spacer.png, 0 kB
 cityofilioupolis.gr

Τελευταία Νέα


spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB

Αρχική arrow Ειδήσεις arrow Τελευταία arrow Δραματική εκτίμηση - Κυκλώνας Ιανός: Μπορεί να αποκτήσει ισχύ Τυφώνα CAT 1
Δραματική εκτίμηση - Κυκλώνας Ιανός: Μπορεί να αποκτήσει ισχύ Τυφώνα CAT 1 PDF Εκτύπωση E-mail
  
17.09.20

 Ως ένα από τα πιο ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά όλων των εποχών, που εμφανίζεται στη Μεσόγειο, χαρακτηρίζεται ο κυκλώνας Ιανός από το Severe Weather Europe.

Μεταξύ άλλων ο συντάκτης του άρθρου γράφει Μάρκο Κόροσετς:

«Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πλέον πως ο Ianos θα μπορούσε να γίνει ένας από τους ισχυρότερους μεσογειακούς τροπικούς κυκλώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Η ελάχιστη κεντρική πίεση αναμένεται να μειωθεί στα 980 mbar, με ισχυρούς ανέμους να φτάνουν στην ισχύ της κατηγορίας 1 με δύναμη τυφώνα. Οι μέγιστες ριπές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 200 km/h, επομένως, είναι πιθανό να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος για τη Δυτική Ελλάδα απόψε και έως την Παρασκευή το πρωί. Τεράστιες ποσότητες βροχοπτώσεων θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες πλημμύρες.

Το Medicane Ianos είναι το πρώτο γεγονός της σεζόν Medicane 2020/21 της Μεσογείου. Ονομάστηκε επίσημα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (NOA). Το σύστημα σχηματίστηκε στο νότιο Ιόνιο Πέλαγος στις 16 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιανός εμβαθύνει και ενισχύεται σήμερα, σταδιακά στρεφόμενος προς την Ελλάδα. Σοβαρή κατάρρευση με καταστροφικούς ανέμους και πλημμύρες αναμένεται αύριο - Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου. Το Medicane θα ξεκινήσει την προσέγγισή του στα νησιά του Ιονίου αργά το απόγευμα, πιθανόν να φέρει τους χειρότερους, πιο δυνατούς ανέμους στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου.

Μαζί με τους σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, ο Ιανός αναμένεται να φέρει καταρρακτώδεις και υπερβολικές βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα επικίνδυνες πλημμύρες. Τοπικά έως και 400 mm βροχόπτωσης είναι πιθανό να καταγραφούν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα (περίοδος 36 ωρών).

Οι εξωτερικές ζώνες των καταιγίδων μεταφοράς μπορούν να παράγουν ανεμοστρόβιλους κατά μήκος της ακτής απόψε, λόγω της έντονα ενισχυμένης διάτμησης και αστάθειας χαμηλού επιπέδου.

Η εκτιμώμενη ελάχιστη κεντρική πίεση του Ianos ήταν περίπου 990 mbar την Πέμπτη το πρωί. Με μέγιστους δυνατούς ανέμους περίπου 50-55 κόμβους (90-100 km / h) και την ένταση αυτή να αυξάνεται.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα σύννεφα έχουν τυλίξει σε όλα τα τεταρτημόρια του συστήματος, ο Ianos έχει τώρα μια καλά καθορισμένη σχεδόν συμμετρική εμφάνιση. Η γενικά εξασθενημένη διάτμηση βαθιάς στιβάδας επιτρέπει περαιτέρω ανάπτυξη.

Ο Ιανός θα ενταθεί σε ένα ισοδύναμο σύστημα τυφώνα κατηγορίας 1, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι την κατάρρευσή του την Παρασκευή το πρωί.

Απειλητικές για τη ζωή πλημμύρες για την Ελλάδα

Μαζί με τους σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, οι καταιγίδες που σχετίζονται με τον κυκλώνα Ianos αναμένεται να προκαλέσουν καταρρακτώδεις και υπερβολικές βροχοπτώσεις. Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες βροχής αναμένονται σε όλη τη δυτική-κεντρική Ελλάδα.

Τοπικά έως και 250-400 mm βροχόπτωσης είναι πιθανό έως την Παρασκευή το απόγευμα (περίοδος 36 ωρών), όπως φαίνεται από το διάγραμμα Ventusky παρακάτω.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τοπογραφία θα διαδραματίσει επίσης ρόλο στην ποσότητα των βροχοπτώσεων, καθώς θα σχηματιστεί ισχυρή ορογραφική βροχόπτωση. Ένας συνδυασμός που ενισχύει σημαντικά τους κινδύνους εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Ανακεφαλαίωση: ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ για επικίνδυνο καιρό

ΥΨΗΛΟΣ κίνδυνος έχει εκδοθεί για τη δυτική-κεντρική Ελλάδα στο ανατολικό τμήμα του Ιονίου Πελάγους με απειλή για σοβαρές καταιγίδες, ικανές να παράγουν σοβαρούς καταστροφικούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις με πλημμύρες.

Η περιοχή κινδύνου SIG και HIGH υπογραμμίζει την υψηλότερη και την πιο σημαντική απειλή για δυνητικά καταστροφικές πλημμύρες που σχετίζονται με το ίχνος του Medicane Ianos.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr


Τελευταία ανανέωση ( 17.09.20 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB