spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε πέντε δήμους: Δίνει 1 ευρώ για 33 συσκευασίες
Ανταποδοτική Ανακύκλωση σε πέντε δήμους: Δίνει 1 ευρώ για 33 συσκευασίες PDF Εκτύπωση E-mail
  
27.11.19

 Ανακυκλώνοντας κερδίζεις. Πώς; Με το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που ξεκινά σε πέντε δήμους έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου. Οσοι επιλέγουν να ανακυκλώνουν στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της Καλλιθέας και της Νέας Σμύρνης στην περιφέρεια Αττικής, αλλά και στο Ναύπλιο, στα Ιωάννινα και στην Άνδρο θα κερδίζουν τρία λεπτά για κάθε συσκευασία από χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο και πλαστικό που θα απορρίπτουν στους ειδικούς κάδους. Ή αλλιώς 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες, ποσό που θα δίνεται σε κουπόνι το οποίο στη συνέχεια οι πολίτες που ανακυκλώνουν θα μπορούν να εξαργυρώνουν σε συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Σε πρώτη φάση, θα τοποθετηθούν από 10 σπιτάκια ανακύκλωσης σε κάθε έναν από τους πέντε δήμους -Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα, Άνδρος και Ναύπλιο- που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Στην πόλη μας, αν και εχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα σε διάφορες δράσεις, έργα και προγράμματα , τα αποτελέσματα  τους δεν ήταν τα αναμενόμενα, με αποτέσμα ως Δήμος να βρισκόμαστε πίσω στο θέμα της διαχείρισης και της μείωσης του όγκου των απορριμάτων. Από 1/1/2020 το τέλος απόρριψης  στους ΧΥΤΑ ανα τόνο απορριμάτων αυξάνει κατα 50%. Όσοι δήμοι δεν έχουν βελτιώσει το ποσοστό των ανακυκλούμενων απορριμάτων τους, με αποτέλεσμα  και την μη μείωση του απορριπτόμενου όγκου τους , θα κληθούν να καταβάλουν το αυξημένο κόστος, το οποίο έμμεσα θα πληρώσουν οι δημότες. Γι αυτό το λόγο και εν'όψει  της έγκρισης του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2020, θα πρέπει να  ενταχθεί σε αυτά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης και ανακύκλωσης  απορριμάτων. Η απλή ενημέρωση των δημοτών δεν επιφέρει αποτελέσματα αν δεν αποτελεί μέρος ενός τέτοιου σχεδίου.

Ήδη, ένα σπιτάκι της ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 33. Το «σπιτάκι» δεν συγκεντρώνει απλώς τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες, αλλά τις επεξεργάζεται επί τόπου. Ειδικός κόφτης τεμαχίζει τα πλαστικά μπουκάλια, άλλο μηχάνημα συμπιέζει το αλουμίνιο, κι άλλο θρυμματίζει το γυαλί.

Το πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι οι ποσότητες που θα ανακυκλώνονται στα σπιτάκια στη συνέχεια θα αξιοποιούνται αμέσως ως καθαρά υλικά και θα διατίθενται εκ νέου στην παραγωγή. Και επιπλέον, οι πολίτες που θα μεταφέρουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα έχουν όφελος από την πρώτη στιγμή, αφού θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα ευρώ της ανταμοιβής με προϊόντα που θα επιλέγουν από τα σούπερ μάρκετ που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Η πρωτοβουλία είναι σημαντική διότι θα εκτρέψει τις συσκευασίες από τα κοινά απορρίμματα, παράγοντας καθαρά υλικά τα οποία θα διατεθούν άμεσα στην αγορά. Είναι επίσης σημαντικό που το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο θα πιστοποιήσει τις συλλεγόμενες ποσότητες και θα κάνει την αποτίμηση του συνολικού οφέλους από τη χωριστή διαλογή και διάθεση, με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, επεξεργασίας των υλικών στην πηγή, με μείωση του όγκου τους στο σημείο συλλογής και διαλογής» δήλωσε ο Γιώργος Κρεμλής, σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τα υλικά που θα συγκεντρώνονται στα σπιτάκια της ανακύκλωσης θα πήγαιναν στη Φυλή και στους υπόλοιπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων -επισημαίνεται ότι η Άνδρος δεν έχει καν ΧΥΤΑ-, ενώ οι δήμοι θα πλήρωναν τέλος εισόδου περίπου €45 για κάθε τόνο σκουπιδιών που απορρίπτεται,τέλος το οποίο θα αυξηθεί στα €70 ο τόνος από 1/1/2020 και βέβαια το κόστος αυτό θα πρέπει να μετακυληθεί στους δημότες.

Το νέο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών του υπουργείου Εσωτερικών - που προοδευτικά θα επεκταθεί στην Περιφέρεια Αττικής - αναμένεται να επιμηκυνθεί και η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ της Φυλής που είναι απαραίτητη μέχρις ότου εξευρεθούν νέοι τρόποι διαχείρισης και προχωρήσουν κάποιες νέες μονάδες, λχ. αναερόβιας χώνεψης για παραγωγή βιοαερίου και καλής ποιότητας κομπόστ απο τα βιοαπόβλητα.

Το παράδειγμα για επέκταση για βελτίωση των μεθόδων ανακύκλωσης έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εγκατάσταση χωριστών κάδων για τα τέσσερα ρεύματα (πλαστικό, μέταλλο, γυαλί, χαρτί) στο Μέγαρο Μαξίμου. Δείτε το μήνυμα που ανέβασε στο Twitter ο Πρωθυπουργός:

«Σε μια συμβολική κίνηση, αρχίσαμε με εμάς: Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη εγκατασταθεί κάδοι διαλογής ανακυκλώσιμου υλικού. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στις γειτονιές μας, στα σπίτια μας. Αυτό θα ειναι τελικά προς όφελος όλης της κοινωνίας».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Με την προτροπή να ακούσουμε τη φωνή των παιδιών μας, στο ζήτημα της ανακύκλωσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, «ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ», στο οποίο μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας και συγκεκριμένα οι δήμοι Άνδρου, Ιωαννίνων, Καλλιθέας, Ναυπλίου και Νέας Σμύρνης. Στόχος να αυξηθούν γρήγορα και σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά ανακύκλωσης ώστε το 2020 η πρωτοβουλία να επεκταθεί παντού.

Στην εφαρμογή του προγράμματος το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζεται με το «Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών», με την επωνυμία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» που είναι φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και είναι εγκεκριμένος από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνεργάζεται, επίσης, με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα τη Σχολή Χημικών Μηχανικών και την Ομάδα της κυρίας Μαρίας Λοϊζίδου, που θα παρακολουθεί και θα ανακοινώνει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και το βαθμό συμμετοχής των πολιτών σε αυτό.

Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος «σήμερα στη Χώρα μας η ανακύκλωση στο σύνολο των Δήμων μας βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, αν ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας που δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα.   Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκύπτει ότι, από την έναρξη του επόμενου έτους 2020, οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ !   Άρα, οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο, σύμφωνα με τον στόχο που έχει τεθεί, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, η διαλογή των προϊόντων ανακύκλωσης θα γίνεται στην πηγή και για το λόγο αυτό θα εγκατασταθούν στους δήμους που μετέχουν στο πρόγραμμα αρχικώς 45 «σπιτάκια ανταποδοτικής ανακύκλωσης» τα οποία θα είναι σε on line σύνδεση για να παρακολουθείται η επιτυχία του προγράμματος. Για την ενθάρρυνση της ανακύκλωσης θα χρησιμοποιηθεί το «οικονομικό εργαλείο» του ανταποδοτικού αντιτίμου που ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες (πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες) που ανακυκλώνονται».

Οι πέντε δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του ΥΠΕΣ

Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λότσαρης μεταξύ άλλων είπε: «Οι Ανδριώτες θα αγκαλιάσουν αυτό το πρόγραμμα. Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της ανταποδοτικής ανακύκλωσης για την μέχρι τώρα συνεργασία μας, και να πω ότι, επειδή εκπροσωπώ έναν τουριστικό προορισμό, η ανακύκλωση και η εν γένει διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αλλά και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι και μέσο τουριστικής προβολής. Να ξέρετε μέσα από στατιστικές έρευνες που έχουν κάνει οι επισκέπτες μας, που είναι από όλο τον κόσμο, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και για μας αυτό φαντάζει ως η μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσουμε σωστά για να κάνουμε την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση τρόπο ζωής».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης κ. Βαγγέλης Πήχας σημείωσε: «Θα πρέπει όλοι μαζί, μαζί όπως νομίζω όλοι συμφωνούμε, ξεκινάμε από τα παιδιά, από τα σχολεία και αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές προς όλους για να βοηθήσουν. Θα πρέπει να πω επίσης, ότι εμείς στα Γιάννινα έχουμε ως αρωγό και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων. Η Μητρόπολις ήδη έχει πάρει δύο βραβεία Guinness για την ανακύκλωση, με την ανταποδοτική ανακύκλωση και πιστεύουμε να τα καταφέρουμε και εμείς ως νέα δημοτική αρχή».

 

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ανακύκλωση για εμένα και προφανώς η κυκλική οικονομία όφειλε εδώ και χρόνια να είναι μια κορυφαία εθνική επιλογή για πολλούς λόγους. Θα πω τρεις σημαντικούς: Πρώτον γιατί η χώρα μας βασίζει, ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός της, στο περιβάλλον ευρύτερα, αφού είναι μια τουριστική χώρα, είναι και εδώ δήμαρχοι από τουριστικούς δήμους, αλλά είναι και μια χώρα με αγροτική παραγωγή, με πρωτογενή τομέα. Δεύτερον γιατί χάνουμε σημαντικό πλούτο σε μια εποχή που έχουμε πάρα πολύ ανάγκη ως χώρα, πέρα από τα ζητήματα του περιβάλλοντος και τρίτον, ίσως είναι το πιο σημαντικό και για εμένα έως δήμαρχος, ότι η ανακύκλωση μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα για μία κουλτούρα συνυπευθυνότητας και συμμετοχής για τους πολίτες, μια κουλτούρα σεβασμού του δημόσιου χώρου και πιστεύω ό,τι γενικά την χρειαζόμαστε στις πόλεις».

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημ. Κωστούρος μεταξύ άλλων τόνισε:  «Η πρωτοβουλία είναι εξαιρετική, οι Δήμοι, εμείς ο πρώτος βαθμός τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιο κοντά στον πολίτη από όλους τους άλλους, αναλαμβάνουμε το βάρος της υλοποίησης, αλλά και της αλλαγής νοοτροπίας. Όταν μιλάμε για ανακύκλωση και περιβάλλον, μιλάμε για το επίπεδο του πολιτισμού μας. Αυτό καλούμαστε και είναι μια μεγάλη πρόκληση την οποία αναλαμβάνουμε και πρέπει απέναντί της να σταθούμε αντάξιοι, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά, να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να μπορέσουμε ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες να φτιάξουμε μια καινούργια ελληνική κοινωνία η οποία θα ανακυκλώνει, θα επαναχρησιμοποιεί και θα μπορεί να φέρεται έτσι όπως πρέπει στο περιβάλλον».

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: Η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε σύγχρονου Δήμου. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση τα προηγούμενα χρόνια με δύο σπιτάκια, έχουμε συνεργαστεί με το Σύλλογο Γονέων, έχουμε συνεργαστεί με τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές, γιατί ξεκινάμε από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο θέμα της ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας κίνητρα και μικρούς διαγωνισμούς. Πιστεύω ότι τα σπιτάκια, επειδή έχουμε γίνει χρήστες, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην χώρα μας. Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε μία αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης»

Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκου να εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε συνεργασία με 5 Δήμους της χώρας, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μία νέας εποχής στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων. «Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» ανέφερε και πρόσθεσε: » Σε αυτό το πλαίσιο εμείς ως Περιφέρεια Αττικής θα επενδύσουμε στην ανακύκλωση με πολιτικές και δράσεις που θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα.  Στόχος μας είναι το 2020 να είναι έτος ανακύκλωσης. Το ζητούμενο δεν είναι να βρούμε πού θα θάβουμε τα απορρίμματα αλλά το πώς θα επιτύχουμε να μην τα θάβουμε».

Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης τόνισε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά στο να ενισχύσουν τα ποσοστά της ανακύκλωσης και οι 66 Δήμοι της Αττικής υπογραμμίζοντας «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όσοι δεν ανακυκλώνουν θα είναι ντεμοντέ και θα έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας που περιμένουν από εμάς να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο και πιο υγιές αύριο.  Σε αυτό το πλαισιο είναι στις προτεραιότητες μας να γίνει η Αττική πρότυπο ευζωίας και υγείας».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης επισήμανε ότι «ο αγώνας για την ανακύκλωση είναι τεράστιος και χρειάζεται πολύ δουλειά και στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να αποκτήσουμε ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να πούμε ότι αλλάζουμε σελίδα».

 

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Τελευταία ανανέωση ( 08.12.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB