spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Μετά απο το βιβλιο πρωτοκόλλου του γραφείου δημάρχου αγνοείται & ταμειακή μηχανή στο Δήμο Ηλιούπολης
Μετά απο το βιβλιο πρωτοκόλλου του γραφείου δημάρχου αγνοείται & ταμειακή μηχανή στο Δήμο Ηλιούπολης PDF Εκτύπωση E-mail
  
21.07.20
tam33Ο Δήμος Ηλιούπολης μοιάζει να εμφανίζει φαινόμενα παρόμοια με αυτά διαστημικής "μαύρης τρύπας" ,αφού μετά απο το βιβλιο πρωτοκόλλου του γραφείου δημάρχου αγνοείται και η  ταμειακή μηχανή του πρώην αναψυκτηρίου του Προφήτη Ηλία .

Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηλιούπολης ΑΔΑ: 605ΣΩΡΥ-ΧΕΤ  εγκρίνει τη δήλωση απώλειας της Φ.Η.Μ με αριθ. ΘΧ 13012276 στην ΑΑΔΕ αφού αναζητήθηκε η ανωτέρω Ταμειακή Μηχανή στο χώρο λειτουργίας του υποκαταστήματος αλλά και σε άλλους Δημοτικούς χώρους, ώστε η υπηρεσία να την επιστρέψει σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις της ΑΑΔΕ αλλά δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί και επειδή η ανωτέρω ΦΗΜ έχει χαθεί χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος απώλειάς της.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η δήλωση απώλειας ταμειακής μηχανής προβλέπει την επιβολή προστίμου. 

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές διαφοροποιούνται ανάλογα με την χρονική περίοδο της απώλειας και χωρίζονται σε 2 περιόδους:

■ Για την απώλεια Φ.Η.Μ. μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015 επιβάλλονται τα πρόστιμα του άρθρου 10 του ν. 1809/1988 (άρθρο 38 παρ. 2 ν. 4308/2014, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 6 του ν. 4337/2015). (ΠΟΛ.1252/20.11.2015)

Για απώλεια Φ.Η.Μ. μετά την 1.1.2016 επιβάλλεται το πρόστιμο της περίπτωσης ε της παραγράφου 2 του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., το οποίο σε συνδυασμό με την περίπτωση η της παραγράφου 1 και το άρθρου 13 του Κ.Φ.Δ., ορίζεται σε 2.500,00 ευρώ.

Η απώλεια ταμειακής μηχανής/Φ.Η.Μ. θεωρείται ουσιαστικά, ως μη συμμόρφωση με τις κατά το άρθρο 13 του Κ.Φ.Δ. υποχρεώσεις του φορολογούμενου σύμφωνα με την ερμηνεία της ΠΟΛ.1252/20.11.2015.Δυνατότητα ακύρωσης των προστίμων.

Τα ανωτέρω πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ακυρωθούν όπως σχετικά αναφέρεται και στην απόφαση 1086245/562/0015/25.9.2007, στις περιπτώσεις που  η απώλεια επήλθε συνεπεία ανωτέρας βίας, δηλαδή γεγονότος απρόβλεπτου που δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης (π.χ. κλοπή, πυρκαγιά, πλημμύρα κ.λ.π.). Ο υπόχρεος πρέπει να έχει επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια για τη διαφύλαξη της ταμειακής μηχανής, πρέπει δηλαδή να προκύπτει ότι παρά τα μέτρα που έλαβε ο υπόχρεος, το γεγονός δεν μπόρεσε να αποτραπεί (ΣτΕ 1664/1971, ΣτΕ 935/1977).

Αν και η ανωτέρω διοικητική λύση είχε δοθεί το 2007 εξακολουθεί να ισχύει και χρησιμοποιείται από την Δ.Ε.Δ. για την ακύρωση των προστίμων. Το πότε υπάρχει ανωτέρα βία είναι θέμα πραγματικό και κρίνεται από πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που θα  προσκομίσει ο φορολογούμενος (π.χ. εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης, εκθέσεις αστυνομικής αρχής κ.α.) στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα εξέτασης και εκτίμησης των πραγματικών αυτών περιστατικών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι απο την στιγμή που δηλώνεται  η απώλεια χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος απώλειας της ταμειακής μηχανής και προφανώς ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων θα επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο.

Η δημοτική αρχή απο στην έναρξη της θητείας αναζήτησε το βιβλίο πρωτοκόλλου του γραφείου του δημάρχου. Δεν το βρήκε και εντάλθηκε την πραγματοποίηση ΕΔΕ για να αναζητηθούν οι λόγοι απώλειας του. 

Εύλογα προκύπτουν τα  ερωτήματα :

- για το αν και στην περίπτωση της αναζήτησης της εν λόγω ταμειακής μηχανής έπραξε το ίδιο , αφού για την δήλωση απώλειας της προβλέπεται να πληρωθεί πρόστιμο.

- υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούσαν να επωφελούνται απο την απώλεια της ; 

Ο Δήμος οφείλει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες για την απώλεια της . Η δημοτική αρχή , η οποία εκλεχθηκε προτάσσοντας την διαφάνεια ως μία απο τις κύριες επιδιώξεις της , οφείλει να αναζητήσει τους υπεύθυνους.

Οι δημότες οφείλουν να γνωρίζουν την αλήθεια για θέματα τα οποία μπορεί να φαντάζουν ελλάσονος σημασίας όμως αποτελούν μείζονος σημασίας θέματα αρχών διαφάνειας και χρηστής διοίκησης και διαχείρισης.

 


Τελευταία ανανέωση ( 21.07.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB