έργου μεταξύ ΟΤΑ και ιδιωτών για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων βάσει των διατάξεων του ν. 3850/2010, καθώς και του προϊσχύσαντος ν. 1568/1985.

 

 

 

 

3. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ν. ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ Η Κ.Ε.Δ.Ε.

 

1.            Άρθρο 1: Μείωση αριθμού Αντιδημάρχων

Με τη μείωση του αριθμού των Αντιδημάρχων δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται περιορισμός των δαπανών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα υποβαθμιστούν οι λειτουργίες που παρέχονται στους προ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΟΤΑ.

Δεν εκφράζει επομένως τις ανάγκες και τη σκοπιμότητα για τις οποίες θεσπίσθηκε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.

Η ΚΕΔΕ ζητά την επαναφορά της διάταξης του Ν.3852/2010.

 

2.            Άρθρο 3: Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με τη συγκρότηση ενός νέου γνωμοδοτικού οργάνου της Περιφερειακής Επιτροπής διότι ακυρώνει τη φιλοσοφία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

 

3.            Άρθρο 7 παρ. 5 και 6: Δεν υιοθετείται καμία θέση της ΚΕΔΕ για τις λαϊκές αγορές. Να περιέλθει το σύνολο της αρμοδιότητας για τις λαϊκές αγορές στους Δήμους, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

 

4.            Άρθρο 12: Να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ σχετικά με τις επιχειρήσεις ραδιοφωνίας και τηλεόρασης περί μεταφοράς της αρμοδιότητας στους Δήμους μαζί με το προσωπικό. Έχει σταλεί νέα διάταξη στο Υπουργείο.

 

5.            Άρθρο 17: Κάθετη διαφωνία με το άρθρο 17 περί διαβαθμιδικού συνδέσμου (ΦΟΔΣΑ) νήσων.

 

6.            Άρθρο 22: Κάθετη διαφωνία με την δημιουργία Ταμείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με τα οποία επέρχεται επανασύσταση των Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης. Οι καθαρά κρατικές αρμοδιότητες οι οποίες ασκούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μπορούν να εξυπηρετούνται ταμειακά με ορισμό υπολόγου μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού.

 

7.            Να επανέλθουν οι διατάξεις του Ν.2323/1997 για το υπαίθριο εμπόριο.

 

8.            Να απαλειφθεί η παρ. 5 του άρθρου 5 σχετικά με την απευθείας ανάθεση σε εξαιρετικά κατεπείγουσες περιπτώσεις και να ισχύσει η διάταξη του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

 

9.            Στην παρ. 7 του άρθρου 6 να συμπεριληφθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η καταδίκη του Δημάρχου, εφόσον κατά τη διάπραξη του αδικήματος προξενείται οικονομική βλάβη στο Δήμο ή στα Ν.Π.Δ.Δ.. Επαναφορά της διάταξης η οποία προϋπήρχε σε όλους τους προ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ Δημοτικούς Κώδικες.

 

10.        Η παρ. 3  του άρθρου 7 να απαλειφθεί. Να επανέλθει η διάταξη του άρθρου 94 περ. 19 του Ν.3852/2010 κατά την οποία η αρμοδιότητα για τους ανελκυστήρες έχει δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α' βαθμού.

 

11.        Στο άρθρο 8 να αποσαφηνισθούν οι ορεινοί Δήμοι και οι μικροί ορεινοί. Να ληφθεί υπόψη η επιταγή του Συντάγματος σύμφωνα με την οποία με το άρθρο 101 δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην υποχρέωση του κοινού νομοθέτη και της διοίκησης ώστε να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας με την ανάπτυξη τους.

 

12.        Στο άρθρο 10 η παρ. 7 να απαλειφθεί. Δεν αντέχουν οι ΚΑΠ σε μία ακόμα επιβάρυνση.

-   Στην παρ. 10 η προσαρμογή των ΔΗΠΕΘΕ αντί της προτεινόμενης καταληκτικής ημερομηνίας 30.06.2012 να γίνει «μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου».

-   Στην παρ. 13 ο καθορισμός των ορίων του πάγιου τέλους να καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΔΕΥΑ και να εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

13.        Στο άρθρο 13 η παρ. 1 που αφορά στο πλεονάζον προσωπικό των ΠΕΔ έχει αναδιατυπωθεί και έχει σταλεί νέα διάταξη στο Υπουργείο.

 

14.         Στην παρ. 3 να αυξηθεί ο μέγιστος αριθμός των ημερομισθίων σε 30 αντί 20 και να ληφθεί υπόψη εκτός του πληθυσμού, ο αριθμός των κοινοτήτων, ο πληθυσμός καθώς και η μειονεκτικότητα (ορεινοί/ νησιωτικοί).

 

15.        Να απαλειφθεί η παρ. 8 σύμφωνα με την οποία στη νομική στήριξη των υπαλλήλων να απαιτείται και εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας. Πιστεύουμε ότι όπως έχει η διάταξη «με απόφαση την οικονομικής επιτροπής» καλύπτει απόλυτα την ανάγκη αυτή.

 

16.        Στην παρ. 12 να προστεθεί εκτός από τις συμβάσεις έργου και η παροχή υπηρεσιών, διότι θα βοηθήσει στη λειτουργία των Δήμων.

 

17.        Το άρθρο 15 που αφορά στα Δημοτικά Κοινωνικά Παντοπωλεία έχει αναδιατυπωθεί και έχει σταλεί νέα διάταξη στο Υπουργείο.

 

18.        Στο άρθρο 25 να απαλειφθεί η παρ. 3 με την οποία καταργείται η διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 199 του Ν.3463/2006 που αφορά στον τρόπο μίσθωσης κινητών πραγμάτων εκ μέρους των Δήμων. Δηλαδή εάν καταργηθεί η διάταξη αυτή με ποια διάταξη θα αντικατασταθεί? Πως θα διενεργείται η μίσθωση κινητών πραγμάτων? Είναι εντελώς ακατανόητη η διάταξη αυτή.

 

 

 

4.ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Ν/Σ:

 

1.      Εγκεκριμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού των δήμων για έργα, προμήθεια, υπηρεσίες κ.λ.π. που αναφέρονται σε επί μέρους δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή ανά κωδικό είδους σύμφωνα με την Π1 /2854/10-7-08 εγκύκλιο του ΥΠ.ΑΝ, περί τροποποίησης των οδηγιών της Ε. Ε. για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV) και τυποποίηση των στοιχείων που χρησιμοποιούν ως αναθέτουσες αρχές οι Δήμοι και τα Νομικά τους πρόσωπα, όπως εκάστοτε αυτή  ισχύει, νομίμως εκτελούνται από 15/9/2008 και δεν αποτελούν κατάτμηση. Κατά τα λοιπά ως προς τις ακολουθούμενες διαδικασίες, ισχύουν τα όρια που καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις.  Οι προμήθειες των τροφίμων, καυσίμων, λιπαντικών και φαρμάκων των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, πραγματοποιούνται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και για τις λοιπές προμήθειες αυτών.  Τα άρθρα 41, 42, 43, της Υπ. Απ. 11389/93 (ΕΚΠΟΤΑ) όπως αυτή ισχύει, καταργούνται.

(Αιτιολογική εισήγηση: Καταργείται η έγκριση για τους Δήμους από τις Περιφ. Αυτοδιοικήσεις, που προσκρούει στο άρθρο 102 του συντάγματος και στο
Ν. 3852/2010 περί συνεργασίας και όχι εξάρτησης των δύο βαθμών. Επίσης εναρμονίζεται με τα ισχύοντα η παλαιά αυτή νομοθεσία, που είχε αναφορά στις πρώην κρατικές νομαρχίες και καταργείται σημαντικό κομμάτι περιττής γραφειοκρατίας, που προκαλεί τρομερά προβλήματα στη νομιμότητα και έγκαιρη προμήθεια αυτών των ειδών από τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα)

 

2.      « 1. Τα υφιστάμενα δημόσια και δημοτικά κτίρια και σχολεία και λοιπές υποδομές, που στερούνται οικοδομικής αδείας και τα οποία έχουν κατασκευαστεί μετά από δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, υπάγονται με τον παρόντα νόμο στις διατάξεις του ν. 4014/2011, χωρίς να απαιτείται καμία διαδικασία. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα κτίρια και οι υποδομές του προηγουμένου εδαφίου προέκυψαν από αλλαγή χρήσης ή από δωρεά, για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ν. 4014/2011 απαιτείται  βεβαίωση στατικής επάρκειας.»     

3.      Σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας οτα α΄βαθμού αυτοδιοίκησης, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της  εταιρείας, δύναται να μεταφερθεί, με την ίδια σχέση εργασίας, σε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις των δήμων μετόχων ή των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, με αίτηση του ενδιαφερόμενου και απόφαση των οικείων δημοτικών ή διοικητικών συμβουλίων αντίστοιχα. Σε περίπτωση μη ύπαρξης αντίστοιχων κενών οργανικών θέσεων, το προσωπικό κατατάσσεται σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες καταργούνται με την με οποιονδήποτε τρόπο αποχώρηση του εργαζόμενου.

4.      Σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους κάτω των 5.000 κατοίκων ο δήμος έχει την δυνατότητα να συμμετέχει με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις δήμων ή περιφερειών σε εταιρείες ειδικού σκοπού

5.      Οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ.19 του Ν.3513/2006 ισχύουν και ισύουν και για Δημάρχους ή Προέδρους Κοινοτήτων που, μέχρι την δημοσίευση του νόμου αυτού είχαν συμπληρώσει μια θητεία ως Δήμαρχοι ή Πρόεδροι και δεκαέξι έτη ως δημοτικοί ή κοινοτικοί σύμβουλοι.

6.      Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι δύνανται να οδηγούν δημοτικά αυτοκίνητα κα εκτός της έδρας των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Την δυνατότητα αυτή έχουν και δημοτικοί υπάλληλοι , εφόσον κατέχουν την ειδική άδεια οδήγησης και κινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.           

 

7.      Προστίθεται παρ.5 στο άρθ.2 του Ν.3852/10 ως εξής:

 

      «5. Στις έδρες των δήμων, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου, δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες»

 

........................................................................................................................

 

8.      Τροποποιούνται οι παρ.1 & 2 του άρθ.79 ως εξής:

 

      «1. Πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού στην δημοτική κοινότητα που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης.

 

      2. Αν η θέση του προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, τη θέση του καταλαμβάνει ο επόμενος σε σταυρούς προτίμησης στην δημοτική κοινότητα.»

 

Ή (2η εκδοχή)

 

«1.. Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, της έναρξης της δημοτικής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μηνός Φεβρουαρίου του τρίτου έτους αυτής, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του επιτυχόντος συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγει με φανερή ψηφοφορία τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του, σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται στο άρθ.64 του παρόντος νόμου».

 

 2. Αν η θέση του προέδρου ή του αντιπροέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μείνει κενή λόγω θανάτου ή παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου, εκλέγεται νέος πρόεδρος ή αντιπρόεδρος εντός μηνός, από την ημερομηνία όπου η θέση έμεινε κενή. Για την εκλογή νέου προέδρου ή αντιπροέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.»

 

........................................................................................................................

 

9.      Τροποποιείται η παρ. 1 περ.(γ) του άρθ.236 του Ν.3852/10 ως εξής:

 

      «1γ. Αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι σε κακούργημα ή σε οποιαδήποτε ποινή για παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος, εφόσον κατά την διάπραξη του αδικήματος αυτού προξενείται οικονομική βλάβη στον δήμο ή στα νομικά του πρόσωπα . Για την έκπτωση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του Ελεγκτή Νομιμότητας.» (και απόφαση του Συνεδρίου της Κομοτηνής).

 

      2. Αν καταδικαστούν για κακούργημα σε πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας (οριστική απόφαση), ανεξαρτήτως άσκησης ενδίκου μέσου, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να τον θέσει σε κατάσταση αργίας. Αν εκδοθεί αθωωτική απόφαση η αργία αίρεται αυτοδικαίως και θεωρείται ως μηδέποτα επιβληθείσα. Η διάταξη αυτή έχει ισχύ από 1/1/2011»

 

..................................................................................................................

 

10. Να υπάρξει ρητή νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία:

 

«Τυχόν εξόφληση δανείου πριν την λήξη της διάρκειας δανειακής σύμβασης που είχε συναφθεί μεταξύ δήμου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν επιβαρύνεται με άλλο χρηματικό ποσό πλην του υπολοίπου άληκτου κεφαλαίου του δανείου, μειωμένου σε ποσοστό 25%». Επίσης : «Καταργείται οποιαδήποτε παρακράτηση ποσοστού υπέρ του Ταμείου παρακαταθηκών & Δανείων επί καταθέσεων υπέρ δήμων»

 

.......................................................................................................................

 

11. Στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα Ν.3669/08 και στην παρ. 7 του άρθ.17 αυτού προβλέπεται πάλι η διαφοροποίηση του ποσοστού από 18% σε 28% όπως και στο Π.Δ. 609/85, αφού μπορεί να διαχωρίζονται οι τιμές και να προστίθεται στο τέλος ποσοστό γενικών εξόδων και οφέλους που ορίζεται σε δεκαοκτώ τοις εκατό (18%), για έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων ή άλλες πηγές με ανάλογες απαλλαγές και σε είκοσι οκτώ τοις εκατό (28%) για τις άλλες περιπτώσεις.

Ζητείται τροποποίηση της ανωτέρω διάταξης ως εξής:

«Αν γίνεται ρητή μνεία στα συμβατικά τεύχη δημοπράτησης ενός έργου μπορεί να διαχωρίζονται οι τιμές και για τα γενικά έξοδα και το όφελος του εργολάβου να προστίθεται στο τέλοςσε ποσοστό που ορίζεται σε 12% για τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων ή άλλες πηγές με ανάλογες απαλλαγές και για κάθε άλλη περίπτωση»

 

12. Ζητείται τροποποίηση της παρ.1 του άρθ. 18 του Ν.3226/04 ως εξής:

« 1. Στην παράγραφο 7 του άρθρου 96 του Κώδικα περί Δικηγόρων (ν.δ. 3026/1954) προστίθεται δεύτερο εδάφιο που έχει ως εξής: «Ειδικώς οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης παρακρατούν από την αμοιβή που προεισπράπεται ποσοστό δώδεκα τοις εκατό (12%), από το οποίο ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) προορίζεται για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών του Συλλόγου, ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) προορίζεται για τον «ειδικό διανεμητικό λογαριασμό νέων δικηγόρων» του άρθρου 33 παρ. 2 του ν.2915/2001, ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) αποδίδεται στον «Κλάδο Επικουρικής Ασφαλίσεως» του Ταμείου Νομικών και ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) αποδίδεται στο οικείο Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων. Από την υποχρέωση της παρούσας απαλλάσσονται οι δήμοι που απασχολούν δικηγόρους με έμμισθη εντολή.»

 

......................................................................................................................................

 

 

 

13.  Να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της αναλογίας 10 προς 1 που αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο και οτα, η πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών έτσι ώστε να στελεχωθούν και να υπάρξουν πιστοποιημένα δημοτικά αστυνομικά τμήματα, όπως προβλέπεται από το άρθ.3 του Ν.3731/08, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων και Να τροποποιηθεί η παρ.3 του άρθ.3 του Ν.3731/08 ως εξής:

 

«3. Η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας οργανώνεται σε επίπεδο Διεύθυνσης και διαρθρώνεται σε Τμήματα. Σε Δήμους όπου το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) άτομα η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας οργανώνεται σε επίπεδο αυτοτελούς τμήματος. Σε Δήμους οι οποίοι διαιρούνται σε Δημοτικά Διαμερίσματα είναι δυνατή η σύσταση περισσότερων Διευθύνσεων. Στους Δήμους αυτούς επιτρέπεται η σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας.»

 

...................................................................................................................................

 

14  Προσθήκη εδαφίου στο άρθρο 1 του Ν.2251/1994 : «Οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν έχουν εφαρμογή στους οτα α και β βαθμού»

...........................................................................................................................

15  Κατάργηση άρθρου 16 Ν.3852/10 (επαγγελματική δραστηριότητα δημάρχων)

 

...........................................................................................................................

 

16. Εφαρμογή συστήματος εργοδοτικής εισφοράς ανά ασφαλισμένο εργαζόμενο προς το ΤΑΔΚΥ, όπως ισχύει για προσλαμβανόμενους μετά την 1/1/1993

 

........................................................................................................................

 

17.  Πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση ή συμμετοχή των δήμων σε ναυτική εταιρία του ν. 959/1979, καθώς και σε αστικό συνεταιρισμό του ν. 1667/1986 με αντικείμενο τις θαλάσσιες μεταφορές

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η παρ. 3 του άρθρου 107 του ν. 3852/2010 αναριθμείται σε παρ. 4 και η νέα παρ. 3 έχει ως ακολούθως:

«Κατ' εξαίρεση, οι δήμοι μπορούν να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε ναυτική εταιρία του ν. 959/1979, καθώς και σε αστικό συνεταιρισμό του ν. 1667/1986 με αντικείμενο τις θαλάσσιες μεταφορές».

..................................................................................................................................

18.  Τροποποιείται η παρ. 10 περ.ι του άρθρ. 18 του Ν.3870/2010 ως εξής:

«2. Οι δήμοι δεν επιτρέπεται να συνιστούν ή να συμμετέχουν σε άλλες ανώνυμες εταιρείες της παρ. 12 του άρθρ.265 του Ν.3463/2006, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, εκτός από εκείνες που είχαν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 194 αυτού».

...................................................................................

19. «Με απόφαση του αρμόδιου για διορισμό οργάνου μπορεί να ανατίθενται στους φύλακες σχολικών κτιρίων γενικά καθήκοντα καθώς και καθήκοντα φύλαξης κτιρίων, λοιπών εγκαταστάσεων και κοινόχρηστων χώρων των Δήμων και των νομικών τους προσώπων».

......................................................................................

20.    Σε περίπτωση κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα ΚΕΠ σε άλλη του ιδίου ΟΤΑ. Η μετακίνηση πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

........................................................................................

21.    Σε περίπτωση λύσης ανώνυμης εταιρείας ΟΤΑ α' βαθμού, το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της εταιρείας δύναται να μεταφερθεί, με την ίδια σχέση εργασίας, στους μετόχους των Δήμων και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, με απόφαση των οικείων δημοτικών συμβουλίων, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου της λυόμενης εταιρείας, εφόσον η τοπική αυτοδιοίκηση κατέχει το 90% των μετοχών της εταιρείας. Η σύσταση των αντίστοιχων θέσεων και η κατάταξη του προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τις οργανικές διατάξεις του φορέα υποδοχής, αφού ληφθεί υπόψη η προϋπηρεσία του.

Τα ανωτέρω αντίστοιχα ισχύουν και για το προσωπικό των επιχειρήσεων ραδιοφωνίας των ΟΤΑ.

....................................................................

22.    Η παράγραφος 1 του άρθρου 259 του Ν. 3463/2006 αντικαθίστανται με την ακόλουθη παράγραφο: «Η κοινωφελής επιχείρηση είναι δυνατόν να χρηματοδοτείται από τον οικείο Δήμο για της δραστηριότητές της, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του. Η χρηματοδότηση του Δήμου καλύπτει τη διαφορά μεταξύ εσόδων και εξόδων του ετήσιου προϋπολογισμού της επιχείρησης, ο οποίος συνοδεύεται από εισηγητική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης που τεκμηριώνει τα έσοδα και τα έξοδα της σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της». Οι παράγραφοι 2 και 4 του άρθρου 259 του Ν. 3463/2006 καταργούνται και οι παράγραφοι 3,5,6,7 αναριθμούνται σε 2,3,4 και 5 αντίστοιχα. Η διάταξη αυτή να έχει αναδρομική ισχύ.

.....................................................................................

23. Με τη δημοσίευση του παρόντος καταργείται το άρθρο 272 του Ν.3852/10, όπως έχει τροποποιηθεί και επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθ.186 του Ν.3463/06. (Αφορά εκποίηση δημοτικών ακινήτων για ωφέλεια των Δήμων με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του).

 

......................................................................

24. Τροποποίηση διατάξεων για τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών σε θέσεις ειδικών συμβούλων, ειδικών και επιστημονικών συνεργατών στους δήμους - αρμοδιότητα Υπ. Παιδείας.

25. Οριστική επίλυση των θεμάτων μεταφοράς των λιμενικών ταμείων στους Δήμους. (και απόφαση του Συνεδρίου Κομοτηνής)

26. Εκπροσώπηση της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στα νοσοκομεία και οργανισμούς λιμένων. (απόφαση Συνεδρίου Κομοτηνής)

27.  Δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλου - αιρετού ο οποίος υπηρετεί σε παραμεθόριο περιοχή.

28. Τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 58, παρ. 9 του Ν. 3966/11 σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του άρθρου 93, παρ. 7 του Ν. 3852/10 δεν εφαρμόζονται για εκπαιδευτικούς με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (αφορούν απόσπαση)

29.  Επανεξέταση θεσμικού πλαισίου για αποζημιώσεις Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

30. Σε περίπτωση μετατροπής αστικής εταιρίας σε ΑΕ, να μπορεί να μεταφερθεί στην ΑΕ και το προσωπικό ΙΔΑΧ αυτής.

31. Αίτημα τέως δημάρχων - δημοσίων υπαλλήλων να έχουν την δυνατότητα επαναφοράς στην υπηρεσία τους σε περίπτωση μη επανεκλογής τους να καταλάβουν θέση δ/ντη ή προϊσταμένου τμήματος σε κενή ή συνιστώμενη προσωπαγή θέση εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα.

32. Στο άρθρο 110 του Ν. 3852/10 να προστεθεί παράγραφος ως εξής: «Εταιρείες με αντικείμενο τη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες».

33. Ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 43 του Π.Δ. 75/11 και όπου   αναγράφεται ο Υπουργός Εσωτερικών νοείται για τις Π.Ε.Δ. ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

34. Τροποποιείται η παρ.4 του άρθ.61 του Ν.3852/10 ως εξής:

«4. Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Στην ιστοσελίδα του δήμου αναρτάται υποχρεωτικά δήλωση περιουσιακής κατάστασης στην οποία περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία της ετήσια δήλωσης, που αποκτήθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων τους στον δήμο και εφεξής.»

 

35. Τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 267 του Ν.3463/2006 με την πρόσθεση παραγράφου ως εξής: «Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η συμμετοχή Δήμων σε υφιστάμενες αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες έχουν σκοπό την εν γένει προαγωγή της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης στα πλαίσια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η συμμετοχή των Δήμων στις εταιρείες του παρόντος γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί σύστασης και συμμετοχής Δήμου σε επιχείρηση»

 

36. Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μεταφοράς σε νησιωτικούς Δήμους: «Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών επιβατών από νησιωτικούς Δήμους, οι οποίοι συνδέονται με τη στερεά με πλοία ................., και για το διάστημα που τα πλοία δεν εκτελούν δρομολόγια όλο το 24ωρο, δύναται να ανατίθεται από του Δήμους η υπηρεσία μεταφοράς επιβατών, για το χρονικό διάστημα περιορισμού των δρομολογίων και για τις επιπλέον ώρες που δεν λειτουργούν τα πλοία, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με την διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (ΦΕΚ 64 Α'), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (Ν.3463/2006). Με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών και η ανάγκη λειτουργίας της συγκοινωνίας καθ' όλο το 24ωρο και για όλους τους μήνες και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, το κόστος και η συχνότητα των δρομολογίων»

 

37. Προσμέτρηση του χρόνου της θητείας στην Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού για την αποδοχή χορηγίας.

 

38. Δυνατότητα ορισμού σε θέση αντιδημάρχου πρώην Δημάρχου και νυν Δημοτικού Συμβούλου

 

39. «Η διάταξη του άρθρου 6 του Α.Ν. 344/1968 αντικαθίσταται ως εξής:

Ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των Δήμων είναι είκοσι ετών, αρχόμενος από της λήξεως του οικονομικού έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκαν αυτές οριστικώς.

Χρηματικές απαιτήσεις των Δήμων που απορρέουν από σύμβαση, από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις οποιουδήποτε δικαστηρίου, που γεννήθηκαν συνεπεία άπιστης διαχείρισης, που απορρέουν από διάταξη τελευταίας βουλήσεως, που αφορούν περιοδικές παροχές, που γεννήθηκαν από καταλογισμό που έγινε από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια Αρχή, που γεννήθηκαν από αυτοτελή πρόστιμα που επιβλήθηκαν από διοικητικές Αρχές, που αφορούν σε απόδοση παρακρατηθέντων ή για λογαριασμό αυτοεισπραχθέντων φόρων, τελών και δικαιωμάτων, που απορρέουν από κατάπτωση εγγυήσεων τρίτων παραγράφονται μετά εικοσαετία από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο έγινε η εν στενή εννοία βεβαίωση αυτής.

Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη καταργείται».

40. Νομοθετική πρόβλεψη για δυνατότητα ρύθμισης οφειλών ιδιωτών προς δήμους με αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων, που θα λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία και με τις οποίες θα καθορίζονται οι δόσεις, η ελάχιστη καταβολή και ο τρόπος ρύθμισης.

 

 

41. Προστίθεται παρ.8 στο άρθρο 265 του Ν.3852/2010 ως εξής: «8. Για τον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παραγ. 3 του άρθ.25 του Ν.3614/2007

 

42. Να ισχύει για την αποζημίωση ή αντιμισθία αιρετών ότι ισχύει για την μισθοδοσία του τακτικού προσωπικού, δηλαδή να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο μόνο τα εντάλματα που αφορούν στην πρώτη μισθοδοσία ή καταβολή ή μεταβολή αποζημίωσης και όχι για κάθε ένταλμα για κάθε πληρωμή.

 

43. α. Εξαίρεση από τον προληπτικό έλεγχο τρέχουσας καθημερινής φύσης δαπανών, που αφορούν σε εκδηλώσεις - δημόσιες σχέσεις όπως: προσκλήσεις για εκδηλώσεις, στολισμός για πολιτικούς γάμους, φωτογραφήσεις, προμήθεια εφημερίδων κ.λπ

 

44. Δυνατότητα κάλυψης δαπάνης αμοιβής δικηγόρου για παράσταση σε μήνυση δημάρχου κατά ιδιώτη. Κάλυψη δαπανών λόγω ζημιάς οχήματος που προκλήθηκε από ισχυρούς ανέμους. Κάλυψη δαπάνης για επιμόρφωση δημοτικών υπαλλήλων. Κάλυψη δαπάνης αμοιβής γιατρού εργασίας

 

45. Νομοθετική ρύθμιση περί αναγκαστικών εκτελέσεων σε βάρος των δήμων.

46. Να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 39 του Ν.4024/2011, περί παρακράτησης αποδοχών (μηνιαίας αντιμισθίας), στους αντιδημάρχους και στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

47. Στο άρθρο 202 παρ. 1 του Ν. 3463/2006 προστίθεται η λέξη «...που αναπτύσσουν κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτιστική δραστηριότητα....».

48.        Μετάταξη προσωπικού των πρώην ΤΥΔΚ στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

49.        Πρόβλεψη για δυνατότητα πρόσληψης Γενικού Γραμματέα και σε μικρούς νησιωτικούς δήμους

50.        Τροποποίηση της διάταξης του άρθ.219 του Ν.3463/06 για την πρόβλεψη της γραμματειακής υποστήριξης του Δικτύου Πόλεων και Ενώσεων (Αμφικτυονία)

51.        Να προβλεφθεί νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα μίσθωσης τεχνικού εξοπλισμού και οχημάτων και από ιδιωτικούς φορείς στις περιπτώσεις εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με τον προληπτικό έλεγχο.

Απαιτητές υποχρεώσεις φορέων της α' βάθμιας Τ.Α. και αφορούν συγχρηματοδοτούμενα από Εθνικά/ Κοινοτικά Προγράμματα Χρηματοδότησης Έργα και Επενδυτικές Δραστηριότητες, δύναται να αντιμετωπίζονται είτε από τα τακτικά ή έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα είτε από άλλους θεσμοθετημένους πόρους για Επενδυτικές Δαπάνες (ΣΑΤΑ) είτε από δάνεια, που αφορούν την κάλυψη των συγκεκριμένων δαπανών των φορέων με την κίνηση των αντιστοίχων κωδικών αριθμών εσόδων - εξόδων των προϋπολογισμών τους. Όταν περιέλθει η σχετική έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον φορέα για το έργο, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καλύψει τη σχετική απαίτηση με την απαιτητή υποχρέωση δαπάνη με μία εκ των ανωτέρω αναφερομένων χρηματοδοτικών πηγών, να αναπληρώσουν τα έσοδα αυτά κατά το μέρος της διενεργηθείσας δαπάνης, τηρώντας τις κείμενες περί αναμορφώσεων του προϋπολογισμού τους διατάξεις.      

Τροποποίηση της παρ.4 του άρθ.94 του Ν.3852/10 έτσι ώστε η επιτροπή καταλληλότητας επιλογής της αξίας οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου και οικοπέδου μετά κτιρίου κατάλληλου να χαρακτηρισθεί ως διδακτήρια να μην είναι αρμόδια και για την εκτίμηση της αξίας.

Πρόβλεψη μίας ακόμη θέσης ειδικού συνεργάτη στις μεγάλες ΠΕΔ.

Αποζημίωση μελών Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Να δίνεται η  δυνατότητα στους Δήμους να αξιοποιούν παλαιά κτίρια για να χρησιμοποιηθούν  ως κοινωνικά κέντρα, στέγες αστέγων και κοινωνικές κατοικίες.

Να δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προαγωγής υγείας των Δήμων, των ΝΠΔΔ αυτών και στους ιατρούς , να  συμβάλλονται με τον ΕΟΠΠΥ προκειμένου να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προληπτικής ιατρικής στους πολίτες.

Τέλος σε ότι αφορά τα θέματα προσωπικού, θεωρούμε ότι θα πρέπει  να υπάρξει  εξαίρεση του προσωπικού των Κοινωνικών Δομών της Αυτοδιοίκησης π.χ. (παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί )  από το υπάρχον υφιστάμενο πλαίσιο προσλήψεων, για την εύρυθμη λειτουργία των δομών και να μην παρατηρούνται ελλείψεις στο προσωπικό.

5.ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΟΥΝ Ή/ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ 2009/50 ΕΚ»

Στο άρθρο 6, οι παράγραφοι 1, 2, 3 και 4 αντικαθίσταται ως εξής:

Παρ. 1:  Οι αντιπεριφερειάρχες, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων, οι οποίοι λαμβάνουν αντιμισθία, δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων και των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων ή των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 των Περιφερειών.

Παρ. 2:  Στην αρχή της παραγράφου 5 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο το οποίο έχει ως εξής: «Στους προέδρους των δημοτικών συμβουλίων, στους προέδρους και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών του συνολικά είναι άνω των 200.000 κατοίκων που δεν εμπίπτουν στην περίπτωση της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου και στους προέδρους των δημοτικών νομικών προσώπων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι Ν.Π.Δ.Δ. ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται από την υπηρεσία της οργανικής τους θέσης ειδική άδεια 60 ημερών.

Παρ. 3:  Η παράγραφος 7 του άρθρου 93 του ν. 3852/2010 τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής: «7. Δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι των φορέων του δημόσιου τομέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και εάν υπηρετούν εκλεγόμενοι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και τα μέλη των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, διαρκούσης της θητείας τους, δεν μετατίθενται ούτε αποσπώνται στην πλησιέστερη υπηρεσία προς το δήμου όπου εξελέγησαν, με μεταφορά της θέσης τους. Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή και για όσους υπηρετούν σε παραμεθόρια περιοχή για τη μετάθεση ή απόσπασή τους σε άλλη παραμεθόρια περιοχή.»

Παρ. 4:  Προστίθεται παράγραφος 8 στο άρθρο 93 του ν.3852/2010 η οποία έχει ως εξής: «8. Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είναι υπάλληλοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να απουσιάσουν από την εργασία τους την ημέρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ή των επιτροπών του δήμου στις οποίες είναι μέλη, εφόσον διεξάγονται σε εργάσιμες ώρες και ημέρες. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ή της αντίστοιχης επιτροπής χορηγεί στους δημοτικούς συμβούλους, που εμπίπτουν στις ανωτέρω κατηγορίες, βεβαίωση συμμετοχής στη συνεδρίαση, για την υπηρεσία ή τον εργοδότη. Τα ίδια ισχύουν και για τα μέλη των επιτροπών της ΚΕΔΕ και του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών των ΠΕΔ.»

Ö Στο άρθρο 5, η παράγραφος 14 αντικαθίσταται ως εξής:

Παρ. 14:   Στους διαγωνισμούς για την προμήθεια καυσίμων για την κίνηση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων οι κρατήσεις υπέρ ασφαλιστικών ταμείων επιβαρύνουν την αναθέτουσα αρχή.

Ö Στο άρθρο 7, το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 9 τροποποιείται ως εξής:

Παρ. 9:  ..................Συμβάσεις μεταφοράς μαθητών που συνάφθηκαν μετά από την 1.9.2011, χωρίς να αποτελούν παρατάσεις των συμβάσεων που είχαν συναφθεί κατά το σχολικό έτος 2010-2011 από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, παρατείνονται μέχρι την 30.6.2012.

Ö Στο άρθρο 8:

Παρ. 1:     Τροποποιείται ως εξής:

«Όπου στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 3852/2010 ορίζονται δήμοι ως ορεινοί-μειονεκτικοί εννοούνται οι αναφερόμενοι στην Οδηγία 85/148/ΕΟΚ περί τροποποίησης της Οδηγίας 81/645/ΕΟΚ περί του κοινοτικού καταλόγου των μειονεκτικών γεωργικών περιοχών κατά την έννοια της Οδηγίας 75/268.ΕΟΚ.»

Παρ. 1:     Προστίθεται περίπτωση (ι) ως εξής:

(ι)   «....Οι άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των καταργούμενων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ανήκουν στους δήμους του παρόντος άρθρου, στα όρια των οποίων λειτουργεί το έργο στο οποίο αναφέρονται οι άδεις αυτές.»

Ö Στο άρθρο 9, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται ως εξής:

Παρ. 3:  Στο άρθρο 97 του ν. 3463/2006 προστίθεται παράγραφος 9 η οποία έχει ως εξής: «9. Οι εργασίες μαγνητοφώνησης, μαγνητοσκόπησης, απομαγνητοφώνησης, βιβλιοδεσίας και αναπαραγωγής των πρακτικών των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου μπορεί να ανατίθεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις περί ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων υπηρεσιών. Τυχόν συμβάσεις για εργασίες του παρόντος που είχαν συναφθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι νόμιμο.»

Ö Στο άρθρο 10:

Παρ. 3:     Αντικαθίσταται ως εξής

Για όσες επιχειρήσεις του π.δ. 410/1995 είχαν ληφθεί νόμιμα και έως 31.12.2010 οι αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων περί μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. ή λύσης αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3463/2006, α) εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετατροπής, σύμφωνα και με τις διατάξεις του ν. 2190/1920, όπως ισχύει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, οι εν λόγω ανώνυμες εταιρείες Ο.Τ.Α. λειτουργούν νόμιμα, ενώ, β) εάν δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος η διαδικασία μετατροπής κατά τις διατάξεις του ν. 2190/1920, όπως ισχύει, δύναται να συνεχιστεί η σχετική διαδικασία και οι εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν νόμιμα έως την ολοκλήρωση αυτής. Στην περίπτωση αυτή η μετατροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως 30.6.2012, άλλως οι επιχειρήσεις αυτές λύονται και τίθενται υπό εκκαθάριση.»

Παρ. 10:   Η προθεσμία 30.6.2012 να επαλειφθεί και να προστεθεί η φράση «....έως το τέλος της παρούσας δημοτικής περιόδου......»

Παρ. 11:   Να συμπληρωθεί ως εξής:

«Την ίδια μεταχείριση έχουν και οι αιρετοί Πρόεδροι ή υπεύθυνοι δημοτικών, διαδημοτικών, κοινοτικών επιχειρήσεων και ΔΕΥΑ, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, με την προϋπόθεση βεβαίως να έχουν αναληφθεί οι υποχρεώσεις των από τον οικείο Δήμο.

Δεν μπορούν να οριστούν ως εκκαθαριστές πρόσωπα που έχουν ασκήσει Διοίκηση ή έχουν υπάρξει υπάλληλοι στις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις.»

Παρ. 13:   Αντικαθίσταται ως εξής:

«Για την κάλυψη μέρους του ελάχιστου κόστους λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να χρεώνεται από τις ΔΕΥΑ και τους δήμους που παρέχουν τις υπηρεσίας αυτές, μηνιαίο πάγιο τέλος, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Ö Το άρθρο 12, αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 7 του άρθρου 109 του ν. 3852/2010, όπως έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί με την παράγραφο 6 του άρθρου 26 του ν. 3938/2011 (ΦΕΚ Α΄ 61) και την παράγραφο  5 του άρθρου 43 του ν. 3979/2011 (ΦΕΚ Α΄ 138) και ισχύει, εφαρμόζονται και για τις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη ραδιοφωνία που συστάθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 252-264 και 269 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ Α΄ 114).

Ö Άρθρο 13:

Παρ. 1: Αντικαθίσταται ως εξής:

«Η διάταξη της παρ. 12α του άρθρου 45 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138 Α') αναδιατυπώνεται ως εξής:

Επιτρέπεται η μεταφορά υπαλλήλων των ΠΕΔ σε ΟΤΑ α και β βαθμού σε κενές οργανικές θέσεις και αν δεν υπάρχουν σε συνιστώμενες προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας.

Για τη μεταφορά αιτείται αίτηση του υπαλλήλου, ο οποίος πρέπει να έχει διανύσει δύο (2) χρόνια υπηρεσίας.

Η μεταφορά διενεργείται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΠΕΔ των οικείων υπηρεσιακών Συμβουλίων και του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου των ΟΤΑ.

Για τη μεταφορά του προσωπικού δεν απαιτείται η προηγούμενη έγκριση της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει.

Οι ανωτέρω διατάξεις ισχύουν και για Δικηγόρους με έμμισθη εντολή των ΠΕΔ.»

Παρ. 3:     Αναδιατυπώνεται ως εξής:

«Στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 παρ. 2 ν. 3812/2009 όπως ισχύει προστίθεται εδάφιο κ΄ ως εξής:

«κ. το εργατικό και τεχνικό προσωπικό που απασχολείται στους Δήμους μέχρι και πέντε ημερομίσθια κατ' άτομο το μήνα, εφόσον η σχετική δαπάνη προβλέπεται στους προϋπολογισμούς τους.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που μπορούν να απασχοληθούν κατά τις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου ορίζεται με βάση τις δημοτικές ενότητες ως εξής: δύο (2) άτομα για κάθε δημοτική ενότητα έως 3.000 κατοίκους, τρία (3) άτομα για κάθε δημοτική ενότητα έως 5.000 κατοίκους και τέσσερα (4) άτομα για κάθε δημοτική ενότητα έως 10.000 κατοίκους. Ο συνολικός αριθμός όμως δεν μπορεί να είναι ανώτερος των δεκαπέντε (15) ατόμων σε δήμους με πληθυσμό μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους και ανώτερος των τριάντα (30) ατόμων στους υπολοίπους δήμους.

Η πρόσληψη του ανωτέρω προσωπικού γίνεται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμού οργάνου και δεν υπάγεται στη διαδικασία έγκρισης της ΠΥΣ 33/2006 όπως ισχύει. Ο φορέας που διενεργεί την πρόσληψη αποστέλλει τον πίνακα των προσληπτέων στον ΑΣΕΠ, καθώς και όλους τους πίνακες προσληπτέων κάθε έτους, το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Το ΑΣΕΠ διενεργεί έλεγχο για τη συνδρομή των όρων πρόσληψης των ως άνω περιπτώσεων. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι απασχολείται ή απασχολήθηκε προσωπικό κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων, εφαρμόζεται η παράγραφος 15 του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε με την παράγραφο 7 του άρθρου 5 του ν. 2527/1997.»

Παρ. 8:     Να απαλειφθεί η φράση: «προστίθεται η φράση και θετική εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας»

Παρ. 12:   Να συμπληρωθεί ως κάτωθι:

Για την παραγωγή της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων κατά την εργασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις διατάξεις του ν.3850/2010, είναι δυνατή η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου και παροχής υπηρεσιών από τους Ο.Τ.Α. με ιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 6 ν. 2527/97 όπως ισχύουν, και εφόσον ο φορέας δεν διαθέτει τακτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση της ανάγκης αυτής. Νομίμως έχουν καταρτισθεί συμβάσεις μίσθωσης έργου και παροχής υπηρεσιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και ιδιωτών για τη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων βάσει των διατάξεων του ν. 3850/2010, καθώς και του προϊσχύσαντος ν. 1568/1985.

Ö Στο Άρθρο 14:

Παρ. 3:  Να προστεθεί στο τέλος η φράση: «.....πόροι από δάνεια....».

Παρ. 2:  Στην περίπτωση (β) να διαγραφούν οι λέξεις «μικρών και μεσαίων».

Σημείωση:  Όπου στο άρθρο αυτό αναφέρεται η φράση «γνώμη της ΚΕΔΕ» εννοείται «σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ».

Ö Στο Άρθρο 15: Αναδιατυπώνεται ως εξής:

«Στο άρθρο 94, περίπτωση Β υποτομέα ε΄ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», προστίθεται περίπτωση 35, ως εξής:

35. Η λειτουργία δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων προερχόμενων από δωρεές και χορηγίες.

Στο πλαίσιο των παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους και αστέγους. Ο δήμος μπορεί επίσης να λαμβάνει κάθε άλλο μέτρο υποστήριξης αστέγων και απόρων.

Τα δημοτικά και κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με τη δύναμή τους, οι δημοτικές παρατάξεις και στην οποία συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν αντιδήμαρχος.

Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούνται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο, στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό. Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφασή της τον διαχειριστικό απολογισμό. Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου.

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, δύναται να ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων.

Με την ίδια διαδικασία οι δήμοι λειτουργούν και Δημοτικά Φαρμακεία.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία τους.

Ö Στο Άρθρο 22:

Παρ. 15 να τροποποιηθεί ως εξής:

«Η έγκριση μετακίνησης των αιρετών και υπαλλήλων  α΄ και β΄ βαθμού στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού / περιφερειακού συμβουλίου. Κάθε αντίθετη διάταξη παύει να ισχύει.»

 

Τελευταία ανανέωση ( 10.02.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB