spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Οι αντιδράσεις για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Οι αντιδράσεις για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. PDF Εκτύπωση E-mail
  
10.07.20

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης με την οποία προτίθεται ο Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία , επόμενο ήταν να προκληθούν πολλές αντιδράσεις.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζει τη λύπη της για το ότι η δική της ανησυχία, όπως και άλλων ορθόδοξων εκκλησιών, για την προοπτική να μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από μουσείο σε τζαμί, δεν εισακούσθηκε από τις τουρκικές αρχές.Τη δήλωση αυτή έκανε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του τμήματος για τις αμοιβαίες σχέσεις της εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, Βλαντίμιρ Λεγκόϊντα.«Είναι πολύ λυπηρό ότι η ανησυχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άλλων ορθόδοξων εκκλησιών δεν εισακούσθηκε. Η εν λόγω απόφαση, δυστυχώς, δεν στοχεύει στην ειρήνευση των υπαρχουσών αντιθέσεων, αλλά, αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες διαιρέσεις, όπως είχε πει στις 6 Ιουλίου σε δηλώσεις του ο Πατριάρχης (Μόσχας και Πασών των Ρωσιών) Κύριλλος», δήλωσε ο Νεγκόϊντα.

Την είδηση για την Αγιά Σοφιά σχολίασε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενεντεζ, μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας.

«Καταγγέλλω έντονα την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Καλώ τον Ερντογάν να αντιστρέψει την πορεία που ακολουθεί και να αποκαταστήσει την αξιοθαύμαστη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας ως μουσείο που θα επισκέπτονται άνθρωποι όλων των θρησκειών και πολιτισμών», γράφει σε tweet του ο Μενέντεζ.

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης, με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελλήνων της Ρωσίας, έστειλε επιστολή στον Βλάντιμιρ Πούτιν, ζητώντας την προσοχή του στο θέμα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η Ρωσία πρέπει να παίξει ρόλο προστάτη για τις χριστιανικές αξίες παγκοσμίως.


 Η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί, νωρίτερα σήμερα.

«Είναι λυπηρό που η απόφαση της Τουρκίας δεν ήταν αντικείμενο διαλόγου, ούτε υπήρξε κάποια γνωστοποίηση νωρίτερα», ανέφερε η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών σε ανακοίνωσή της.«H UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση διάλογο προκειμένου να αποφευχθεί η οπισθοχώρηση από την παγκόσμια αξία αυτής της σπάνιας κληρονομιάς, η διατήρηση της οποίας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της», πρόσθεσε η διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ.

Η Αγία Σοφία είναι ενταγμένη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως μουσείο.

Για ιστορική εκτροπή κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σχετικά με την προκλητική ενέργεια του Ερντογάν. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

 Αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη .  Με ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει: " Ο Ερντογάν διέβη τον Ρουβίκωνα.⠀Για εσωτερικούς μικροκομματικούς λόγους προσβάλει το χριστιανικό συναίσθημα σε ολόκληρο τον κόσμο, ακυρώνει την ιστορία της χώρας του και απομακρύνεται από το Δυτικό κόσμο. Αρνούμενος τη σημασία του μοναδικού μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς έκανε λάθος! Υποτιμάει την αντίδραση που έρχεται”.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Αγιά Σοφιά.

Κατά την επικοινωνία αυτή ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε, ως Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης αλλά και ως Ορθόδοξος Χριστιανός, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αμέριστη συμπαράστασή του στον μεγάλο αγώνα του για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, της Χριστιανοσύνης εν γένει αλλά και αυτού τούτου του Πολιτισμού, απέναντι στην ιερόσυλη ενέργεια της Τουρκίας -και προσωπικώς του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- την σχετική με την βάναυση θρησκευτική αλλά και πολιτισμική βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Ενέργεια, η οποία καταδεικνύει ότι, δυστυχώς, η τουρκική ηγεσία όχι μόνο δεν προσβλέπει στον εκδημοκρατισμό και στον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας αλλά μάλλον «νοσταλγεί» στιγμές βαρβαρότητας του παρελθόντος της απέναντι στον Ελληνισμό, στην Ορθοδοξία και, γενικότερα, στην Χριστιανοσύνη.

 Οργισμένη ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη :

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Με μια δήλωση που κατέστησε φανερή την ενόχλησή του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αναφέρθηκε στις ραγδαίες εξελίξεις:            «Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί!Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Όποιοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ και της Φώφης Γεννηματά : "Η απόφαση του κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, αποτελεί πρόκληση και προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και τον χριστιανισμό. Για μας τους Έλληνες μαχαιριά. Περιφρονεί τις αποφάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ, που την έχει ανακηρύξει ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς .Ο κ. Ερντογάν εξελίσσεται πλέον σε απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.  Οι διεθνείς οργανισμοί, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλουν τώρα να αντιδράσουν όχι με λόγια αλλά με μέτρα και κυρώσεις. Αυτό μόνο καταλαβαίνει η Τουρκία.Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά ;»

 Την απογοήτευση των ΗΠΑ για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, η κ. Ορτέιγκους κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους τους επισκέπτες.

 

ΠΗΓΗ : newsit.gr

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 10.07.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB