spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Δήμος Ηλιούπολης : Δυσκολίες με τις ψηφιακές τεχνολογίες απομακρυσμένων υπηρεσιών.
Δήμος Ηλιούπολης : Δυσκολίες με τις ψηφιακές τεχνολογίες απομακρυσμένων υπηρεσιών. PDF Εκτύπωση E-mail
  
27.03.20

texnΗ διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης δείχνει να πιστεύει στην δύναμη των νέων  ψηφιακά προηγμένων τεχνολογιών και επιδιώκει την αξιοποίηση τους  σε διάφορους τομείς. Απο το ξεκίνημα της θητείας της χρησιμοποιεί  τις δυνατότητες των ψηφιακών πολυμέσων σε επικοινωνιακό επίπεδο, για να προβάλλει το έργο και τις δράσεις της με διάφορα "σποτάκια"  σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Πρόσφατα στις 11/3/2020 ο δήμαρχος Ηλιούπολης οργάνωσε με επιτυχή τρόπο, μία "ζωντανή" δημόσια συνέντευξη - συζήτηση - ενημέρωση , μέσω  μιας κατ' ουσία τηλεδιάσκεψης ,στην σελίδα  στο facebook σχετικά με το θέμα του κορονοϊού.  

Η διοίκηση επιδιώκει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας των απομακρυσμένων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των δημοτών. Στις 23/1/2020  ανακοίνωσε  ότι απο τον επόμενο μήνα οι δημότες της πόλης θα αποκτούν ηλεκτρονικά, πιστοποιητικό γέννησης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά.  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι  οι δύο βασικοί άξονες προτεραιότητας διεύρυνσης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Ηλιούπολης είναι η εξυπηρέτηση από απόσταση και η ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών αποτελούν τους  με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου διοίκησης και την βελτίωση της καθημερινότητας του Δημότη, σε μια σύγχρονη έξυπνη πόλη.

Στην ουσία πρόκειται για μία υπηρεσία που ήδη υπάρχει  μέσω του συστήματος "ΕΡΜΗΣ" ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ) και σταδιακά θα της προσθέτονταν νέες δυνατότητες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα  δεν έχει καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση του συστήματος .  Η δημοτική αρχή  αποδεικνύεται αργή και αναποτελεσματική  στο να υλοποιήσει τις "εξαγγελίες" της με  αποτέλεσμα οι δημότες να συνεχίσουν να αναγκάζονται  να επισκέποτονται το Δημαρχείο και τα ΚΕΠ για να παραλάβουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.


Την Πέμπτη 26/3/2020 , ο δήμαρχος της Ηλιούπολης μαζί με άλλους 8 δημάρχους της Αττικής  απέστειλαν επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων . Ανάμεσα στα άλλα αιτήθηκαν την ταχεία εφαρμογή της ψηφιακής τηλεμάθησης, ώστε να μη χαθεί η ουσία της σχολικής εκπαίδευσης και όχι απλά και τυπικά η σχολική χρονιά. Ο δήμαρχος ορθώς επισημαίνει την ανάγκη για  άμεση και αποτελεσματική χρήση των νέων τεχνολογιών για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος , αλλά πρέπει να εμμένει  και στην αποτελεσματική τους χρήση απο το Δήμο.

Προσφάτως η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» και συγκεκριμένα με την παρ.1 του αρ.10 διασφαλίζει την  αδιάκοπη συνέχιση της λήψης αποφάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τα όσα συμβαίνουν με τον κορωνοϊό , είτε διά περιφοράς  είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Δημήτρης Παπαστεργίου έστειλε στις 24/3/2020  επιστολή προς όλους τους Δημάρχους της χώρας , προκειμένου να τους ενημερώσει για τη λειτουργία του ενός απλού και αποτελεσματικού συστήματος τηλεδιάσκεψης, που παρέχεται δωρεάν στους δήμους.  Πρόκειται για το σύστημα Webex μέσω του οποίου οι Δήμοι μπορούν να οργανώσουν τηλεδιασκέψεις, για τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και των Επιτροπών για να συνεχίσουν την εύρυθμη λειτουργία τους στο πλευρό του πολίτη.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  του Δήμου Ηλιούπολης κ. Σταύρος Γεωργάκης με επιστολή που απέστειλε στους δημοτικούς  συμβούλους  προκρίνει την τηλεδιάσκεψη ως καταλληλότερου , παραγωγικότερου και αποτελεσματικότερου τρόπου τέλεσης των συμβουλίων. Μεταξύ άλλων αναφέρει  ότι η παρούσα κατάσταση κάνει επιτακτική την χρήση της τεχνολογίας και των μέσων που προσφέρει, για την πραγματοποίηση των δημοτικών συμβουλίων μέσω τηλεδιασκέψεων .

Στις 23/3/2020 η  συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής  πραγματοποιήθηκε  «δια περιφοράς» χωρίς τη δυνατότητα τοποθετήσεων και ερωτήσεων επί των θεμάτων. Με τον ίδιο τρόπο πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις των δύο σχολικών επιτροπών στις 26/3 καθώς και του ΚΑΦΑΔΗΛ στις 27/3.   

Την Πέμπτη 26/3/2020 ήταν προγραμματισμένη η σύγκληση της διαπαραταξιακής  επιτροπής πολιτικής προστασίας.  Η παράταξη " Η Πόλη που θέλω" με δελτίο τύπου αναφέρει σχετικά  Δείτε εδώ .

Tελικά απ' ότι φαίνεται ο δήμος Ηλιούπολης απέτυχε να οργανώσει μία τηλεδιάσκεψη . Αν και υπήρχε η δωρεάν και απλή στη χρήση εφαρμογή ,«προδόθηκε» από την ανυπαρξία των κατάλληλων υποδομών . Προφανώς ,σε αυτό το ατυχές αποτέλεσμα οδήγησε η μη έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση του αντίστοιχα υπεύθυνου ανθρώπινου προσωπικού και του υπάρχοντος υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Επιπρόσθετα , με δεδομένο ότι η δημοσίευση πρακτικών  αποδεικνύεται χρονοβόρα ,θα πρέπει να προβλεφθεί και η απ'ευθείας μετάδοση των τηλεδιασκέψεων του δημοτικού συμβουλίου, ώστε οι δημότες να  μπορούν να συνεχίσουν να τα παρακολουθούν και να ενημερώνονται για τα θέματα , τις τοποθετήσεις , τις ερωτήσεις και τις αποφάσεις.  

Ο δήμος Ηλιούπολης δεν πρέπει να χρονοτριβήσει και να αξιοποιήσει με τρόπο αποτελεσματικό τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό την καλύτερη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου , των επιτροπών και των Δ.Σ και των νομικών προσώπων καθώς και την βέλτιστη εξυπηρέτηση  των δημοτών. Είναι κάτι που γίνεται επιτακτικότερο εν μέσω της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 27.03.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB