spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Tο Πρώτο Σπιτάκι Ανακύκλωσης Μόλις Ξεκίνησε να «Εργάζεται»
Tο Πρώτο Σπιτάκι Ανακύκλωσης Μόλις Ξεκίνησε να «Εργάζεται» PDF Εκτύπωση E-mail
  
20.12.19

 Το πρώτο σπιτάκι της ανακύκλωσης είναι γεγονός. Το πρώτο από τα 45 σπιτάκια «νέας γενιάς» που θα ...φυτρώσουν σε κεντρικά σημεία πέντε δήμων της χώρας μόλις ξεκίνησε να «δουλεύει» στο Δήμο Καλλιθέας.

« Όλο αυτό που βλέπετε εδώ έχει νοημοσύνη», λέει κατά τη διάρκεια των εγκαινίων για το πρώτο σπιτάκι ανταποδοτικής ανακύκλωσης η Μαίρη Συνατσάκη, η οποία παρουσιάζει την εκδήλωση των εγκαινίων, μπροστά από το μεγάλο μηχάνημα στην κεντρική λεωφόρο Θησέως (στον  αριθμό 70). Όπως προσθέτει η ίδια: «το σπιτάκι διαχωρίζει τα υλικά επί τόπου».

Στα εγκαίνια του προπονημένου αυτού δήμου στην ανακύκλωση είναι παρόντες μικροί μαθητές και μαθήτριες της Δ' δημοτικού από δύο δημοτικά σχολεία της Καλλιθέας, το 2ο και το 5ο.

Το σπιτάκι ανακυκλώνει πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί. Όσοι το χρησιμοποιούν κερδίζουν κουπόνι €1 για κάθε 33 συσκευασίες.

Όπως λέει ο δήμαρχος Καλλιθεάς Δήμητρης Κάρναβος *: «είναι τιμή για την πόλη να υποδέχεται το πρώτο μεγάλο σπιτάκι ανακύκλωσης σε όλη τη χώρα. H Καλλιθέα είναι από τους ελάχιστους δήμους που κάθε χρόνο εμφανίζουν αύξηση στα ποσοστά ανακύκλωσης. Άλλωστε, μερικά μέτρα μόλις παρακάτω υπάρχει κι ένα σπιτάκι ανακύκλωσης παλιού τύπου. Η Καλλιθέα ήταν και τότε από τους πρώτους δήμους που τα υποδέχτηκαν».

Στην πόλη μας, αν και εχουν δαπανηθεί αρκετά χρήματα σε διάφορες δράσεις, έργα και προγράμματα με χαρακτηριστικότερο αυτό της κομποστοποίησης σε συνεργασία με το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ,  όμως τα αποτελέσματα  τους δεν ήταν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα ως Δήμος να βρισκόμαστε πίσω στο θέμα της διαχείρισης και της μείωσης του όγκου των απορριμάτων. Από 1/1/2020 το τέλος απόρριψης  στους ΧΥΤΑ ανα τόνο απορριμάτων αυξάνει κατα 50%. Όσοι δήμοι δεν έχουν βελτιώσει το ποσοστό των ανακυκλούμενων απορριμάτων τους, με αποτέλεσμα  και την μη μείωση του απορριπτόμενου όγκου τους , θα κληθούν να καταβάλουν το αυξημένο κόστος, το οποίο έμμεσα θα πληρώσουν οι δημότες. Ο Δήμος Ηλιούπολης  με ποσοστό ανακύκλωσης 5 % ,  ίσως πρέπει  να επιδιώξει να ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα με άμεσες ενέργειες, ώστε να είναι στην ομάδα των επόμενων πόλεων που θα υιοθετήσουν το πρόγραμμα.

 

O ίδιος συνέχισε λέγοντας πως ο κρίσιμος παράγοντας αυτή τη φορά είναι ο ισχυρά ανταποδοτικός χαρακτήρας που χαρακτηρίζει αυτά τα μηχανήματα νέας γενιάς. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός πως εδώ οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν το  ένα ευρώ που κερδίζουν από την ανακύκλωση των 33 τεμαχίων να το χρησιμοποιούν είτε σε κουπόνια για το super market (σ.σ στον Βασιλόπουλο) είτε να το δωρίζουν στο «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου.

«Τις επόμενες ημέρες τα σπιτάκια θα βρεθούν σε άλλα 10 σημεία της Καλλιθέας», σημείωσε ο ίδιος στο τέλος της ομιλίας του.

O υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε με την σειρά του πως «οδηγός» σε αυτή την προσπάθεια είναι τα παιδιά τα οποία όπως είπαν και τα ίδια στα εγκαίνια, είναι από τους πιο... ένθερμους παίκτες της ανακύκλωσης αυτή τη στιγμή.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι πολλά σχολεία του λεκανοπέδιου συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ανακύκλωση.

Ο κύριος Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως: «Όσο περισσότερο δουλεύει αυτό το σπίτι τόσο λιγότερα απορρίμματα θα στέλνει ο Δήμος Καλλιθέας στη χωματερή της Φυλής άρα θα γλυτώνει χρήματα, δημοτικούς πόρους που θα προορίζονται πια στους ίδιους τους πολίτες της Καλλιθέας κι όχι στα σκουπίδια τους».

Για τον ίδιο, έχει σημασία ότι η όλη προσπάθεια θα έχει την επίβλεψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου έτσι ώστε να παρακολουθείται η ποιοτική και ποσοστική απόδοση της διαδικασίας. Επίσης, τόνισε ότι τα πρώτα 45 σπιτάκια προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν από την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε.

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία

Στο πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που μόλις ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, μετέχουν πέντε δήμοι της χώρας- Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ναύπλιο, Γιάννενα, Άνδρος. Το πρόγραμμα προβλέπει ως «οικονομικό εργαλείο» ένα ανταποδοτικό αντίτιμο που θα ανέρχεται σε 1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί με στόχο να επεκταθεί σε όλη τη χώρα είναι η διαλογή των προϊόντων στην πηγή. Οι δήμοι που μετέχουν στο πρόγραμμα θα υποδεχτούν και πέντε «πολυχώρους» ανακύκλωσης.

Μερικά θλιβερά νούμερα που πρέπει να αλλάξουμε άμεσα

Από τους 1.820.000 τόνους που υποδέχεται η χωματερή στη Φυλή, εκείνοι που προέρχονται από την ανακύκλωση στους μπλε κάδους φτάνουν μόνο τους 83.000 (ή το 4,56% των συνολικών απορριμμάτων), ενώ το πιστοποιημένο κομπόστ αντιστοιχεί σε μόλις 134 τόνους.Στην Ελλάδα θάβεται το 82% των απορριμμάτων, ποσοστό τρομακτικά υψηλότερο από το 31% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.Η χώρα μας είναι ο «ουραγός» της ανακύκλωσης στην Ε.Ε. - στην 24η θέση- με τις υπόλοιπες χώρες της οικογένειας να βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 45%

(ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr)

 

Τελευταία ανανέωση ( 21.12.19 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB