spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow 63ης επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλεως των Αθηνών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής
63ης επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλεως των Αθηνών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής PDF Εκτύπωση E-mail
  
14.10.07
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης παρέστη στην τελετή Έπαρσης της Σημαίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με την ευκαιρία της 63ης επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλεως των Αθηνών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, εκ μέρους της Βουλής ο Κοσμήτορας κ. Άρης Σταθάκης, εκ μέρους της ΝΔ η Βουλευτής κα. Φεβρωνία Πατριανάκου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Ρέππας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Βουλευτής και Δημοτική Σύμβουλος της Αθήνας κα. ‘Αννα Φιλίνη και εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής ο Επίσκοπος Μαραθώνος κ.Μελίτων. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα. Κωνσταντίνα Μπέη, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Ηλίας Θεοδώρου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων κ. Νίκος Βαφειάδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και μέλη αντιστασιακών οργανώσεων.

Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων:

«Μόνο συγκίνηση μπορεί να αισθάνεται κανείς συναισθανόμενος τη σπουδαιότητα της σημερινής επετείου. Όλα τα συστατικά που μας εμπνέουν ως Αθηναίους και ως Έλληνες βρίσκονται εδώ:

Ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, η Ιερή μας Σημαία, ο αέρας της ελευθερίας, η υπενθύμιση των δεινών αλλά και των στιγμών ηρωισμού που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Όταν στις 12 Οκτωβρίου του 1944 η γαλανόλευκη έβρισκε και πάλι τη θέση που αδιαπραγμάτευτα της ανήκει, η κάθε Αθηναία και ο κάθε Αθηναίος αισθάνθηκε πέρα από τη συγκίνηση και μια ανείπωτη ανακούφιση. Ανακούφιση για τις κακουχίες που πέρασε, ανακούφιση ότι όλα θα πήγαιναν καλύτερα μετά την απελευθέρωση. Αυτό το συναίσθημα της ανακούφισης ακούγεται ακόμα ηχηρό στα αυτιά μας.

Είναι το χρέος της ιστορικής ευθύνης που πέφτει στους δικούς μας ώμους. Και το χρέος αυτό δεν είναι άλλο παρά να θυμόμαστε. Να θυμόμαστε με σεβασμό, ευλάβεια και αιώνια ευγνωμοσύνη τη θυσία όλων εκείνων των αγωνιστών που έφυγαν πρόωρα από τον ναζισμό και τον φασισμό, τις κακουχίες, την πείνα, τις στερήσεις και τις εκτελέσεις. Να θυμόμαστε τις μικρότερες ή μεγαλύτερες ιστορίες ηρωισμού καθημερινών ανθρώπων, οι οποίοι δεν ανέχτηκαν την ιδέα του κατακτητή.

Να θυμόμαστε ότι η ελευθερία κερδίζεται με συνεχείς αγώνες και ότι διατηρείται με τη διαρκή επαγρύπνηση όλων μας. Να θυμόμαστε ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα μόνο όταν είμαστε ενωμένοι.

Σήμερα γιορτάζουμε και πρέπει να γιορτάζουμε. Γιατί η αποφυγή της λήθης είναι υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Είναι υποχρέωση προς τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας για τα οποία κάποιοι έχουν πασχίσει για να θεωρούνται σήμερα αυτονόητα αγαθά. Και ένας από τους τρόπους προκειμένου να διατηρήσουμε την ιστορία που έγραψαν άλλοι και να ζωντανέψουμε την ιστορική συλλογική μνήμη είναι να διασώσουμε και να διαιωνίσουμε τις στιγμές ελευθερίας.

Γιατί πρέπει να θυμόμαστε ότι η συλλογική μνήμη καθορίζει και τη συλλογική μας ταυτότητα. Και είναι πάντα προτιμότερο να γνωρίζουμε ποιοι ήμασταν και τι περάσαμε για να ορίσουμε καλύτερα ποιοι θέλουμε να γίνουμε και που θέλουμε να φτάσουμε».

 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB